Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Μελέτη για τη Διαμόρφωση οικομουσείου και περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του πρώην ΚΕΓΕ στη Σητεία

 

Η αποδοχή της μελέτης για τη Διαμόρφωση οικομουσείου και περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του πρώην ΚΕΓΕ και οι παρεμβάσεις στη φάμπρικα Μαρωνιάς από τον Ο.Α.Σ. Α.Ε. ΟΤΑ, ήταν ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σητείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, «είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί στο Interreg. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού για υλοποίηση μελετών και παρακολούθηση έργων, ανέλαβε ο ΟΑΣ που είναι ένας από τους εταίρους του συγκεκριμένου προγράμματος, την υλοποίηση της μελέτης και την παραχώρησή της στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η Τεχνική Υπηρεσία στις διαδικασίες για να μπορέσει, αφού υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη, να εκτελεστεί το έργο.

Περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις. Στο χώρο υπάρχουν -όπως είναι γνωστό- δύο κτήρια και περιβάλλων χώρος. Στα κτήρια θα γίνουν παρεμβάσεις εσωτερικές και εξωτερικές ούτως ώστε να είναι και στατικά ασφαλή και αισθητικά καλύτερα. Υπάρχει ένας χώρος που θα διαμορφωθεί σε αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ ένας άλλος, ως χώρος γευσιγνωσίας. Σε συνδυασμό με τη φάμπρικα της Μαρωνιάς και κάποιες διαδρομές, τις οποίες πρόκειται ο Δήμος να υλοποιήσει, θα έχουμε ένα πλέγμα χώρων, οι οποίοι θα συνδυαστούν με το “Σητεία Πόλη του Ελαιολάδου”, ώστε το συγκεκριμένο brand name να πάρει σάρκα και οστά και σε επιπλέον δραστηριότητες, για να μπορέσουμε όσο γίνεται από την πλευρά του Δήμου να βοηθήσουμε την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Σητειακού ελαιολάδου. Ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί. Θα γίνουν κάποια τοιχία, πλακοστρώσεις, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση.

Να υπενθυμίσω ότι, όταν έγινε το συγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν φυτευτεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΓΕ, περίπου 40 διαφορετικές ποικιλίες ελαιοδέντρων, κάτι που εκτιμώ ότι μπορεί να αναδειχθεί κάλλιστα. Τα ελαιόδεντρα είναι ήδη αρκετά μεγάλα. Θα μπορέσουμε λοιπόν να προβάλουμε τις δυνατότητες των διαφόρων ποικιλιών της ελιάς εκτός από την 95% καλλιεργούμενης κορωνέικη στην περιοχή της Σητείας».

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας