Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: 41 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2021-12-16/marcelo-leal-6pcGTJDuf6M-unsplash.jpg

Από τους 41 ασθενείς, οι 34 βρίσκονται σε κλινική covid, οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν για ένα ακόμη 24ωρο, οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης. Ειδικότερα σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου νοσηλεύονται συνολικά 41 ασθενείς, ενώ την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 45 συνολικά νοσηλείες.

Από τους 41 ασθενείς, οι 34 βρίσκονται σε κλινική covid, οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται, πως στο Νοσοκομείο Νεάπολης, δεν καταγράφεται καμία νοσηλεία κορωνοϊού.

 

Αναλυτικά η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 15 ασθενείς 11 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και 3 διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 9 ασθενείς, 7 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και 1 διασωληνωμένος.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 3 ασθενείς, 2 σε κλινική Covid και 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

40.100 κρούσματα στην χώρα την τελευταία εβδομάδα - 2.958 μολύνσεις στην Κρήτη

Συνολικά 40.100 κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν την εβδομάδα από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου (3.844 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.804.982 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες. Σε επίπεδο Κρήτης, καταγράφθηκαν συνολικά 2.958 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο 1.370, στο Ρέθυμνο 433, στα Χανιά 693 και στο Λασίθι 462.

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους, έγκυες και υγειονομικούς

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή Covid-19 όταν θα χορηγηθούν τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron.

Οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία στοχεύουν ταυτόχρονα το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού και την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Omicron.

«Το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες. Στα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα και οι έγκυες. Προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να δοθεί και σε όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ανέφεραν ότι τα αρχικά εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες οι δόσεις του προσαρμοσμένου εμβολίου, επειδή «παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου».

Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, ωστόσο αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις επόμενες παραλλαγές. Μετά τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, φέτος κυριάρχησαν σε όλον τον κόσμο η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας