Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

2ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία

foto

 

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας» με θέμα: « Η Αειφορική διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων στο Γεωπάρκο Σητείας. Από τον Μινωικό πολιτισμό έως σήμερα ». Το Σχολείο, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας και τον ΔΟΚΑΣ, σε συνεργασία  με τα  Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας-Αρχανών-Βάμμου-Ανωγείων και το 2ο Ε.Κ.Φ.Ε. και με την υποστήριξη της Π.Ε. Λασιθίου,

Το Θερινό Σχολείο υλοποιείται στο πλαίσιο των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ της Περιφέρειας Κρήτης:

1.   «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ανωγείων

2.  «Τουρισμός και Περιβάλλον» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρχανών – Ρούβα – Γουβών

3.   «Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας Νεάπολης     και

4.   «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α.  ΒΑΜΟΥ

Για 6  ημέρες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα φιλοξενήθηκαν στο Γεωπάρκο της Σητείας στο Καρύδι, γνώρισαν από κοντά τη σπάνια γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου, τους  μοναδικούς και παγκόσμιας σημασίας Γεώτοπους, την ιστορία και τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, αλλά και τις ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και να  φιλοξενηθούν στο Γεωπάρκο της Σητείας.

Οι δράσεις που  υλοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου ήταν πλούσιες και ποικίλες. Εισηγήσεις από εκλεκτούς επιστήμονες, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια, πεζοπορίες, σπηλαιολογία, αστροπαρατήρηση, κράτησαν το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων, παρά τις δυσκολίες της διαμονής στην ύπαιθρο.

Είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος  και οι προσδοκίες των οργανωτών επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, την οργανωτική ομάδα του Θερινού Σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Δήμο Σητείας, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, την ΜΑΔΕΣ Α.Ε, τους εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Τοπικό συμβούλιο Καρυδίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρυδίου, τους σπηλαιολόγους του Τμήματος Σπηλαιολογίας του Φ.ΟΡ.Σ.Σ., τους εργαζόμενους του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και του Δήμου Σητείας.

Τους εισηγητές: Μπάμπη Φασουλά, Γεωλόγο Επιστημονικό Υπεύθυνο του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη- Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO, Χρύσα Σοφιανού, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Κλειώ Ζερβάκη Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, (μουσειολόγος, ειδικός πολιτισμικής τεκμηρίωσης, Προϊσταμένη τμήματος αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου), Βίκυ Εσερίδου Δασολόγο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, Γεωπόνο, Καθηγήτρια ΕΛΜΕΠΑ, την Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε Δ/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας, αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ που συμμετείχαν με εισηγήσεις τους.

Τον Σύλλογο Φίλων Αστροπαρατήρησης Κρήτης ΣΦΑΚ και τους κ.κ. Μεραμβελιωτάκη Τέλη, Λυμπερόπουλο  Δημήτρη, Ναυροτζίδη Γιώργο, Μανωλακάκη Νίκο και Πατζέκο Παναγιώτη.

Τον Γιώργο Μαυροειδή, Γεωπόνο, εκπαιδευτικό ΕΕΕΕΚ Αγ. Νικολάου, το Ειδικό Σχολείο Σητείας για την παραχώρηση του τροχού και τον Κεραμοποιό Νίκο Μακρυνάκη.

Ευχαριστούμε τον κ. Καλαθάκη Παναγιώτη,  Διοικητή της Ναυτικής Βάσης (ΠΝΒ) Κυριαμαδίου για τη φιλοξενία και την κ. Ελευθερία Καναβάκη, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής και συνοδό βουνού για την πολύπλευρη βοήθεια της.

Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλουμε στους  χορηγούς που πρόσφεραν  τα προϊόντα τους για τις ανάγκες του Θερινού Σχολείου, αποδεικνύοντας ότι είναι υποστηρικτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στον τόπο μας μέσω του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας.

Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε την Μονή Τοπλού και τον Ηγούμενο, πανοσιολογιότατο πατέρα Αμβρόσιο, το ζαχαροπλαστείο Μητσακάκη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κουβαράκη, την εταιρία μελισσοκομικών προϊόντων Si-Mel Σαββιδάκης, τους μελισοκόμους, Δασκαλάκη Αλέξανδρο, Γαλανόπουλο Θεόδωρο και Μουτάκη Ανδρέα, τα supermarket «Χαλκιαδάκης» και «Κρητικός», την κάβα του Γιώργου Βιτσεντζάκη και τα εστιατόρια ‘’DA GIORGIO’’, « ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ» και «ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΙ» για την προσφορά δωρεάν γευμάτων στους εθελοντές και στους εισηγητές.

 

Συνολικες προβολες σελιδας