Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ελαιοκαλλιέργειες: Ο δάκος «πολιορκεί» την Κρήτη

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2019-06-13/dakos1.jpg

Μπορεί η περυσινή χρονιά να ήταν «φονική» για το καταστροφικό έντομο, αλλά φέτος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για δακοχρονιά και επικαλούνται τη χρονιά του 2019 

Μπορεί η περυσινή χρονιά να ήταν «φονική» για το καταστροφικό έντομο, αλλά φέτος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για δακοχρονιά και επικαλούνται τη χρονιά του 2019, όταν η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης υπέστη κυριολεκτικά πανωλεθρία από τον δάκο, το γλοιοσπόριο και τη βούλα.

Χθες, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «μνήμες 2019» και θέτοντας, για άλλη μια φορά, επιτακτικά την ανάγκη για καλύτερες τιμές στα προϊόντα των αγροτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα. Στο μεταξύ, ανακοίνωση για μεγάλη δακοπροσβολή εξέδωσε και η ΔΑΟΚ του νομού Χανίων, με την Κρήτη, όπως όλα δείχνουν, να “πολιορκείται” για τα καλά φέτος από τον δάκο. Μάλιστα, σε έναν καύσωνα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας, για να ανακοπεί η δράση του εντόμου, όπως είχε γίνει και κατά το περυσινό καλοκαίρι.

«Μπροστά στη διαφαινόμενη καταστροφή της φετινής παραγωγής λαδιού από τον δάκο, που όπως φαίνεται έρχεται να επαναληφθεί όπως το 2019, λόγω ελλιπούς καταπολέμησης, και μπροστά στον συνολικό αφανισμό των βιοπαλαιστών αγροτών από το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που είναι κατά πολύ κάτω από αυτό, βάζουμε τα αναπάντητα ερωτήματα σε όλους εκείνους που κάνουν ότι δε βλέπουν και δεν ακούν», σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων.

Και βάζει τα εξής «ερωτήματα:

  • Ποιος είναι αυτός που δε βλέπει την καταστροφή του αγροτικού νοικοκυριού;
  • Μπορούμε πια να ζήσουμε με τις συνθήκες αυτές; Με τα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και τα γεωργικά εφόδια στα ύψη;
  • Ποιος θα μας αποζημιώσει από τις ζημιές στην παραγωγή μας;
  • Τα έξοδα που χρειάζεται για να καλλιεργήσουμε με ποιο τρόπο θα καλυφθούν, αν δεν καλυφθούν από τις τιμές των προϊόντων μας, τις κατά 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που παθαίνουμε και τις απαιτούμενες ενισχύσεις στην παραγωγή;
  • Το οικονομικό φορτίο από την “πράσινη” μετάβαση ποιος θα το σηκώσει όταν τα συνήθη υποζύγια έχουν γονατίσει;
  • Θα τα καταφέρουν οι βιοπαλαιστές αγρότες να διατηρήσουν τη γη τους ή θα την παραδώσουν κοψοχρονιά στους καιροσκόπους μεγαλοϊδιοκτήτες;

Για όλα τα παραπάνω δε βρίσκουν κουβέντα να πουν οι διάφοροι γυρολόγοι που γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και από υπουργείο σε υπουργείο, παριστάνοντας τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ είναι αυτοί που διέλυσαν σχεδόν το σύνολο των Αγροτικών Συλλόγων και την ΟΑΣΝΗ μετατρέποντας το αγροτικό κίνημα σε κίνημα δημοσίων σχέσεων, συναλλαγών και προσωπικών εξυπηρετήσεων», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων συνεχίζει λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι δίκαιο το αίτημα «για τιμές τέτοιες στα προϊόντα μας που να μας αφήνουν λογικό κέρδος, για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, να μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε και να παράγουμε προϊόντα φθηνά και υγιεινά για τον λαό μας. Είναι δίκαιο το αίτημά μας για άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής κ.λπ.».

«Ακόμα δεν άρχισε να τρυπάει τις ελιές»

Η «ΝΚ» απευθύνθηκε χθες στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, ο οποίος και μας είπε: «Υπάρχει κι εδώ στην Έμπαρο μεγάλος δακοπληθυσμός. Όμως, δεν έχει προς παρόν ακόμα ξεκινήσει να τρυπάει τις ελιές. Εμείς ως συνεταιρισμός, που κάνουμε κάθε χρόνο τη δακοκτονία, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε και φέτος να τον καταπολεμήσουμε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Μάλιστα φέτος υπάρχει στην Έμπαρο και η σκόπιμη τακτική τής μείωσης στη συχνότητα των ποτισμάτων της ελιάς, μετά βέβαια και από τον πολύ βροχερό χειμώνα που είχαμε φέτος. «Δεν ποτίζουμε ανά 15 και 20 μέρες που ποτίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ποτίζουμε με μικρότερη συχνότητα. Και αυτό βοηθάει επίσης στο να μην “τραβάμε” στα λιόφυτα τον δάκο. Την ίδια ώρα έχουμε και τους δυνατούς ανέμους που είναι κι αυτοί σύμμαχοί μας κατά του δάκου», όπως λέει ο Γιώργος Περογιαννάκης.

Στο μεταξύ, ένας άλλος παράγοντας για το θέμα της δακοπροσβολής είναι και η παραγωγή του ελαιοκάρπου. Όταν η παραγωγή είναι μεγάλη, οι επιπτώσεις από την καταστροφική μανία του δάκου μειώνονται. Και αντίστροφα. Και αυτό έχει να κάνει και με τις... “προτιμήσεις” του εντόμου, που στα “λιγατάρια” κάνει μεγαλύτερο “πάρτι”, αφού οι καρποί είναι πιο μεγάλοι και τους προτιμάει σε σχέση με τις ελιές που έχουν βεντέμα ή μεσοβεντέμα.

«Εμείς εδώ έχουμε την ίδια μεσοβεντέμα που είχαμε και πέρυσι κατά περιοχές. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή μεσοβεντέμα. Είναι όμως και περιοχές που έχουν ποσότητες κάτω της μεσοβεντέμας. Και εκεί δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο ψέκασμα», όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου.

Στην Έμπαρο, σε αντίθεση με πολλές άλλες ελαιοκομικές περιοχές της Κρήτης, «οι ελαιοπαραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον. Εγώ βγάζω ανακοινώσεις στα καφενεία για γενικές συνελεύσεις και βλέπω ότι ανταποκρίνονται. Πάντως, το μήνυμά μου γενικότερα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι όλοι, είτε μένουν στο χωριό τους είτε πάνε τα σαββατοκύριακα, εφόσον βλέπουν ανακοινώσεις ότι τις τάδε μέρες θα γίνει η δακοκτονία, να βγαίνουν έξω και να ελέγχουν τον εργολάβο που έχει αναλάβει την περιοχή τους. Και να μη διστάζουν να κάνουν παρεμβάσεις, έστω και στη Διεύθυνση Γεωργίας στο Ηράκλειο ή στον Δήμο. Να μη διστάζουν, όταν βλέπουν ότι κάτι δε γίνεται σωστά, να το καταγγέλλουν».

Στα Χανιά αύξηση δακοπληθυσμών

Μεγάλη αύξηση δακοπληθυσμών παρατηρείται, όμως, και σε περιοχές του νομού Χανίων.

«Παρά την έγκαιρη έναρξη του πρώτου δολωματικού ψεκασμού και την έλευση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δακοκοπληθυσμών. Σε αρκετές περιοχές η αύξηση αυτή δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς είτε είναι σε εξέλιξη οι δολωματικοί ψεκασμοί είτε έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι ορατά τα αποτελέσματά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρει η ΔΑΟΚ Χανίων.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι δυνατή η έναρξη του 2ου δολωματικού ψεκασμού αν δεν παρέλθει μεσοδιάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο εφαρμογών, καθώς αυτό αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος. Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στις περιοχές όπου έχει συμπληρωθεί το διάστημα αυτό.

Λόγω όμως των αυξημένων δακοπληθυσμών και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου καιρικών συνθηκών, παρακαλούνται οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους και να είναι σε επαφή με την υπηρεσία μας, ώστε, εάν δεν υπάρξει πτώση των πληθυσμών και εξαιτίας της μη παρέλευσης των 21 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του 1ου δολωματικού δεν είναι δυνατή η έναρξη του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, να λάβουν οδηγίες αντιμετώπισης του δάκου στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ψεκασμοί στον νομό Ηρακλείου

Σε Καλλιθέα, Σκαλάνι, Φόδελε και Ροδιά

Εξάλλου, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα, με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει για τον δήμο Ηρακλείου ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Καλλιθέα.

Επίσης, με τις ίδιες προϋποθέσεις, μεθαύριο Παρασκευή 22 του μήνα θα ξεκινήσει ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο Σκαλάνι.

Εξάλλου, θα γίνουν ψεκασμοί και στον δήμο Μαλεβιζίου ως εξής:

  • Μεθαύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός στο Φόδελε.
  • Το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιουλίου ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός στη Ροδιά.

Εντελώς διαφορετικές συνθήκες

Να υπενθυμίσουμε ότι μεγάλος δακοπληθυσμός υπήρχε και πέρυσι από την περίοδο της άνοιξης μέχρι που ξεκίνησε ο καύσωνας του Αυγούστου. Μόλις μπήκε ο Αύγουστος ξεκίνησε ο... δακοκτόνος καύσωνας και κράτησε κοντά στις δύο εβδομάδες. Και όπως γράφαμε και τότε, το καλό που έκανε στους παραγωγούς ο καύσωνας ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το κακό που προξένησε με τη συρρίκνωση της παραγωγής. Ακόμα και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στους πληθυσμούς του δάκου. Εξόντωσε σε μεγάλους πληθυσμούς τον δάκο, όμως προκάλεσε καλό και ο βαρύς χειμώνας ο οποίος ακολούθησε. Ωστόσο, φέτος η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν έχουν καμία σχέση με την περυσινή χρονιά, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε τη συνέχεια. Οι ήπιες θερμοκρασίες, η υγρασία και οι μικροβροχούλες της άνοιξης έχουν βοηθήσει στην επανεμφάνιση του δάκου. Είχαν, δε, μείνει και αμάζευτες πολλές ελιές στην Κρήτη. Και ο ελαιόκαρπος αποτέλεσε το καλύτερο “κρησφύγετο” για την παρουσία του εντόμου, είτε πάνω στην ελιά είτε κάτω στο έδαφος, προστατεύοντάς τον από το κρύο και τα χιόνια και όχι τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους γεωπόνους.

Πηγή : Νέα Κρήτη

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας