Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Επιστολή του Συλλόγου Προστασίας των Ζώων «Αλληλεγγύη» για τα συμφωνηθέντα με το Δήμο Σητείας

 Ο Σύλλογος Προστασίας των Ζώων «Αλληλεγγύη» έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σητείας:

Αναλύοντας το συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει με το δήμο Σητείας για το οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές και κυρίως από την υπεύθυνη αντιδήμαρχο κα Πλατανάκη, και με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά στοχεύουν μόνο στην προβολή,  πήραμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε το δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και τους πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή των υποχρεώσεων από πλευράς  Δήμου.

Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συγκροτείται κατάλληλο συνεργείο περισυλλογής. Δεν έγινε ποτέ. Τα ζώα περισυλλέγονται από το Σύλλογο μεταφέρονται στο καταφύγιο το οποίο δεν είναι η «κατάλληλη υποδομή» και μάλιστα  βρίσκεται υπόλογος και κατηγορούμενος στα δικαστήρια γι’ αυτό. Εξ ‘ου και αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νόμιμου και κατάλληλου για τα ζώα καταφυγίου.

Στη συνέχεια σύμφωνα με το νόμο και το συμφωνητικό, το κάθε ζώο μεταφέρεται στον κτηνίατρο για αποπαρασίτωση (μέσα και έξω), σήμανση και καταγραφή, πρόγραμμα εμβολιασμού, κτηνιατρική εξέταση, περίθαλψη τυχόν άρρωστου ή τραυματισμένου ζώου, φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή όπου χρειάζεται.

Το κόστος επιβαρύνει εξολοκλήρου  το σύλλογο.

Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά μέσο όρο για 250 έως 300 σκυλιά το χρόνο, κόστος που επιβαρύνει το σύλλογο και όχι το δήμο όπως ορίζει ο νόμος και το συμφωνητικό.

Ο δήμος θεώρησε ότι η υποχρέωση του ως προς την κτηνιατρική μέριμνα των αδέσποτων του δήμου Σητείας ήταν για 4 μήνες το 2020. Μάλλον θεώρησαν ότι εξαλείφθηκαν τα αδέσποτα και επανεμφανίστηκαν το Μάιο του 2022 όπου και ανακοίνωσαν ότι θα γίνει  σύμβαση με κτηνίατρο. Αλλά ήδη από το 1/1/2022 έως σήμερα έχουν περισυλλεχτεί 113 σκυλιά και αυτονόητα δεν καλύφθηκαν από τη νέα σύμβαση αλλά από το σύλλογο.  Το 2021 πήραν  222 microchip  για τη σήμανση αδέσποτων αλλά δεν ήταν αρκετά ούτε για τη σήμανση των σκυλιών ενός χρόνου. Απαιτούν όμως  τη σήμανση και των γατών όταν στειρώνονται.

Συγκροτήθηκε μία άρτια και πληρέστερη σε πανελλαδικό επίπεδο  πενταμελής επιτροπή  με τη συμμετοχή 2 μελών μας, ενός εκπαιδευτή, ενός κτηνιάτρου και την αρμόδια αντιδήμαρχο ως πρόεδρο της επιτροπής αυτής για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Η στάση που κράτησε ο δήμος απέναντι στον εκπαιδευτή, τον ανάγκασε σε παραίτηση, ενώ άλλοι δήμοι του νομού μας του ζήτησαν συνεργασία και σε επίπεδο συμμετοχής στην πενταμελή αλλά και στην ανάθεση συμβάσεων για την εκπαίδευση σκύλων που λόγω συμπεριφοράς δυσκολεύονται να υιοθετηθούν.

Με την παραίτηση του εκπαιδευτή και τη χρησιμοποίηση  της επιτροπής από την πρόεδρο κα Πλατανάκη  για προσωπικά πολιτικά συμφέροντα, αυτοπροβολή  και οικειοποίηση ενός έργου που δεν κάνει, είχε ως αποτέλεσμα της διάλυση της.

Υποχρέωση του δήμου είναι η επαρκής παροχή τροφής για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς όμως οι τροφές που παρέχει δεν είναι επαρκής. Ο μέσος όρος των σκυλιών του καταφυγίου είναι 80 σκυλιά και ο σύλλογος επιβαρύνεται για τις επιπλέον τροφές ώστε να καλύψει τη σίτιση αυτών των σκυλιών και των σκυλιών που ζουν στην πόλης μας καθώς και τη σίτιση μεγάλου αριθμού αδέσποτων γατών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, το ποσό για τη σίτιση των αδέσποτων ανερχόταν σε 12.000 ευρώ το χρόνο για τροφές ενήλικων σκύλων και τροφές για τις πάπιες. Εμείς παραλάβαμε 327 σακιά (28 σακιά το μήνα για 9 μήνες και 25 σακιά για τους 3 τελευταίους μήνες), τροφές που αντιστοιχούν σε 5.559 ευρώ. Τα υπόλοιπα; Μέχρι τα 12.000 ευρώ;

Και ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος ισχυρίζεται ότι με το νέο προϋπολογισμό οι τροφές ανέρχονται σε 15.000 ευρώ, οι τροφές που παραλαμβάνει ο σύλλογος για τη σίτιση των σκυλιών του καταφυγίου, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών και τη σίτιση αδέσποτων σε άλλα σημεία του δήμου, μειώθηκαν κι άλλο σε 23 σακιά το μήνα για τα ενήλικα και πρόσθεσαν 8 σακιά τροφή για κουτάβια που κι αυτά δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Η καθαριότητα του καταφυγίου επιβαρύνει τα μέλη του συλλόγου με καθημερινή πολύωρη εργασία, ανεξαρτήτως αργιών και καιρικών συνθηκών και με το κόστος των απορρυπαντικών και των απολυμαντικών.

Ζητήσαμε από το δήμο ένα άτομο από τις 8μηνες συμβάσεις για να απασχολείται στην καθαριότητα του καταφυγίου όπως γίνεται σε γειτονικούς δήμους. Παρά το γεγονός ότι η αρμόδια αντιδήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει, ουδέποτε συνέβη αυτό.

Ο δήμος παραχωρεί το χώρο στα παλιά σφαγεία, όπως υπάρχει η δυνατότητα βάσει νόμου, στους εθελοντές κτηνίατρους για στειρώσεις των αδέσποτων ζώων. Ο συγκεκριμένος χώρος συντηρείται όσο το δυνατόν καλύτερα από το σύλλογο ενώ στο δήμο Ιεράπετρας για παράδειγμα ο χώρος έχει ανακαινιστεί πλήρως και συντηρείται από τον ίδιο τον δήμο. Φυσικά αυτό δεν είναι γνωστό αφού ουδέποτε ο δήμος Σητείας έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις ή τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Η παρουσία της υπεύθυνης αντιδημάρχου έξω από το χώρο μία φορά με τους δημοσιογράφους και τις κάμερες, δε θεωρείται εποικοδομητική επίσκεψη.

Ο σύλλογος επιπλέον επιβαρύνεται με τα έξοδα διαμονής και διατροφής των εθελοντών κτηνιάτρων, τα έξοδα μετακίνησης για την περισυλλογή των ζώων για στείρωση και κατόπιν την απελευθέρωση τους απ’ όπου περισυλλέγησαν καθώς και με την πολύωρη εργασία τις ημέρες των στειρώσεων.

Τέλος να αναφέρουμε για μία ακόμα φορά ότι ο σύλλογος αποτελείται από εθελοντές. Άτομα τα οποία εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα ο καθένας και δεν λαμβάνουν καμία χρηματική απολαβή για την ενασχόληση τους με τα ζώα. Η αυταρχική αντιμετώπιση από μεριάς της κας Πλατανάκη απέναντι μας και κάποιες φορές με συκοφαντικό χαρακτήρα, μας προσβάλει και θίγει την αξιοπρέπεια μας. Συκοφαντικές ύβρεις, προσβολές και τυχόν απειλές προς τα μέλη του συλλόγου απ’ όπου κι αν προέρχονται θα αντιμετωπίζονται πλέον μέσο της νομικής οδού.

Υπό αυτές τις συνθήκες δυστυχώς δεν υφίσταται ένα υγιές πλαίσιο συνεργασίας με το δήμο Σητείας.

Παρόλα αυτά εμείς επιθυμούμε μια ειλικρινή συνεργασία όπου θα υπάρχει ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων κι από τα δύο μέρη.

Για το Δ.Σ.

 Η πρόεδρος

 Κουνελάκη Δέσποινα

Τα μέλη

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας