Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Η δημιουργία φοιτητικών εστιών στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία

 

Όλα τα περιθώρια -για να εξασφαλιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης και να προχωρήσουν οι υπάρχουσες κτηριολογικές μελέτες για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών- θα εξαντλήσει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.

Ήδη από τους προηγούμενους μήνες, από το ίδρυμα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ώριμες κτηριολογικές μελέτες (χωροθέτηση εστιών, τί θα περιλαμβάνουν κλπ.) στην κατεύθυνση της δημιουργίας εστίας 100 θέσεων για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε Άγιο Νικόλαο, αλλά και για 60 θέσεις αντίστοιχα για το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία. Η μελέτη για τον Άγιο Νικόλαο μάλιστα είναι εγκεκριμένη.

Σημειώνεται πως εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει -με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- στο Τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ στα Λακώνια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, προκειμένου να διευκολύνει και να συνδράμει από την πλευρά του στην προοπτική της δημιουργίας πρόσθετων κτηριακών υποδομών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως προωθεί την κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσα από τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ζητά από όλα τα Πανεπιστήμια να υποβάλλουν προτάσεις σε αυτό το πλαίσιο, μην αφήνοντας περιθώρια για να «τρέξει» κάτι αντίστοιχο μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), που αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατομ. €, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αφορούν τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων [συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης (R&D)] για ελληνικά πανεπιστήμια. Οι εγκαταστάσεις του φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

 

Το ΕΛΜΕΠΑ θα εξαντλήσει τα περιθώρια για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Επειδή, ωστόσο, το ΕΛΜΕΠΑ θεωρεί, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κατσαράκης, πολύ σημαντικό το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου που ουσιαστικά «προκρίνουν» την υλοποίηση του έργου μέσω του Ε.Π.Α., έχει αποφασιστεί από το ίδρυμα να υποβληθούν προτάσεις σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι μελέτες για τις εστίες σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία έχουν ενταχθεί κατά πρώτον στο σχέδιο που υπεβλήθη τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας για το Ε.Π.Α. Πρόκειται, όπως λέει ο Πρύτανης, για ένα πρόγραμμα περίπου 70 εκατομ. € σε ορίζοντα τετραετίας για τα έργα όλου του ΕΛΜΕΠΑ, εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι μελέτες για τις φοιτητικές εστίες στα δύο Τμήματα του Λασιθίου.

Παράλληλα, το ΕΛΜΕΠΑ απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή- αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας για ένα πρόγραμμα περίπου 50 εκατομ. € για ΣΔΙΤ στο ΕΛΜΕΠΑ. Το 90% της πρότασης αφορά στις φοιτητικές εστίες, συμπεριλαμβάνοντας την ανακαίνιση-επέκταση της φοιτητικής εστίας στο Ηράκλειο και την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία.

«Βούλησή μας ήταν και είναι να προχωρήσουμε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά -επειδή διαφαίνεται ότι προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ- δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και προσπαθούμε και σε αυτή την κατεύθυνση. Εγώ προσωπικά δεν είμαι σύμφωνος με τα ΣΔΙΤ, όμως το θέμα των εστιών είναι πολύ σημαντικό και έτσι πρέπει να γίνει», σημειώνει ο κ. Κατσαράκης.

Οι σχετικές εγκρίσεις αναμένονται μέχρι και λίγο πριν από το Πάσχα.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας