Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Πληθυσμοί δάκου «πάνω από κάθε φαντασία»-Δεν εξελίσσεται καθόλου καλά η ελαιοκομική χρονιά

 

«Οι πληθυσμοί του δάκου διαμορφώνονται σε επίπεδα πιο πάνω από κάθε φαντασία». Είναι τα λόγια με τα οποία η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, Αγγελική Καραταράκη, περιέγραψε την επικρατούσα, αυτή την περίοδο, κατάσταση με το δάκο, σε πολλές περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες στο Νομό Λασιθίου, κυρίως στην ενδοχώρα.

Σοβαρή απειλή, για πρόκληση τεράστιας, μη αναστρέψιμης, ζημιάς στην φετινή παραγωγή, συνιστούν πλέον οι μεγάλοι πληθυσμοί δάκου, που πλήττουν τον ελαιόκαρπο από την περίοδο που άρχισε να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα, παρ’ ότι έχει ολοκληρωθεί και ο  τρίτος ψεκασμός, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές διαπιστώνουν ήδη ότι η παραγωγή τους έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και φοβούνται ότι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, δεν θα βρουν ελιές να μαζέψουν, αφού θα έχουν πέσει οι περισσότερες, προσβεβλημένες από τη λαίλαπα, στην οποία εξελίσσεται φέτος η δακοπροσβολή!

 

Δεν ευνόησε ο καιρός

Δυστυχώς, όπως εξήγησε η κ. Καραταράκη, ο καιρός φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν έχει εκδηλώσει θερμοκρασίες σε βαθμό «καύσωνα» που θα μπορούσε να βάλει ένα «φρένο» στη φρενήρη αύξηση των πληθυσμών του βλαβερού εντόμου. Παράλληλα φυσούν άνεμοι διαρκώς με ελάχιστα διαλείμματα νηνεμίας, γεγονός που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που γίνονται. Το πρόγραμμα εκτελείται, αφού οι πληθυσμοί είναι τόσο υψηλοί, που δεν επιτρέπεται να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, αναμένοντας μήπως και σταματήσουν να φυσούν άνεμοι.

Ενώ προοιωνιζόταν μια από τις πολύ καλές παραγωγικά ελαιοκομικές περιόδους, οι καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες, που ευνοούν την ανάπτυξη και δράση του δάκου, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, για την εξέλιξή της και το τελικό αποτέλεσμα.

 

Τα σκευάσματα

Η κ. Καραταράκη εξήγησε ότι παρά τα όσα πιθανώς ακούγονται, το πρόγραμμα δακοκτονίας ακολουθεί συγκεκριμένη νόρμα που προβλέπει πολύ συγκεκριμένα, εγκεκριμένα σκευάσματα και δεν μπορεί εμβολίμως να χρησιμοποιηθεί κάποιο πρόσθετο.

Υπάρχει όμως ένα νέο σκεύασμα (δεν θέλει να δημοσιευτεί η εμπορική ονομασία του) το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί πριν για τη δακοκτονία στο νησί. Θα χρησιμοποιηθεί φέτος πειραματικά, σε ένα και μόνο δημοτικό διαμέρισμα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, για δύο ψεκασμούς, όπως αντίστοιχα θα γίνει το ίδιο και στις άλλες Π.Ε. της Κρήτης. Η προμήθειά του θα γίνει πολύ σύντομα και θα χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες χωριού που αντιμετωπίζει πιο μεγάλο πρόβλημα με το δάκο.

Η κ. Καραταράκη απάντησε το εξής στο συζητούμενο μεταξύ ελαιοκαλλιεργητών, ότι φταίνε τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους δολωματικούς ψεκασμούς για το ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του δάκου: Το εκτελούμενο πρόγραμμα δακοκτονίας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο σκεύασμα εκτός από τα εγκεκριμένα εκείνα που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού. Εξάλλου το όποιο σκεύασμα χρησιμοποιείται πρέπει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας αλλιώς είναι παράνομο. Φέτος χρησιμοποιείται το success, παρ’ όλο που είναι πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση με άλλα. Είναι βιολογικό σκεύασμα και ο δάκος δεν έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αυτό. Επιλέγεται όμως γιατί από τα πειράματα που έγιναν πέρυσι, η αποτελεσματικότητά του προέκυπτε ότι ήταν πολύ μεγάλη. Μέχρι πέρυσι το χρησιμοποιούσαν για 1-2 ψεκασμούς το χρόνο, φέτος το χρησιμοποιούν και για τους 6 ψεκασμούς! Παρ’ όλο που με τόση μεγάλη χρήση εκτιμάται ότι ο δάκος σύντομα θα αποκτήσει ανθεκτικότητα και σ’ αυτό, χρησιμοποιείται με ένταση γιατί δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, εξήγησε η κ. Καραταράκη. Την επόμενη χρονιά θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το νέο που εγκρίθηκε, πιθανόν και με ένα τρίτο σκεύασμα που θα λάβει έγκριση.

 

Έχουν αναπτύξει πλήρη ανθεκτικότητα

Η άλλη ομάδα φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας είναι οι «πυρεθρίνες», στα οποία οι κρητικοί πληθυσμοί του δάκου έχουν αναπτύξει πλήρη ανθεκτικότητα και είναι τελείως αναποτελεσματικά! Γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη.

«Καλούμε τους ιδιώτες γεωπόνους με καταστήματα εμπορίου φυτοφαρμάκων, να σταματήσουν να πωλούν πυρεθρίνες στους ελαιοκαλλιεργητές. Όλοι, όσους ρωτάμε τί αγόρασαν για να κάνουν από μόνοι τους ψεκασμό κάλυψης στα ελαιόδεντρα, απαντούν ότι τους πούλησαν πυρεθρίνες. Οι καλλιεργητές δεν θα πρέπει να αγοράζουν πυρεθρίνες γιατί θα κάνουν «τσάμπα» έξοδα και κόπο», τόνισε η κ. Καραταράκη, προσθέτοντας ότι σε όλους τους γεωπόνους έχει αποσταλεί από την υπηρεσία επιστολή να σταματήσουν την πώληση πυρεθρινών. Για ψεκασμούς κάλυψης οι καλλιεργητές έχουν και άλλες επιλογές.

 

Δοκιμή

Το τρίτο σκεύασμα που πήρε πρόσφατα έγκριση για δολωματικούς ψεκασμούς, είναι το νέο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε ένα δημοτικό διαμέρισμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είπε η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας.  Αν και είναι αρκετά πιο ακριβό και από το ήδη πολύ ακριβό success, αποφασίστηκε να δοκιμαστεί πειραματικά. Από το 2023 θα ενταχθεί στο τακτικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Κλείνοντας, η κ. Καραταράκη δεν έκρυψε το φόβο της ότι, πιθανόν η καταστροφική δράση του δάκου φέτος θα φανεί πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, που επίσης ήταν μία δύσκολη χρονιά στην αντιμετώπιση του δάκου.

 

Οδηγίες στους καλλιεργητές

Απηύθυνε έκκληση προς τους καλλιεργητές, να δραστηριοποιηθούν άμεσα, να επισκεφθούν και να επιθεωρήσουν τις καλλιέργειές τους για να διαπιστώσουν τις προσβολές του δάκου, να «συγκρατήσουν» τα ποτίσματα και να ψεκάσουν με κάλυψη εφ’ όσον διαπιστώσουν πρόβλημα.

Να αναρτήσουν ακόμη και αυτοσχέδιες δακοπαγίδες, όσες μπορούν σε περισσότερα κατά το δυνατόν δέντρα, για να μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου.

Να καλύψουν τα δέντρα ψεκάζοντας με ορυκτές σκόνες (ζεόλιθο κλπ.) που απωθούν το δάκο να γεννήσει.

Οι ποτισμένες ελιές είναι σε καλύτερη σπαργή, είναι πιο τρυφερές και ευάλωτες στα πλήγματα του δάκου», επεσήμανε.

«Όλοι οι παράγοντες και τα σημάδια δείχνουν ότι δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα τη φετινή ελαιοκομική χρονιά, όπως εξελίσσεται το πρόβλημα με το δάκο. Αν μπορούμε να σώσουμε κάτι, ας κάνει ό,τι μπορεί ο καθένας παραγωγός», κατέληξε!

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας