Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Η αξιοποίηση του Απεντομωτηρίου στη Σητεία- εξετάζεται η παραχώρησή του στην Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες

 

Η διαχείριση του Απεντομωτηρίου στην περιοχή των Κοκκίνων αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης χθες στο Δημαρχείο Σητείας. Προηγήθηκαν επίσκεψη και αυτοψία στον χώρο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου Εμμανουήλ Καζαμία αλλά και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας Γιώργου Μάλλιου. Συμμετείχαν επίσης αρμόδια στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λασιθίου, καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Τσιφετάκης, Κωνσταντίνος Ξενικάκης.

Το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί εδώ και πολλά έτη ένα σημείο επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας για την περιοχή, ωστόσο, εφ’ όσον υπάρξει -κάτι που διαφαίνεται ότι ισχύει στην παρούσα φάση, βούληση μπορεί αυτές οι συνθήκες να αλλάξουν και το κτήριο να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο χώρο. Ικανό να στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας – για το οποίο η αναγκαιότητα μεταστέγασης είναι κάτι περισσότερο από επείγουσα- ή και άλλες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης. Όπως αναδείχθηκε από την συζήτηση, υπάρχουν ανοικτά θέματα, τα οποία θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό ώστε πριν το τέλος του έτους, να συγκεντρωθούν τα δεδομένα, να υπάρξει διαβούλευση και συνεργασία ώστε να ληφθούν αποφάσεις με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του κτηρίου προς όφελος της περιοχής.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αϊλαμάκης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Καραμανωλάκης και Συμεών Συμεωνίδης και ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Φυγετάκης.

Ακολούθησε συζήτηση για τοπικά θέματα μεταξύ των επικεφαλής και του κ. Γουλιδάκη.

 

Η βέλτιστη λύση

«Πρόκειται», ανέφερε ο Δήμαρχος, «για ένα προϊόν συνεργασίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει προϋπάρξει μία προετοιμασία αναφορικά με την αξιοποίηση κατά κάποιο τρόπο του απεντομωτηρίου στα Κόκκινα. Είναι ένα κτήριο το οποίο δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, η εικόνα που δημιουργεί στην περιοχή είναι εντελώς αρνητική. Θεωρούμε λοιπόν ότι το κτήριο πρέπει να αξιοποιηθεί. Σε συζητήσεις που είχαμε κάνει με την Αστυνομική Διεύθυνση, τον κ. Καζαμία και τον Διοικητή του Α/Τ Σητείας κ. Μάλλιο, ιδιαίτερα μετά τον σεισμό και τα θέματα που προκλήθηκαν στο κτήριο που στεγάζεται το Α/Τ Σητείας, θεωρούμε ότι μετά και την δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη ότι το κτήριο (απεντομωτήριο) ικανοποιεί και μπορεί να καλύψει ανάγκες του Α/Τ Σητείας, προχώρησε η συνεργασία.

Επισκέφθηκε το κτήριο η Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας και συζητήσαμε ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την βέλτιστη λύση. Υπάρχουν κάποια θέματα κτηριολογικά, θα γίνει πιστεύω μία τεχνοοικονομική μελέτη από την Αντιπεριφέρεια ώστε να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα αναλυθούν σε δεύτερη φάση και να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για εμάς ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Είναι ένα τμήμα σε κεντρικό σημείο της περιοχής, σε σχέση με την αναβάθμιση μέσω του master plan του λιμανιού της Σητείας, θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα στην περιοχή. Και με γνώμονα ότι πρέπει να τακτοποιηθεί και το θέμα της στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας θεωρούμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη απόφαση μέσα από την συνεργασία των υπηρεσιών και όσο γίνεται πιο σύντομα ώστε να μπορέσει και το Α/Τ Σητείας να μεταστεγαστεί σε ένα κτήριο κι ένα χώρο, ο οποίος θα είναι ασφαλής και λειτουργικός».

 

Για τη νομιμότητα

Πέραν του ιδιοκτησιακού, που ανήκει στην Περιφέρεια (στο παρελθόν άνηκε στην Ν.Α. Λασιθίου) -το κτήριο δεν είναι απόλυτα σύννομο με τους σύγχρονους πολεοδομικούς και κατασκευαστικούς κανονισμούς. «Σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εκτεταμένες εργασίες ή παρεμβάσεις κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε αν είναι εύκολα υλοποιήσιμο. Για αυτό είπαμε ότι θα υπάρξει μία τεχνοοικονομική μελέτη, να κατατεθούν κάποια δεδομένα και σύμφωνα με αυτά θα πορευτούμε ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

 

Θέματα ασφάλειας

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου αναφέρθηκε κι εκείνος στην αναγκαιότητα μελετών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κτηρίου. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το κτήριο, κρίνεται κατάλληλη. Ο κ. Καζαμίας εστίασε στην σπουδαιότητα της συλλογικής προσπάθειας προκειμένου σύντομα να βρεθεί μία καλή λύση σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά την στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας.

«Ήταν», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, «μία εποικοδομητική συνάντηση, όσον αφορά την πρώτη εκτίμηση για τη δυνατότητα απόδοσης μετά την αποκατάσταση του χώρου του απεντομωτηρίου, σε δημόσιες υπηρεσίες. Επιτελώντας ένα σκοπό εξοικονόμησης πόρων καταρχήν αλλά και σε κάθε περίπτωση διευκολύνοντας ζητήματα στέγασης υπηρεσιών που πραγματικά στην Σητεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να στεγαστούν και αναφέρομαι στο θέμα που έχει προκύψει με το κτήριο που στεγάζεται το Α/Τ Σητείας. Σκοπός λοιπόν της συνάντησης ήταν να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση σε μία αυτοψία του χώρου για να δούμε και τα επόμενα μας βήματα. Προχωρήσαμε σε μία πρώτη ανάλυση του φακέλου που βρίσκεται στην Υπηρεσία μας, των προβλημάτων που εντοπίστηκαν παλαιότερα σε αυτοψίες αλλά κι εκείνων που πιθανά θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Μέσα από την συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάποια θέματα όπως για παράδειγμα, υπάρχει έγγραφο του 2011 όπου σε πραγματογνωμοσύνη – αυτοψία της περιόδου εκείνης, η Τεχνική Υπηρεσία Π.Ε. Λασιθίου είχε θέσει ζητήματα στατικότητας και καταλληλότητας του κτηρίου.

Επίσης ετέθησαν σημαντικές προτάσεις για την τρόπο αξιοποίησης του χώρου μελλοντικά, μετά την αποκατάσταση. Θα μπορούσε να δοθεί στις υπηρεσίες, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Θα μπορούσε να είναι ένας χώρος πολιτισμού. Μέσα από την συζήτηση προέκυψε η αναγκαιότητα των επόμενων βημάτων που έχουν δρομολογηθεί και είναι συγκεκριμένα. Κατά την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας κι όσων συμμετείχαν στην συζήτηση θα πρέπει να υπάρχει μία πιο επίκαιρη πραγματογνωμοσύνη αυτοψία για την στατικότητα του κτηρίου.

Η αυτοψία ήταν αποθαρρυντική, η οροφή είναι κατασκευασμένη από αμίαντο. Το πρώτο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να δούμε αν μεμονωμένα μπορούμε να έχουμε αποκατάσταση, απομάκρυνση και μία νέα οροφή. Αυτό για να γίνει πρέπει να δούμε πρώτα την στατικότητα του κτηρίου. Για να μπούμε στην διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου χρειάζονται ειδικές διαδικασίες και σημαντικά κονδύλια. Η τελευταία εμπειρία ήταν η απομάκρυνση από το κτήριο με αμίαντο του ΕΘΙΑΓΕ στην Ιεράπετρα που κόστισε 50.000 ευρώ. Δεν είναι το θέμα τόσο η εξεύρεση των πόρων για αναγκαιότητες που πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει όμως να δούμε αν το συγκεκριμένο κτήριο δεν δίνει ή δίνει τη δυνατότητα αποκαταστάσεων, τότε μιλάμε και για αποκατάσταση της σκεπής».

 

Ο συντελεστής δόμησης

«Πιστεύω ότι εντός ενός μήνα θα έχουμε την πλήρη εικόνα για την σημερινή κατάσταση του κτηρίου ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε αν το ανακαινίσουμε ή αν το κατεδαφίσουμε. Γιατί σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο οικόπεδο που ξεπερνάει τα 2.000 τ.μ. σε αυτή την περίοπτη θέση με τον υπάρχοντα συντελεστή δόμησης και κάποια θέματα που θα δούμε από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, θα πρέπει να δένει με την περιοχή κι ενδεχομένως να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και νέα κτήρια.

Ανοίγει άρα ο δρόμος για τις συζητήσεις που μέσα από την διαδικασία που ορίζει και η νομοθεσία για τις πολεοδομικές δανειοδοτήσεις, απομακρύνσεις, κατεδαφίσεις κλπ. θα εξεταστούν σύντομα από την Τεχνική Υπηρεσία Π.Ε. Λασιθίου σε συνεργασία με την Πολεοδομία Σητείας. Να οριστικοποιήσουμε τη δυνατότητα του κτηρίου να δεχτεί βελτιώσεις ή αν δεν δέχεται να οριστικοποιήσουμε που θα μεταφερθούν όλα αυτά που είναι αποθηκευμένα εκεί, να ξεκινήσει η αποκαθήλωση του κτηρίου και βεβαίως η απομάκρυνση του αμιάντου», συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

Διαβούλευση για τη χρήση

«Από τη συζήτηση προέκυψε και η αναγκαιότητα μίας διαβούλευσης, με την παρουσία του Περιφερειάρχη, για την χρήση του κτηρίου. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, πρέπει να τις συγκεράσουμε. Υπάρχει η πρόταση να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Υπάρχουν ανάγκες να στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Υπενθυμίζω ότι στη Σητεία είναι εγκατεστημένο το Τμήμα Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι νωρίς ακόμα για να μοιράζουμε χώρους. Θα δείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία Π.Ε. Λασιθίου και Σητείας. Αν μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης δόμησης, εφ’ όσον το κτήριο δεν είναι κατάλληλο καταλαβαίνει κανείς ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για να στεγάσουμε περισσότερες υπηρεσίες από την ίδια την Αστυνομία που ο χώρος, όπως αναφέρθηκε, όπως είναι σήμερα σαν υφιστάμενο κτήριο από μόνος του 400 τ.μ., ίσα που επαρκεί. Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι τόσο εύκολο ένα τέτοιο οικόπεδο το οποίο μπορεί να δώσει και περισσότερη δόμηση, να παραχωρηθεί με την υφιστάμενη κατάσταση μόνο σε μία υπηρεσία. Μπαίνουν δηλαδή πολλά ζητήματα, δεν αποφασίζει κανένας αυτή τη στιγμή χωρίς να γίνει σχετική διαβούλευση, εισηγήσεις από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες σε συνεννόηση με τις πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και τους φορείς, να καταλήξουμε τι θέλουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι. Και η Ελληνική Αστυνομία, και ο Δήμος Σητείας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Άρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις χρήσεις και τα χρήματα που θα χρειαστούν πολύ πριν τα Χριστούγεννα, θα έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος θα κάνει και ανακοινώσεις», κατέληξε ο κ. Γουλιδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας