Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Στον 'αέρα' η συγκομιδή του ελαιοκάρπου

 

Λόγω έλλειψης εργατών και πληθώρας δάκων!

 

σιγλομίδι«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», 22-09-2022, Γράφει ο Γ. Κώνστας

   Εργάτες ψάχνουν…εργάτες δεν βρίσκουν για την ελαιοσυγκομιδή οι ελαιοπαραγωγοί των Χανίων ενω συχρονως  ανησυχούν σοβαρά και για τις ζημιές του Δάκου. Ο μεγάλος όγκος της φετινής παραγωγής σε διάφορες περιοχές  έχει προκαλέσει την ανησυχία των παραγωγών που αναζητούν αγρεργάτες χωρις επιτυχία ,ενω πολλοί από αυτούς για να προστατεψουν την παραγωγή τους από τον Δοι άκο προχωρούν σε ψεκασμους ολικης καλυψης.          

Μεγάλη βεντεμα και μεγαλη έλλειψη εργατών 

 «Από άποψη βεντέμας, η φετινή παραγωγή θα σπάσει κάθε ρεκόρ ειδικά στην παραλιακή ζώνη. Ήδη οι παραγωγοί βιολογικού λαδιού ετοιμάζονται να βγουν στα χωράφια αλλά η έλλειψη εργατικού προσωπικού είναι τεράστιο το πρόβλημα» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Μοτάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων.

Τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών που μπορούν να εργαστούν στο μάζεμα είναι μικρός για να καλύψει τις ανάγκες. «Όπως φαίνεται ο τουρισμός πάει μέχρι τέλος Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη και πολλοί περιμένουν να κλείσουν τα ξενοδοχεία για να πάνε στις αγροτικές δουλειές. Όμως η ελαιοκομική περίοδος έχει αλλάξει, παλαιότερα οι παραγωγοί  έβγαιναν μετά τις 10 Νοεμβρίου τώρα οι συνθήκες  είναι διαφορετικές" λέει ο κ. Μοτάκης.

Ο ίδιος επιρίπτει τη βασική ευθύνη στην πολιτεία. «Από τον περασμένο Μάιο φωνάζουμε για την έλλειψη εργατικών χεριών αλλά αποτέλεσμα “μηδέν”! Που είναι οι βουλευτές οι κυβερνητικοί να  λύσουν το θέμα; Δυστυχώς θα χαθούν χρήματα. Γιατί υπάρχει μια σταδιακή αύξηση της τιμής του ελαιολάδου και μεγάλη παραγωγή αλλα  δεν θα μαζέφτουν έγκαιρα οι ελιές. Επίσης θέλουμε εργάτες γης που να έχουν κάποια εξειδίκευση. Δεν μπορεί να εχεις  ανθρώπους που δεν έχουν δει την ελιά. Πρέπει να είναι εργάτες γης που να ξέρουν τη δουλειά  και να πληρώνονται επαρκώς και να ζουν και σε αξιοπρεπείς συνθήκες ώστε να έλθουν και να του χρόνου. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό» δηλώνει.

    Δακοκτονία με ολικές καλύψεις  

Σε ότι δε,  έχει να κάνει με τη δακοκτονία η ανησυχία είναι πολύ έντονη και πολλοι παραγωγοι  προχωρούν σε ψεκασμούς ολικης κάλυψης . «Ο αριθμός των εντόμων ήταν στα ύψη και το κακό ήταν πως οι ψεκασμοί έγιναν με ένα μόνο φάρμακο, κάτι απαράδεκτο! Έπρεπε να γίνει εναλλαγή στις δραστικές ουσίες και οι ψεκασμοί να γίνονται πιο σύντομα! Δεν πήγε καθόλου καλά η δακοκτονία, οι πληθυσμοί είναι ανεξέλεγκτοι και το πρόβλημα θα  φανεί στην πορεία. Εύχομαι μόνο να μην έχουμε τις προτάσεις του 2019 » είπε ο κ. Μοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μοτάκη «η Περιφέρεια “έριξε το μπαλάκι” στους  παραγωγούς  λέγοντας τους κάντε και εσείς κάτι, ωθώντας τους προς τις καλύψεις, χωρίς να ξέρουν τι δραστικές ουσίες πρέπει να χρησιμοποιούν πράγματα για το όποιο ευθύνονται και τα καταστήματα που πουλάνε φυτοφάρμακα. Εύχομαι να μην έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας όπως πριν από 3 χρόνια. Το σημαντικό είναι να πείσουμε τους παραγωγους ότι η δακοκτονία με δολωματικούς ψεκασμούς είναι η καλύτερη λύση για ποιοτικό ελαιόλαδο, αλλά και για την προστασία της υγείας μας που απειλείται με τις εκτεταμένες χρήσεις φυτοφαρμάκων.Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δακοκτονία υποβαθμίστηκε στη συνείδηση ​​του παραγωγού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και τα νέα φάρμακα αλλά η βασική λύση είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί και η συλλογική δακοκτονία» καταλήγει ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων.

Συνολικες προβολες σελιδας