Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Κυκλωτικοί χοροί και παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις από την Δίκτυννα και την Σχολή Βεζυράκη το Σαββατοκύριακο

 

Πολυδιάστατη εκδήλωση με την παράδοση στις διάφορες εκφάνσεις και εκφράσεις της, από το ένδυμα μέχρι τα παραδοσιακά όργανα και από τι συνταγές ντόπιων εδεσμάτων, μέχρι, φυσικά, τον χορό που απογειώνει την όλη προσπάθεια που για τρίτη χρονιά οργανώνει το Πολιτιστικό Αργαστήρι Δίκτυννα, με την σταθερή συμμετοχή και στήριξη της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Λίτσας Βεζυράκη, έρχεται να «κυκλώσει» την πόλη ,το Σάββατο  29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου.

Για το 3Φεστιβάλ με τίτλο Πολιτισμού Παράδοσης & Τεχνών ¨Στου Κύκλου Τα Γυρίσματα¨  που πραγματοποιείται  με την υποστήριξη της Περιφέρειας, δεν  χρησιμοποιούμε την λέξη «κυκλώσει»τυχαία. Αφού, σε συνομιλία που είχαμε στον STYLE100 και την «Τελεία»  με τον πρόεδρο του Συλλόγου , Γιώργο Λεντάρη, την αντιπρόεδρο Μαρία Κουτσαντωνάκη και την ίδια την κ. Βεζυράκη, αφού όχι μόνο η διάθεση τους, αλλά  και ο σχεδιασμός που έχει γίνει, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Και στις 29έχουμε Κυκλικό Σητειακό Πηδηχτό.

Και σεμιναριακός  χαρακτήρας

«Είναι πολυδιάστατη εκδήλωση, έχει και χορό,, έχει και μαθήματα καλαθοπλεχτικής , έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας θα έχουμε κομπολογάκι παραδοσιακά όργανα και θα βλέπουμε παράλληλα πως  δημιουργούνται όλα αυτά.

Δηλαδή, θα είναι και σεμιναριακά, θα έχουν χαρακτήρα σεμιναρίου κάποιες εκδηλώσεις»  μας λένε οι καλεσμένοι μας». 

«Τα προγράμματα αυτά θα δείχνουν στον κόσμο πώς, με ποιο τρόπο γίνονται αυτές οι κατασκευές. Θα φιλοξενήσουμε πολιτιστικούς συλλόγους, που θα παρουσιάσουν συνταγές με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας. Διάφορα  εδέσματα, τοπικά με δωρεάν κέρασμα για το κοινό».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μουσική και το χορό, που περιλαμβάνει  μελωδίες και της Μικράς Ασίας και της Κρήτης. 

Η σχολή Βεζυράκη, εξάλλου, όπως μας λέει η ιδρύτρια του, «προφανώς ρίχνει κάποιο βάρος στην Κρήτη, αλλά νομίζω ότι δεν περιορίζεται εκεί».

Η σχολή, ταξιδεύει σε Ελλάδα και Κρήτη, βρίσκεται σε επαφή και «χορευτική συνομιλία»  με ανάλογες ομάδες και συγκροτήματα και η αρχική πρόθεση ήταν να φιλοξενηθούν κάποια από αυτά στο διήμερο. Κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει  για το νέο κύμα κορονοϊού και την εξάπλωση του.

Βέβαια, η Σχολή Βεζυράκη που έχει τα διαπιστευτήρια της εδώ και χρόνια, εισπράττοντας επιδοκιμασίες και επαίνους μπορεί να ανταποκριθεί στις απαντήσεις αυτού του διήμερου . Και η στόχευση είναι υψηλή, όπως πάντα.

«Είναι μαγεία αυτό που πάμε να παντρέψουμε τις τέχνες με τους χορούς.

 Ο κόσμος θα αφήσει στην άκρη για αυτές τις ώρες το φόβο του και θα αγκαλιαστούμε ξανά», μας λένε.

  

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας