Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας

 

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης», το οποίο επί σειρά πολλών ετών έχει συμβάλει στην εξάπλωση της μουσικής δημιουργίας και της ενασχόλησης πολλών ανθρώπων με τη μουσική στην περιοχή της Σητείας.

Στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Κωστής Λυμπερίου έδωσε το στίγμα της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου, τονίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια «ώστε να ξαναχτίσουμε το Ωδείο και να το φέρουμε στο σημείο που του αξίζει».

Στην κατεύθυνση αυτή, η προσπάθεια είναι συλλογική, όπως τόνισε ο κ. Λυμπερίου, εστιάζοντας στην συνεισφορά των Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου καθώς και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχάλη Εικοσπεντάκη.

Με δηλώσεις του ο κ. Λυμπερίου εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι το Δημοτικό Ωδείο Σητείας στελεχώνεται από καταξιωμένους καθηγητές μουσικής. Εκτός από τον κ. Εικοσπεντάκη, φέτος διδάσκουν η κ. Παπαγιαννάκη,  ο κ. Γιάννης Λυκάκης και ο κ. Δημήτρης  Νικάκης. «Είναι πολύ μεγάλη χαρά να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους μαζί μας, στην ομάδα μας.  Οι άνθρωποι αυτοί, πέραν των σπουδών, έχουν και μεγάλη εμπειρία σε άλλα Ωδεία και γενικότερα στον χώρο της μουσικής. Τα μαθήματα λοιπόν έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν ήδη αρκετές συμμετοχές, είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο – δεδομένων και των συνθηκών. Εννοώντας τόσο αυτές του covid αλλά και του ότι το Ωδείο ήταν σε μία διαδικασία μετεγκατάστασης (τα μαθήματα γίνονται στον χώρο του Πολύκεντρου). Είμαι αισιόδοξος. Φέτος θα έχουμε μαθήματα πιάνου, κιθάρας, μονωδίας, ξεκινάει η Δημοτική Χορωδία, έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα του αρμονίου, υπάρχει και το μάθημα παραδοσιακού οργάνου του λαούτου. Καλούμε όλους τους Σητειακούς να έρθουν, να ενημερωθούν στα γραφεία του ΔΟΚΑΣ, να μιλήσουν με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και γενικότερα να ενημερωθούν για το τι παρέχει το Δημοτικό Ωδείο Σητείας. Έχει μία ιστορία πάνω από 35 χρόνια. Είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει επίσημο δίπλωμα, αναγνωρισμένο από το κράτος, στην κιθάρα και το πιάνο.»

Εκτός από το κομμάτι της διδασκαλίας, όπως πρόσθεσε ο κ. Λυμπερίου, υπάρχουν κι άλλα πλάνα αλλά και σχεδιασμός για τα Χριστούγεννα. «Ήδη έχει ξεκινήσει από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ένας  προγραμματισμός και για τις εκδηλώσεις των Κορναρείων του 2022. Ενδιάμεσα θα γίνονται κι άλλες δράσεις. Εγώ από την πλευρά μου τους ευχαριστώ για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΔΟΚΑΣ όσον αφορά τις αιτήσεις των καθηγητών κι εύχομαι μία υγιή κι αποδοτική χρονιά.»

Η Σητεία όπως πρόσθεσε έχει μία ιστορία στον πολιτισμό. «Όλοι μαζί, μία ομάδα να χτίσουμε το Ωδείο του μέλλοντος. Από αυτόν τον χώρο θα προκύψουν μουσικοί και καλλιτέχνες του τόπου μας. Είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να έρθουν κοντά στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας», τόνισε ο κ. Λυμπερίου

Ευχαρίστησε επιπρόσθετα τον κ. Εικοσπεντάκη για τις ενέργειες και την συμβολή του αναφορικά με την έναρξη της συνεργασίας του Δημοτικού Ωδείου Σητείας με τη ROCKSCHOOL. Μία ενέργεια η οποία δίνει ακόμα μία επιλογή στους μαθητές δεδομένου ότι από τις 25 Οκτωβρίου λειτουργεί στο Δημοτικό Ωδείο το πρόγραμμα σύγχρονων πιστοποιημένων σπουδών RSL ROCKSCHOOL στο τραγούδι, την κιθάρα και τα πλήκτρα.

Ο κ. Εικοσπεντάκης εξέφρασε επίσης την χαρά του για την συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Σητείας και την καλλιτεχνική διεύθυνση του. Αναφέρθηκε στα προγράμματα του Ωδείου καθώς και στο νέο, το ROCKSCHOOL «το οποίο αποκλειστικά έχουμε στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που το έχουμε από το σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας. Είναι το μόνο πρόγραμμα αναγνωρισμένων σπουδών στην Ελλάδα στα μοντέρνα όργανα, τραγούδι, κιθάρα, πιάνο και φωνητική».

Όπως πρόσθεσε, φέτος δίδεται η δυνατότητα σε πολίτες του δήμου Σητείας που βρίσκονται μακριά από την περιοχή να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα με μία υποχρεωτική παρουσία μία ή δύο φορές το μήνα στο Ωδείο. «Είναι καλό να έχουν μία δια ζώσης επαφή. Όμως προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία. Οι καθηγητές είναι καταξιωμένοι, γνωρίζουν και μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών και από όλο το Δήμο Σητείας καθώς γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες.»

Παράλληλα ανέφερε ότι οι δημότες του Δήμου που επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην Χορωδία, να ενταχθούν στα μαθήματα και να τα παρακολουθούν δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Έχουμε την παιδική χορωδία, τη νεανική και την μεικτή χορωδία ενηλίκων.»

Τόσο ο κ. Λυμπερίου όσο και ο κ. Εικοσπεντάκης ανέφεραν ότι υπάρχει κι ένας σχεδιασμός από την πλευρά του Ωδείου διευκολύνσεων για τις ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες κοινωνικά ομάδες σε σχέση με τα δίδακτρα και θα ήταν καλό να ενημερωθούν σχετικά οι πολίτες μέσω του ΔΟΚΑΣ.

Τέλος και κ. Παπαγγιανάκη εξέφρασε κι εκείνη την χαρά της για την παρουσία και την συμμετοχή της στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας. Αναφερόμενη στον τομέα της μονωδίας σημείωσε ότι δεν απευθύνεται μόνο σε λάτρεις της όπερας αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν καλά το φωνητικό τους σύστημα και να έχουν ορθή φώνηση, οπότε να μην διστάσουν όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν στο Δημοτικό Ωδείο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας