Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ο αειθαλής Ερωτόκριτος μας καλεί να ξανασυστηθούμε στο Διεθνές Συνέδριο της Στέγης Β. Κορνάρος, 22 με 24 Ιουλίου

 

Καιρός να ξανασυναντηθούμε με τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Όχι πως είχαμε χάσει ποτέ επαφή, γιατί για πολλούς μας, είναι ρίζα και κυτταρική μνήμη.

Τώρα, όμως, μπορούμε να δούμε ξανά αυτόν τον κόσμο που έχει προσφέρει μέσα από τον Ερωτόκριτο  και να ανακαλύψουμε άλλες πτυχές του ή να τις δούμε με καινούργιο μάτι και κάτω από άλλο πρίσμα, μέσα από τις ομιλίες και τις εισηγήσεις ανθρώπων που ξεκλειδώνουν με μαεστρία το ποιητικό τους βάθος και το  υψηλό τους ήθος , σε έναν ανεξάντλητο και ανεξίτηλο ,όπως έχει αποδειχθεί,  στις αναγνώσεις «Ερωτόκριτο».

Μια μοναδική ευκαιρία για όλους εμάς -και εννοούμε όλους στην κυριολεξία, από την Σητεία, την υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα, τον κόσμο ολόκληρο που μέσα από  εκπροσώπους του, έρχεται εδώ, στην γενέτειρα του Κορνάρου, για το Διεθνές Συνέδριο της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, 22 με 24 Ιουλίου, στον χώρο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Μια πρωτοβουλία του ιδρυτή της Στέγης Γιώργου Γαλανάκη, που υπήρξε γενεσιουργός αιτία δημιουργίας της και τώρα, υλοποιείται.

«Η φύση των πραμάτω», ο τίτλος, η τέλεση υπό την. αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ειδικό βάρος και εμείς φιλοξενήσαμε δυο ανθρώπους της Στέγης που μας έκαναν περισσότερο γνωστό το Συνέδριο, τους κύκλους και τις θεματικές του, τους συμμετέχοντες, τις παράλληλες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και εν τελεί την στόχευση του. Ο Αντώνης Ανηψητάκης που έχει εντρυφήσει και συνεχίζει να το κάνει στο σύμπαν του Κορνάρου, και Σοφία Φουστέρη, η οποία έχει αναλάβει και σηκώσει με επιτυχία, προθυμία και αποτελεσματικότητα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης μας μίλησαν για τις «μέρες γεμάτες Ερωτόκριτο», τέσσερις ουσιαστικά, αφού ξεκινούν παραμονή  του Συνεδρίου, με την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη στους χώρους της Στέγης, και ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου, με την βαρκαρόλα με «μουσικούς επιβάτες» αυτήν την φορά, το πολύ καλό δικό μας και αγαπημένο σχήμα, τους «Τσίτα Κόρδα».

«Δεν έχουν ειπωθεί πολλά για τον Ερωτόκριτο»

Κατηγορηματικά απαντά η Σοφία Φουστέρη για το αν έχει εξαντληθεί ή όχι η ανάλυση του Ερωτόκριτου και του δημιουργού του .

Δεν έχουν ειπωθεί πολλά, λέει. Η έρευνα έχει αποκτήσει σημαντικές βάσεις στο γραμματολογικό πεδίο, το κείμενο, την μορφή και αξιοπιστία του, το γενεαλογικό δέντρο του Κορνάρου.

Αλλά, χαρακτηρίζει terra incognita (άγνωστη χώρα), το αποτύπωμα του στον πολιτισμό και την ποιητικότητα  του, μια πρόκληση και ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» για την Στέγη, όπως λέει.

Οι λογοτεχνικές ποιότητες και δυνάμεις δεν έχουν αναλυθεί πλήρως λέει  η κ. Φουστέρη.

Οι σύνεδροι που θα έρθουν στην Σητεία από την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ρουμανία, και την υπόλοιπη Ελλάδα, σε αυτή την διάσταση θα εστιάσουν μέσα από συγκεκριμένους   κύκλους και θεματικές  με τον καθηγητή Στεφάνου Κακλαμάνη να έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

«Ποιητικό Ευαγγέλιο ο Ερωτόκριτος»

 

Όπως μας είπε ο Αντώνης Ανηψητάκης, στα σαράντα σεμινάρια που έκανε ο κ. Κακλαμάνης στην Σητεία για την Στέγη, προετοιμάζοντας το έδαφος για το συνέδριο, «ανακαλύψαμε πόσες απολαύσεις έχει ακόμα να μας δώσει ο Ερωτόκριτος».

Ο κ. Ανηψητάκης, χαρακτηρίζει «θαύμα» το ένα έργο, όπως ο Ερωτόκριτος, ταυτόχρονα με την λογιοσύνη του κατάφερε να γίνει κτήμα του λαού, με μια γλώσσα που ο ποιητής πήρε από  τον λαό και κάπως την τακτοποίησε, μια γλώσσα που εκθείασε ο Σεφέρης, όπως μας λέει.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης, μιλά για ένα «ποιητικό  ευαγγέλιο» για τις σχέσεις των ανθρώπων, τοποθετώντας τον Κορνάρο δίπλα στον Σέξπιρ και τον Θερβάντες και δίνοντας την είδηση πως  η Μπολόνια και οι αρχές της ήρθαν σε επαφή με τον δικό μας δήμο, γιατί θέλουν να συσχετίσουν εκείνοι, με δίκη τους πρωτοβουλία, τον Κορνάρο με τον Σέξπιρ.

 

  • Για το Συνέδριο  και την μετάβαση στους  χώρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, υπάρχει πρόβλεψη μας διαβεβαίωσαν οι δυο συνομιλητές  μας.
  • Όλες οι  εισηγήσεις θα γίνουν στην ελληνική γλώσσα.
  • Έχει προβλεφθεί ζωντανή συζήτηση με το κοινό, μετά το τέλος  των εισηγήσεων.
  • Θα υπάρξουν  μουσικά  και αλλά δρώμενα στην διάρκεια του  συνέδριου.
  • Οι Χαίνιδες το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου θα παρουσιάσουν την δική τους μουσικοθεατρική , πρωτότυπη εκδοχή  του  Ερωτόκριτου.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm 


Συνολικες προβολες σελιδας