Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν-Προβληματίζουν κάποια τελευταία περιστατικά στην περιοχή της Σητείας

 

Σε δύο κατευθύνσεις κυρίως κινήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας για θέματα covid και τρέχοντα ζητήματα καθημερινότητας. Η συνεδρίαση διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον συντονισμό του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη.

Ως προς τον κορονοϊό, παρ’ ότι εξακολουθεί να υπάρχει μία σχετική ηρεμία καταγράφονται διαφοροποιήσεις. Δυστυχώς -μέχρι και χθες τουλάχιστον- παραμένει στην μονάδα εντατικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ασθενής σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για μία 75χρονη γυναίκα, η οποία αρχικά είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Σητείας και ακολούθως παρουσιάζοντας ραγδαία επιδείνωση διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Η 75χρονη έχει βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της θεωρείται κρίσιμη.

Επιπρόσθετα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Νοσοκομείο της Σητείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς με covid. Άξιο αναφοράς είναι το ότι πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, από διαφορετικές μάλιστα περιοχές της Σητείας, γεγονός που προκαλεί εύλογα προβληματισμό και αναδεικνύει την αναγκαιότητα μεγαλύτερης προσοχής από όλους τους πολίτες. Πόσο δε όταν σταδιακά αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες συμβάλλοντας στο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Εάν σε αυτό προστεθεί «η συνήθεια» της χαλάρωσης των μέτρων του καλοκαιριού και μέχρι τώρα (μη χρήση μάσκας κλπ.), που εξακολουθεί από αρκετούς πολίτες να διατηρείται, αυξάνεται η επικινδυνότητα μετάδοσης.

 

Έκκληση για εμβολιασμό

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής της Πολιτικής Προστασίας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα βασικά που συζητήθηκαν.

«Παρά το γεγονός ότι η περιοχή διανύει μία περίοδο ύφεσης, κάτι που φαίνεται και από τους τελευταίους ελέγχους των λυμάτων της ΔΕΥΑΣ, όπου καταγράφεται μη ανιχνεύσιμο φορτίο που σημαίνει ότι σε γενικό επίπεδο η κατάσταση είναι καλή, εν τούτοις υπάρχει περιστατικό, το οποίο προκαλεί μία ανησυχία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που είχαμε υπάρχει αυτή την στιγμή μία συνδημότης μας, η οποία δυστυχώς έχει κάποια υποκείμενα νοσήματα. Η κατάστασή της φαίνεται ότι είναι κρίσιμη. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε για το καλύτερο, να μπορέσει να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, άρα θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Μπορεί τα δύσκολα να πέρασαν, αλλά το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει. Βλέπουμε ότι καθημερινά δημιουργούνται θέματα, ενδέχεται την χειμερινή περίοδο που ακολουθεί λόγω και των αντίστοιχων συνθηκών να έχουμε μία επιβάρυνση του φαινομένου, μια έξαρση.

Γι’ αυτό απευθύνουμε για άλλη μία φορά έκκληση προς όλους τους συνδημότες μας οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει μέχρι τώρα να εμβολιαστούν, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο. Στην περιοχή μας, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν παρουσιαστεί καθόλου φαινόμενα παρενεργειών και νομίζω ότι όσοι έχουμε κάνει το εμβόλιο -αν μη τι άλλο- αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς, να επιτελούμε τα καθήκοντα μας και τις λειτουργίες της καθημερινότητας που απαιτούν οι ρυθμοί της ζωής».

 

Μετά το σεισμό

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής έγινε επίσης μία αποτίμηση με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της 12ης Οκτωβρίου. Συμπεριέλαβε τις επιπτώσεις του, τις μέχρι στιγμής ενέργειες του Δήμου Σητείας  για τις επιθεωρήσεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων.

Όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, «έχουν ήδη ελεγχθεί τα δημόσια κτήρια και ιδιαίτερα οι σχολικές μονάδες της περιοχής. Αναμένουμε τις επίσημες εκθέσεις των ελεγκτών, αλλά βάσει της πρώτης επικοινωνίας και των επαφών που είχαμε, με εξαίρεση το πρόβλημα του ΕΠΑ.Λ., οι υπόλοιπες χρήζουν κάποιων υλικών επισκευών, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια και την στατικότητα».

 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται

Στα ιδιωτικά κτήρια σε πρώτη φάση δεν καταγράφονται πολύ σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο αναμένεται η αρμόδια Επιτροπή, η οποία αυτή την περίοδο έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και του Δήμου Γόρτυνας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου από τους υπευθύνους, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Δήμο Σητείας κλιμάκιο προκειμένου να ελέγξει όλα τα υπόλοιπα κτήρια, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα από τους πολίτες της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζερβάκης, οι αιτήσεις είναι περίπου 260, έχουν ελεγχθεί ως τώρα περίπου 50, οπότε υπάρχει ακόμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανεκτέλεστων επιθεωρήσεων. Περιμένουμε λοιπόν την Επιτροπή, η οποία θα παραμείνει στην περιοχή μας, αν χρειαστεί και όλη την επόμενη εβδομάδα ώστε σε συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις, που έχουν υποβληθεί αιτήματα από τους συνδημότες μας».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας