Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Στέγης Β. Κορνάρος με την ισχυρή στήριξη και επιδοκιμασία της προέδρου της Δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

 

Παράδειγμα  θεωρεί και χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος ,για την  διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που εστιάζει στην ανάγκη διάχυσης της ελληνικής ποίησης στην παγκόσμια κοινότητα, ως ένα υψηλό  παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό.

 

 

 

Αυτό διαφάνηκε από  το σύντομο  μήνυμα -χαιρετισμό της, που ανέγνωσε στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς  Συνεδρίου, απόψε, στο αμφιθέατρο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος που είναι και ένας από  τους εισηγητές .

Όπως είναι  γνωστό, το Συνέδριο  τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ,  ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως διεθνή συνέδρια για την Ελληνική ποίηση γίνονται  μόνο στην Αίγυπτο, για τον Καβάφη και στην Κύπρο, για τον Σεφέρη. Τώρα, προστίθεται και η πρωτοβουλία της Στέγης στην Σητεία, με την προεδρία υπό την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου να έχει θέσει ως προτεραιότητα  την ενθάρρυνση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Η έναρξη των  εργασιών  του Διεθνούς Συνεδρίου, έγινε σε  πανηγυρικό κλίμα, με την Σοφία Φουστέρη να συντονίζει και τον πρώτο λόγο να δίνεται στον Λυραρογιάννη- Γιάννη Βάρδα που απήγγειλε Ερωτόκριτο και δικά του ποιήματα, μαντινάδες με συγκίνηση και αυθορμητισμό.

Τον λόγο μετά πήρε ο συνιδρυτής , μαζί με την Αλίκη Γαλανάκη, της Στέγης, Γιώργος Γαλανάκης, που αναφέρθηκε  στην συνολική προσπάθεια ανάδειξης του ποιητή και του έργου του, αλλά και την καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, και της οικονομικής πραγματικότητας  και των  προοπτικών για ανάπτυξη.

 

Χαιρετισμούς απεύθυναν  ο Μητροπολίτης Ιεραπίτνης  και Σητείας Κύριλλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης που  παραβρέθηκε και στις δυο προηγούμενες εκδηλώσεις της Στέγης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου που φιλοξενεί τις εργασίες, ο κοσμήτορας και ο διευθυντής του τμήματος Σητείας.

 

Στην εναρκτήρια μέρα του Συνεδρίου, παρόντες και ο Νίκος Κουρουπάκης, ο Νίκος  Καραμανωλάκης, ο  Θοδωρής Πατεράκης , ο Λεωνίδας Τερζής κ.α.

Πρώτος εισηγητής, δικαιωματικά, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνεδρίου, καθηγητής Στέφανος Κακλαμάνης.

 

Αφηγήσεις και προσεγγίσεις

Το έδαφος για την διενέργεια  του συνέδρου, είχαν προλειάνει νωρίτερα προδρομικές εκδηλώσεις που αποσκοπούν, όπως και οι  άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που ακολουθούν, στο να διαχυθεί το ερωτοκρίτειο έργο σε όλη την πόλη και μαζί με τις επιστημονικές εισηγήσεις να υπάρχουν λαϊκά χαρακτηριστικά στην διάρκεια του Συνεδρίου.

 

Έτσι, σήμερα το πρωί στον χώρο της Στέγης έγινε απόπειρα να διευρυνθεί ένα άγνωστο πεδίο, ένα κομμάτι που λείπει από την μελέτη του Ερωτόκριτου, όπως είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου Στέφανος Κακλαμάνης .

 

Είναι οι μαρτυρίες των απλών ανθρώπων για τον Ερωτόκριτο από μνήμες, βιώματα και διηγήσεις.

 

«Ο δικός μου Ερωτόκριτος», ο τίτλος της εκδήλωσης με πολλές καταθέσεις όχι πάντα βιωματικές, αφού υπήρξαν και φιλολογικές προσεγγίσεις , ενδιαφέρουσες παρόλα αυτά.

Με την συνοδεία μουσικής από τον Γιώργο  Τσαντάκη που παρουσίασε διάφορες μουσικές  εκδοχές του έργου του Κορνάρου, ακούσαμε εξιστορήσεις και αναλύσεις για «το κλειδί που ανοίγει το κάστρο της συλλογικής μας μνήμης», όπως χαρακτήρισε τον Ερωτόκριτο ο Στέφανος Κακλαμάνης, από ανθρώπους όπως ο Μανώλης  Μιαουδάκης , ο Νίκος Πετράκης , η Μαρία Κοξαράκη, ο Μιλτιάδης  Παπαδάκης, ο Θεοδόσης Γαρυφαλλάκης, ο Μανώλης Λυκάκης, ο Αντώνης Ανηψητάκης, ο Γιώργος  Αλεβίζος κ.α . Ιδιαίτερη  παρουσία εκείνη του Μπουργονίκου που απήγγειλε εκτενή αποσπάσματα από στήθους .

 

Η εικονογράφηση του Ερωτόκριτου και ο Γ. Κόρδης

«Τσ’ αγάπης το καμίνι» είναι ο τίτλος των έκθεσης τριάντα εννέα έργων του Γιώργου Κόρδη σε μια πρωτότυπη αποτύπωση στιγμών του ποιήματος .

 

Είναι μια συλλογή αντιγράφων αυτή που παρουσιάζεται  στο ισόγειο της Στέγης Β. Κορνάρος, και στα εγκαίνια την Πέμπτη, παρουσία του καλλιτέχνη, με ζωντανή αναγεννησιακή μουσική  από τον Γιώργο Μαστοράκη και απαγγελία αποσπάσματων του Ερωτόκριτου από μέλη του Θεάτρου της Σητείας. Σε αυτό το Θεατρικό Αναλόγιο, συμμετείχαν η Μαρία Ματζίλα , ο Μάνος Καστρίτης, η Σούλα Καζαναράκη και η Ελευθερία Παναγιωτάκη.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας