Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ομάδα Ενότητας και Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού Χαράλαμπος Παπαδάκης :ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΘΙΝΩΝ (Ένα έργο, μια πονεμένη ιστορία)

 

Με αφορμή το άρθρο της  2 – 8-2022 στην εφημερίδα Ανατολή σχετικά με τις λιμνοδεξαμενές Αγίου Ιωάννη και Χοχλακίων θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Το Φράγμα Λιθινών είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, αφού η οικονομία του τόπου εκτός από τον τουρισμό στηρίζεται στην γεωργία.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και είναι ξηροθερμική, έχει έλλειψη υδάτινων πόρων, και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως τους κήπους, τα ελαιόδεντρα και τα πρώιμα κηπευτικά. Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση και το Φράγμα ήταν η πιο ενδεδειγμένη.

 

– Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε το 2005

– Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) το 2009

– Η θετική γνωμοδότηση, της Νομ/κής Αυτοδ/σης Λασιθίου, για την ΜΠΕ ήταν

άμεση το 2009.

– Μεγάλη προσπάθεια για νε ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος

Μπαλτατζής»

– Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-

2013»

– Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού καταργείται το 2010 και παύει να λειτουργεί ως

ανεξάρτητος Δήμος το 2011

– Το έργο απεντάσσεται οριστικά το 2015

 

Στις φήμες τότε, ότι οι δύο Δήμοι «πούλησαν» το Φράγμα Λιθινών, δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία.

Το παραπάνω άρθρο αναφέρει για χρηματοδότηση δύο λιμνοδεξαμενών μία στον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας και μία στις Χοχλακιές Σητείας 30 εκατομ. η κάθε μια.  Τυχαίο ?  (ο προϋπολογισμός του Φράγματος ήταν 68 εκατομ.) Μοιράστηκε «αδελφικά» και «δίκαια».

 

Δ ι ε υ κ ρ ι ν ί ζ ο υ μ ε  ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ανακοινώνονται έργα σε άλλες περιοχές, ίσα – ίσα μακάρι να ακούγαμε τέτοια κάθε μέρα. Επισημαίνουμε όμως ότι υπάρχει κατάφορη αδικία σε βάρος της δικής μας περιοχής και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Για μια ακόμα φορά είναι φανερό ότι οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται γι αυτή την δύσμοιρη περιοχή.

Για μια ακόμα φορά η μικροπολιτική και η «καρέκλα» απαξιώνουν τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Αλήθεια αφού οι δύο Δήμοι  βρίσκονται σε τόσο «αγαστή συνεργασία» γιατί δεν φρόντισαν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του Φράγματος?

Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Για εμάς σαν Ομάδα Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού πιστεύουμε ότι το έργο αυτό μαζί με άλλα μεγάλα έργα είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν. Για το λόγο αυτό, εκτός των άλλων ενεργειών μας, σε ανύποπτο χρόνο, με  υπογράφοντα το μέλος της Ομάδας μας  Δρ. Μιχάλη Καναβάκη,  στείλαμε σχετική επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Μακρύ Γιαλός 8-8-2022

Για την Ομάδα Ενότητας και Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού

Χαράλαμπος Παπαδάκης

 

ΕΝΑ ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΡΟΥ   –  ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας εκθέσω ένα θέμα η λύση του οποίου κατά την ταπεινή μου άποψη, επαφίεται αποκλειστικά στη δική σας και μόνο διακριτική ευχέρεια.

Δεν πιστεύω  βέβαια ότι η επιστολή μου θα φτάσει στο γραφείο σας ωστόσο ευελπιστώ ότι κάποιος από το πολιτικό σας γραφείο τον οποίο τιμήσατε αναδεικνύοντάς τον σε συνεργάτη σας θα το θεωρήσει θέμα τιμής να συμβάλει ‘ώστε να αφήσετε στην μνήμη των κατοίκων της περιοχής μας μια αγαθή ανάμνηση.

Π ρ ό κ ε ι  τ α ι  γ ι α  τ η ν  κ α τ α σ κ ε υ ή  ε ν ό ς  Φ ρ ά γ μ α τ ο ς         σ τ η ν  Ν Α  Κ ρ ή τ η  κ α ι  σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν α  σ τ η ν  Τ ο π ι κ ή                    Κ ο ι ν ό τ η τ α  Λ ι θ ι ν ώ ν  π ρ ώ η ν  Δ ή μ ο υ  Μ α κ ρ ύ   Γ ι α λ ο ύ     κ α ι  ν υ ν  Δ ή μ ο  υ  Σ η τ ε ί α ς  Ν ο μ ο ύ  Λα σ ι θ ί ο υ.

Βασικές πληροφορίες, επιγραμματικά, για την αναγκαιότητα του Φράγματος.

  • Η περιοχή της ΝΑ Κρήτης σύμφωνα με μελέτες ειδικών, βαίνει προς ερημοποίηση λόγω λειψυδρίας. Ως εκ τούτου η κατασκευή ενός Φράγματος προς αποφυγή της ερημοποίησης καθίσταται επιτακτικά αναγκαία.

Τι σημαίνει ερημοποίηση στην περίπτωσή μας:

  • Καταστροφή των ελαιόδεντρων και λοιπών καρποφόρων δένδρων καθώς και των θερμοκηπίων (πρώιμα κηπευτικά) της περιοχής που είναι και οι βασικές καλλιέργειες του αγροτικού τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους αγρότες.
  • Εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα με μεγάλες επιπτώσεις στις εξαγωγές και την οικονομία του Κράτους και το πιο πιθανό μετατροπή του ελεύθερου αγρότη σε εξαρτημένο (βιομηχανικό) εργάτη που θα παρακαλάει για ένα μεροκάματο.

 

 

2

  • Καταστροφή του ακμάζοντος τουρισμού που είναι ο δεύτερος οικονομικός πυλώνας του τόπου μας. Στην περιοχή συρρέουν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών καθότι:

α) Διαθέτει τις ωραιότερες παραλίες της Νοτίου Κρήτης.

β) Καθαρές ασφαλείς θάλασσες με γαλαζοπράσινα νερά.

γ) Πολύ καλό κλίμα με ηλιοφάνεια για υπέροχες διακοπές.

δ) Συνδυασμός βουνού και θάλασσας,  αρχαιολογικών χώρων, Σπηλαίων και πολλά άλλα.

ε) Διαθέτει άνω των δύο χιλιάδων κλινών ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και βραχυχρόνιας μίσθωσης.

στ) Ξενοδοχεία με χιλιάδες κλίνες και μεταξύ αυτών τρεις μονάδες 5 αστέρων με πάνω από δύο χιλιάδες κλίνες έκαστη.

  • Ανάσχεση μεγάλων επενδύσεων κυρίως για τον τουρισμό (κάποιες είναι ήδη στις μελέτες).
  • Προβληματισμός για ντόπιους και ξένους στη σκέψη για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή.
  • Τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις (και ψυχολογικές) για εκείνους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Ιστορικό για την κατασκευή του Φράγματος.

  • Η μελέτη του έργου ανατέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας σε μελετητικό γραφείο την 18.10.1990 με αριθμ. πρωτ. 190677.
  • Η τεχνική έκθεση της οριστικής μελέτης του έργου εγκρίθηκαν με την αρίθμ. 12057/ 25.08.2010 απόφαση ΥΠΑΑΤ καθώς και ο προϋπολογισμός ύψους 59.500.000 Ευρώ συν 1.000.000 για απαλλοτριώσεις (Γενικό σύνολο : 60.500.000 Ευρώ).
  • Τεράστιες προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πιστώσεων .
  • Ένταξη του έργου στο Μέτρο 125 Α1

 

3

  • Την 30-4-2015 και με αριθμ. πρωτ. 7939 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου προέβη στην απένταξη του έργου από το παραπάνω Μέτρο παγώνοντας τους Φορείς και του κατοίκους της περιοχής.

 

Σε τι αποσκοπεί το έργο:

  • Στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών 28.350 στρεμμάτων.
  • Στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των μονίμων και των εποχιακών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Θα πρέπει με έμφαση να σημειωθεί ότι Φορείς, Τοπικοί παράγοντες,  Υπηρεσίες, επενδυτές τουρισμού και γεωργίας αλλά και όλοι οι κάτοικοι θεωρούν το έργο «ζωτικής ανάγκης», «υψίστης σημασίας» και «μακράς πνοής» για την ανάπτυξη του Νοτιοανατολικού τμήματος της Κρήτης.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Χρειάστηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να ετοιμαστεί η μελέτη. Έχετε λοιπόν σήμερα στη διάθεσή σας μια ολοκληρωμένη μελέτη για το Φράγμα που σημαίνει ότι με επικαιροποίηση και την απαραίτητη χρηματοδότηση με την δική σας συμβολή μπορεί να δημοπρατηθεί και να θέσετε εσείς τον θεμέλιο λίθο για να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου το οποίο πράγματι θα υπηρετήσει το γενικό συμφέρον.

Απορίας άξιον ότι οι παράγοντες της Ν.Δ. του Νομού Λασιθίου δεν έχουν ασκήσει την επιρροή τους στο κόμμα ώστε το εν λόγω έργο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των έργων τα οποία προτίθεται να υλοποιήσει η Ν.Δ. στο Νομό.

Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την κατάργηση και την διχοτόμηση (μοιράστηκε σε δύο Δήμους) του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού  δεν ασχολήθηκαν καν με ένα τόσο σημαντικό έργο. Μόνο τώρα απ΄ ότι γνωρίζω  ένας Αντιδήμαρχος της Σητείας ασχολείται φιλότιμα.

 

4

Θεωρώ ότι είναι τώρα η ώρα για την αποκατάσταση της αδικίας. Εδώ ακριβώς θα δοκιμαστούν οι συνεργάτες σας για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό σας.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μακριά από μένα η πρόθεση κάθε πολιτικής ή όποιας άλλης εκμετάλλευσης. Ένας απλός συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου είμαι.  Δεν έχω αγροτική περιουσία ή τουριστική Επιχείρηση και σας διαβεβαιώνω ότι επιλαμβάνομαι του

συγκεκριμένου θέματος από προσωπικό ενδιαφέρον για τον τόπο καταγωγής μου καθώς και το εντονότατο, αδιάλειπτο, αγωνιώδες ενδιαφέρον των παραγωγών και των επιχειρηματιών  για το Φράγμα.

Ταυτόχρονα έχω την τιμή να εκφράζω το έντονο ενδιαφέρον των μελών Ομάδας (που έχει συσταθεί νόμιμα) και  τα οποία αγωνίζονται φιλότιμα για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή  του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού και ζητάνε την επανασύσταση του Δήμου που πραγματικά θα λύσει πολλά προβλήματα στην περιοχή.

 

Ευελπιστώντας ότι θα με τιμήσετε με μια απάντησή σας επί του θέματος.

Διατελώ με εκτίμηση

Μακρύ Γιαλός   6 -4- 2022

Δρ. Μιχάλης Καναβάκης

 

Μιχάλης Καναβάκης

Τ.Κ. 720 55 Μ. Γιαλός

Τηλ. 2843051018

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας