Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Θετική γνωμοδότηση για τη μαρίνα στον Όρμο Φανερωμένης

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας  στην τελευταία του συνεδρίαση εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί της ανανέωσης των Περιβαλλοντικών  όρων του έργου Καταφύγιο δυναμικότητας 85 τουριστικών σκαφών της εταιρείας Ικτίνος Α.Ε., στη θέση όρμος Φανερωμένη του Δήμου Σητείας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Παπαδάκης. Θετική γνωμοδότηση εισηγήθηκε  η Διεύθυνση  Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Σητείας.

Πρόκειται για την κατασκευή και τη λειτουργία καταφυγίου δυναμικότητας 85 τουριστικών σκαφών και τη δημιουργία προστατευμένης  θαλάσσιας ζώνης για την ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη προσάμμωση της ακτής για τη δημιουργία αμμώδους παράλιας στη θέση Όρμος Φανερωμένης.

Όπως αναφέρθηκε, το έργο δεν έχει υλοποιηθεί και τα αρχικά στοιχεία σχεδιασμού δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την εγκεκριμένη  ΑΕΠΟ. Το καταφύγιο πρόκειται να εγκατασταθεί έμπροσθεν της αδειοδοτημένης  ξενοδοχειακής μονάδας, ιδίας εκμετάλλευσης, 5 αστέρων, δυναμικότητας 449 κλινών με Ειδικές Τουριστικές Υποδομές (συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 200 ατόμων και κέντρου θαλασσοθεραπείας δυναμικότητας 100 ατόμων).  Η δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών,  όπως αναφέρεται, σχετίζεται με το γενικότερο σχεδιασμό επεκτάσεως των δραστηριοτήτων του Τουριστικού Συγκροτήματος της Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε. στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Ωστόσο ο εν λόγω τουριστικός λιμένας θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες που θ’ αναπτυχθούν στην όπισθεν ιδιόκτητη έκταση, αλλά και τις ανάγκες ελλιμενισμού της ευρύτερης περιοχής.

 

Τί περιλαμβάνει

Το έργο  κατατάσσεται στην κατηγορία του «καταφυγίου» σκαφών, το οποίο συνιστά ένα τουριστικό λιμένα με βασικές κτηριοδομικές υποδομές τουλάχιστον 100 τ.μ.  με παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμμάτων, πυρόσβεσης, ενδιαίτησης  και υγιεινής σύμφωνα με τη  νομοθεσία. Εκ των 85 θέσεων ελλιμενισμού, οι 82 προορίζονται για σκάφη με μήκος  έως 30 μ. και οι 3 θέσεις για σκάφη  με μήκος άνω των 30 μ.

Ο σχεδιασμός του προβλέπει τη δημιουργία δύο λιμενολεκανών, τη  βορειοδυτική επιφάνειας 21.360,00 τ.μ., η οποία προσφέρεται για την ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων και τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών και τη βορειοανατολική λεκάνη επιφάνειας 21.207 τ.μ., στην οποία θα ελλιμενίζεται το σύνολο των 85 σκαφών.

Το καταφύγιο αποτελείται 1) από την χερσαία ζώνη επιφάνειας 13.145 τ.μ., στην οποία θα εγκατασταθεί κτήριο εμβαδού 100 τ.μ. για τη διαχείριση του λιμένα με πρόβλεψη για χώρους διοίκησης, αποθήκευσης και ενδιαίτησης και 2) από τη θαλάσσια ζώνη επιφάνειας 58.195 τ.μ., στην οποία θα εγκατασταθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές (προσήνεμος, υπήνεμος μόλος, κυματοθραύστες κλπ.) για την διαμόρφωση των χώρων ελλιμενισμού και τη δημιουργία των δύο λιμενολεκανών.

 

Ήπιες επιπτώσεις

Κατά την εισήγηση γίνεται αναλυτική αναφορά και περιγραφή στις δύο λιμενολεκάνες καθώς στην εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ -όπως προστίθεται για το υπ’ όψιν έργο- έχει εκπονηθεί ακτομηχανική μελέτη, η οποία έχει λάβει έγκριση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Στο εισηγητικό μέρος αναφέρεται επίσης ότι το έργο όπως προκύπτει θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου καθώς θα αναπτυχθούν σημαντικές θαλάσσιες και χερσαίες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον κρίνονται ως ήπιες και συμβατές με το χαρακτήρα της περιοχής.  Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν προς την θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αναφορικά με το καταφύγιο και θετική ήταν και η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου -πλην του κ. Συμεών Συμεωνίδη, που ψήφισε «παρών».

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκος Κουρουπάκης και Θοδωρής Πατεράκης έκαναν λόγο για μία σημαντική υποδομή. Ο κ. Κουρουπάκης ευχήθηκε να υλοποιηθεί το project  στην περιοχή, το οποίο  -όπως τόνισε- η  τότε Δημοτική Αρχή, της οποίας προΐστατο, στήριξε από την πρώτη στιγμή.

«Και με ενέργειες δώσαμε τη δυνατότητα να συζητάμε σήμερα για μία μεγάλη επένδυση στην περιοχή της Σκοπής. Αποτρέψαμε την απόπειρα να μετατραπεί ο κόλπος της Φανερωμένης σε ιχθυοκαλλιέργειες, ορίσαμε την περιοχή ως ΠΕΡΠΟ μέσω του ΣΧΟΟΑΠ, δώσαμε τη δυνατότητα μέσω του δρόμου που χρειαζόταν να χαρακτηριστεί και να υλοποιηθεί προκειμένου η πρόσβαση να δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και φυσικά να πάρει την άδεια οικοδομής. Και βέβαια έχουμε δώσει όλες τις βεβαιώσεις από το Δήμο που αφορούν την συγκεκριμένη επένδυση.

Θα πρέπει η  Δημοτική Αρχή να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία προκειμένου να υπάρξει μία συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, δεδομένου ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε πολλές διευκολύνσεις άρα δικαιούται να ζητά την υλοποίηση του έργου», πρόσθεσε.

Και ο κ. Πατεράκης έκανε λόγο για «ένα  project που πρέπει να υποστηρίξει ο Δήμος  και μία σημαντική τουριστική επένδυση, η οποία επιθυμεί  να υλοποιηθεί η τοπική κοινωνία».

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σκοπής κ. Γιώργος  Αχλαδιανάκης μεταφέροντας την ομόφωνη θετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου. Λαμβάνοντας, όπως είπε, υπ’ όψιν τα  οφέλη για την περιοχή με την κατασκευή ενός λιμανιού που θα μπορεί να λειτουργήσει ως λιμενικό  καταφύγιο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας