Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Έκτακτη επιχορήγηση 540.000 ευρώ για εξυπηρέτηση των αναγκών του ενεργειακού κόστους στο δήμο Σητείας

 

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Σητείας για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να καλυφθούν οι πολλαπλές ανάγκες. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης εστίασε και στην έκτακτη επιχορήγηση προς το Δήμο, για εξυπηρέτηση των αναγκών του ενεργειακού κόστους, ύψους 540.000 €, το οποίο επίσης απεδέχθη πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε, «είναι μία χρηματοδότηση, η οποία δημιούργησε και κάποιες αντιδράσεις, γιατί δεν έγινε από την κεντρική κυβέρνηση σύμφωνα με τα κριτήρια, που ίσχυαν και που δινόταν μέχρι τώρα οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΚΑΠ. Όταν είχαμε μιλήσει με το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, επειδή αναφερόταν μόνο στην εξυπηρέτηση των αναγκών του ενεργειακού κόστους, κάναμε μία ενδελεχή προσπάθεια με την Οικονομική μας Υπηρεσία.

Είχαμε λοιπόν αποστείλει το μέγεθος των γεωτρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν το Δήμο Σητείας και οι οποίες όπως έχουμε πει κι άλλη φορά υπερβαίνουν τις 100. Όπως γίνεται αντιληπτό με ένα τέτοιο μέγεθος γεωτρήσεων, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Αφού λοιπόν είχαμε θέσει υπ’ όψη του υπουργείου όλα τα ανωτέρω στοιχεία, εκτιμώ ότι δίκαια χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος με το συγκεκριμένο ποσό. Διότι, όπως επεσήμανα, τα ερωτήματα που είχαν τεθεί τότε από το υπουργείο σε συνεργασία με τις δικές μας υπηρεσίες, αφορούσαν τις ανάγκες του ενεργειακού κόστους κι όχι κάποια άλλα κριτήρια, με τα οποία μέχρι τώρα δίδονται οι όποιες ενισχύσεις από το υπουργείο.

Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για εμάς. Λύνει τα χέρια εν πολλοίς σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανοποίηση των αναγκών του Δήμου Σητείας και την πληρωμή του ενεργειακού κόστους. Διότι, όπως είχαμε πει, αν δεν δινόταν αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα ήταν πολύ δύσκολο να συντάξουμε προϋπολογισμούς από τη στιγμή που ήμασταν αποφασισμένοι κι εμείς και πολλές δημοτικές αρχές να μην μετακυλήσουμε την αύξηση του συγκεκριμένου ενεργειακού κόστους στους δημότες, σε μία περίοδο δύσκολη για όλα τα νοικοκυριά.

Έχει γίνει μία αρχική κατανομή του προαναφερθέντος ποσού από τις Οικονομικές Υπηρεσίες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεγάλο ποσό είναι για την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι τέλος του χρόνου να δοθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Θα προσπαθήσουμε -όπως πράττουμε και μέχρι τώρα- να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας