Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Πρώτη έξοδος θαλάσσιας χελώνας στην Καραβόπετρα

 

Με την άφιξη του καλοκαιριού εντοπίστηκε και η πρώτη έξοδος θαλάσσιας χελώνας στην Σητεία, μία περιοχή από τις πρώτες στην χώρα που τη φετινή περίοδο έχει κάνει την εμφάνισή του αυτό το μοναδικό είδος, όπως ανέφεραν οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας, μέλη της οποίας εντόπισαν την έξοδο της χελώνας στην παραλία στην περιοχή της Καραβόπετρας. Συνήθως προηγούνται χρονικά κάποιες άλλες περιοχές της χώρας και έπεται η Σητεία, όμως φέτος καταγράφεται διαφοροποίηση των δεδομένων για τις εξόδους των χελωνών.

Μάλιστα όπως δήλωσε το μέλος της ομάδας Νίκος Μαράκης, συνεχίζεται η «παράδοση» των τελευταίων ετών, βάσει της οποίας νέα μέλη της ομάδας βρίσκουν στις πρώτες βόλτες τους ίχνη χελώνας, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τα ίδια, αλλά και όλη την ομάδα. Φέτος «τυχερή» ήταν η Καλλιόπη Ανδρουλάκη.

Οι εθελοντές της ομάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα προχωρώντας στην απαραίτητη διαδικασία οριοθέτησης του σημείου για να ενημερώσουν τον κόσμο. Για να επιδείξει την προσοχή που απαιτείται και να συμβάλουν όλοι ώστε τελικά να έρθουν στη ζωή τα χελωνάκια και να συνεχιστεί η διαιώνιση αυτού του απειλούμενου είδους.

Βέβαια, όπως υπενθύμισε ο κ. Μαράκης, σε περίπου δεκαπέντε μέρες -από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη- θα ακολουθήσει δεύτερη έξοδος της ίδιας χελώνας και μετά και πάλι από δεκαπέντε ημέρες για τρίτη φορά θα βγει και πάλι να ξαναγεννήσει. Τρεις προσπάθειες συνολικά για να βγουν έπειτα από περίπου δύο μήνες τα χελωνάκια από τη φωλιά τους… Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχει όχληση, ανθρώπινη παρέμβαση που θα σταματήσει βάναυσα αυτή την πορεία.

 

Οι εθελοντές

Οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας δραστηριοποιούντα εδώ και 14 χρόνια στην περιοχή. Όλα αυτά τα χρόνια οι προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι αξιοσημείωτες. Στην ομάδα εν πολλοίς οφείλεται το γεγονός ότι η Σητεία συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό χάρτη, ως τόπος ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του είδους, αλλά και στην προβολή της ίδιας της περιοχής.

Και είναι μία προσπάθεια ανιδιοτελής με τα μέλη της ομάδας ακούραστα να αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους καθημερινά όχι μόνο στις θάλασσες και τις παραλίες -πραγματοποιώντας καθημερινές περιπολίες, αλλά και στην κατεύθυνση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης του κόσμου, παιδιών και ενηλίκων, υπηρεσιών, επαγγελματιών που σχετίζονται με τη θάλασσα, φορέων… Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά η προσπάθειά τους είναι συστηματική μέσα από ενημερώσεις στα σχολεία, αλλά και την συμμετοχή της ομάδας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.

 

Ανταπόκριση

Η ανταπόκριση του κόσμου, όπως σημείωσε ο κ. Μαράκης, είναι πολύ ικανοποιητική, κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Άλλωστε μέλη της ομάδας είναι γονείς με τα παιδιά τους, τα οποία γνωρίζουν, προσέχουν και σέβονται το σπάνιο αυτό είδος, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές.

Αλλά και οι μεγάλοι με χαρακτηριστική την καλή συνεργασία που υπάρχει πλέον με την πλειοψηφία των αλιέων, των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται σε παραλίες, αλλά και των υπηρεσιών.

 

Τα φώτα στην Καραβόπετρα

Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα και το σημαντικότερο όλων, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια, αφορά τα φώτα του δρόμου στην περιοχή της Καραβόπετρας. Είναι πολύ δυνατά και δυστυχώς λειτουργούν αποπροσανατολιστικά τόσο στην έξοδο των χελωνών, όσο κυρίως όταν βγαίνουν από την φωλιά τους τα μικρά χελωνάκια, πολλά εκ των οποίων ακολουθούν τα φώτα και κατευθύνονται προς το δρόμο και όχι προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να καταπατώνται από διερχόμενα οχήματα ή να πεθαίνουν τελικά ανάμεσα στις άκρες του δρόμου. «Όλοι θυμούνται τις θλιβερές εικόνες και φωτογραφίες του περυσινού καλοκαιριού με τα δεκάδες νεκρά χελωνάκια στο οδόστρωμα», υπενθύμισε ο κ. Μαράκης. «Ζητούμενο», πρόσθεσε, «δεν είναι ασφαλώς να μην υπάρχει ασφάλεια στο συγκεκριμένο, όπως και σε όλα τα σημεία του οδοστρώματος για τα διερχόμενα οχήματα και τους πεζούς. Είναι αυτονόητο αυτό. Όμως από την άλλη, υπάρχουν λύσεις κι έχουν κατατεθεί εγγράφως προτάσεις του Αρχέλων, με τον οποίο συνεργάζεται η ομάδα της Σητείας, προς τις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να υπάρξει μέριμνα από την Περιφέρεια ή όποια αρμόδια υπηρεσία και να αντιμετωπιστεί το θέμα».

Πέραν όλων των άλλων (χελωνάκια νεκρά, δυσφήμιση του τόπου που φιλοξενείται το Γεωπάρκο της Σητείας) υπάρχει και σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την προστασία του απειλούμενου αυτού είδους, που θα πρέπει να εφαρμόζεται, όπως επισημαίνεται από την Ομάδα Εθελοντών της Σητείας.

 

Για τις μέδουσες

Η νέα λοιπόν περίοδος εξόδων της καρέτα- καρέτα ξεκίνησε στην περιοχή της Σητείας. Ευχή της ομάδας κι όλων είναι να είναι καλή η φετινή χρονιά, χωρίς προβλήματα, με φωλιές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας όπως κάθε χρόνο, από την Καραβόπετρα μέχρι τον Ανάλουκα, το Μόχλος, τον Κουρεμένο, τον Ξερόκαμπο, το Μακρύ Γιαλό και την Ζάκρο. Μακάρι να πάνε όλα καλά, να γεννηθούν και να επιζήσουν πολλά χελωνάκια για να έρθουν μετά από 25 περίπου χρόνια και πάλι σε αυτόν τον τόπο για να γεννήσουν τα δικά τους μικρά.

Και με αυτόν τον τρόπο να επιβιώσει αυτό το απειλούμενο είδος που αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής. Διότι αν εκλείψει η θαλάσσια χελώνα, οι θάλασσες πολύ πιθανόν να γεμίσουν με μέδουσες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και στο ανθρωπογενές, από την απόλαυση της κολύμβησης μέχρι τις επιπτώσεις στον τουρισμό…

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας