Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Με αρκετές απουσίες ξανάνοιξαν τα σχολεία στη Σητεία

 

Με αρκετές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών ξεκίνησαν μετά τις εορτές των Χριστουγέννων τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη Σητεία. Όπως φαίνεται, η επικρατούσα κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα covid που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην περιοχή της Σητείας, επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία των σχολικών μονάδων, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας Αλέξανδρος Αλεξάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη περιέγραψε την κατάσταση, μεταφέροντας την έκδηλη ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των γονέων.

Τόσο τη Δευτέρα, όσο και χθες Τρίτη σχεδόν στο σύνολο των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, σημαντικός αριθμός μαθητών και μαθητριών δεν προσήλθαν στα σχολεία είτε λόγω κρουσμάτων, είτε υπό τον φόβο μετάδοσης, δεδομένης της έξαρσης του φαινομένου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χθες μάλιστα αυξήθηκαν σε σχέση με την Δευτέρα -όχι σημαντικά, αλλά αυξήθηκαν- οι απώλειες σε ό,τι αφορά το μαθητικό δυναμικό. Επίσης αυξήθηκαν και οι εκπαιδευτικοί που είτε νοσούν, είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα από 10 σε 12.

«Δυστυχώς βλέπουμε για ακόμα μία φορά ότι το Υπουργείο χωρίς να λάβει ουσιαστικά μέτρα προχώρησε στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων εν μέσω αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων πανελλαδικά. Η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Σύλλογός μας με ανακοινώσεις που είχαμε αποστείλει προς κάθε κατεύθυνση, εστιάζαμε στα ζητήματα ασφάλειας. Ζητούμε σχολεία ανοικτά, αλλά ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη αυτές τις μέρες και να είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία κατά το δυνατόν με την μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην περιοχή της Σητείας τα σχολεία άνοιξαν με μεγάλες απώλειες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα ένα Δημοτικό Σχολείο κι ένα Νηπιαγωγείο στο Δήμο Σητείας δεν άνοιξαν καθόλου την πρώτη ημέρα, καθώς οι γονείς δεν πήγαν τα παιδιά τους στα σχολεία. Επίσης 4 σχολεία -περιφερειακά- λειτουργούν με ένα μικρό αριθμό μαθητών, 6-8. Στην πόλη της Σητείας τα σχολεία έχουν τις δύο πρώτες ημέρες απώλειες της τάξης από 20% έως 30% στις τάξεις.

Τα σχολεία άνοιξαν με πολλές ελλείψεις κι αυξημένο κίνδυνο όσον αφορά τον κορονοϊό για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Το πρόσφατο μέτρο που πήρε το υπουργείο με το ένα επιπλέον self test δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση. Μάλιστα είναι άξιο αναφοράς να πούμε ότι δεν είχαν δοθεί νωρίς σε γονείς, οπότε εκλήθησαν οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στις επτά το πρωί της Δευτέρας για να κάνουν οι μαθητές τεστ. Πού; στο σχολείο; Στο προαύλιο; Είχαμε ζητήματα και στην περιοχή μας. Οι Διευθυντές προσήλθαν στο σχολείο νωρίς το πρωί για να δώσουν self test από όσα τους είχαν εναπομείνει καθώς ειδοποιήθηκαν στις 8 το βράδυ της Κυριακής! Άρα βλέπουμε ότι όλα γίνονται εκ του προχείρου, στο πόδι, χωρίς προγραμματισμό», τόνισε ο κ. Αλεξάκης.

 

Οι νοσούντες εκπαιδευτικοί

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο εστίασε ο κ. Αλεξάκης, είναι η κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν.

«Δηλαδή αν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει επειδή νοσεί, η τάξη μένει χωρίς δάσκαλο. Δεν έχει προβλεφθεί να υπάρξει αναπλήρωση και η μόνη απάντηση του υπουργείου είναι ο εκπαιδευτικός που νοσεί να κάνει Webex από το σπίτι του. Να νοσεί δηλαδή, να έχει πυρετό κλπ. και να κάνει μάθημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα μέτρα δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κι εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με τελικούς αποδέκτες τους μαθητές μας, δυστυχώς», υπογράμμισε.

 

Οι γονείς φοβούνται

«Η αυξημένη αποχή μαθητών από τα σχολεία», συνέχισε, «καταδεικνύει επίσης ότι οι γονείς διστάζουν, φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο στο πλαίσιο τέτοιων συνθηκών. Δεδομένων και των μέτρων. Σκεφτείτε ότι σε μία τάξη θα πρέπει να νοσεί το 50+1, δηλαδή από τα 25 παιδιά τα 13 για να κλείσει το τμήμα. Οι γονείς όταν υπάρχουν κρούσματα ή επαφές με κρούσματα είναι διστακτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ζητήσει τα σχολεία να είναι ανοικτά, αλλά ασφαλή προτείνοντας μία σειρά μέτρων, όπως αραίωση τμημάτων, διενέργεια self test και rapid test δωρεάν, διαρκώς, σε εκπαιδευτικούς, γονείς. Επίσης έχουμε ζητήσει την πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών, ελλείψεων εκπαιδευτικών που νοσούν. Έχουμε προτείνει ως εκπαιδευτικοί σειρά μέτρων αλλά δυστυχώς το υπουργείο δεν τα λαμβάνει υπ’ όψιν του».

 

Τα κενά

«Το ζήτημα της κάλυψης του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι κενά υπήρχαν από τότε που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και δυστυχώς ακόμα υπάρχουν παρ’ ότι έχουμε εισέλθει στον Ιανουάριο, επομένως το πρόβλημα εντείνεται τώρα και λόγω των συνθηκών covid.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, η περιοχή της Σητείας έχει πάνω από 20% έλλειψη εκπαιδευτικών. Δηλαδή μαθητές μας δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα υπολογιστών. Επίσης θεατρολογία, εικαστικά, σε περιφερειακά σχολεία. Αλλά και στην πόλη κάποιες ειδικότητες δεν έχουν καλυφθεί καθόλου. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας».

 

Ανησυχία

Βάσει όσων προαναφέρθηκαν η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων εντείνεται. Στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, περίπου το μέσο της σχολικής χρονιάς με την πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα. «Η ανησυχία αποτυπώθηκε και με την αυξημένη απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Το είχαμε επισημάνει και δυστυχώς το βλέπουμε σήμερα. Υπάρχει ο φόβος ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί όλο αυτό γιατί η περιοχή της Σητείας αυτή την περίοδο είναι μία περιοχή με αρκετά κρούσματα, άρα αυξημένου κινδύνου. Η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών είναι έκδηλη.

Θα έπρεπε το υπουργείο να είχε προχωρήσει γενικότερα σε ένα πιο συντεταγμένο άνοιγμα, ενδεχομένως και σε μία παράταση της περιόδου των διακοπών με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια άνοιγμα, αφού υπάρξει ύφεση ή να είχε προχωρήσει στην λήψη περισσότερων μέτρων ώστε να υπάρξει ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Δυστυχώς αυτή την στιγμή φαίνεται ότι το άνοιγμα ήταν εκ του προχείρου», κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας