Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Οι αυξήσεις των τιμών έφεραν πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα που είχε αρχίσει να ανακάμπτει στο Λασίθι

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/oikodomi-ierapetra-2.jpg

Μπορεί τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα που είχε χτυπηθεί όσο λίγες, από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, να είχε αρχίσει σαφώς να ανακάμπτει, όμως τα δεδομένα με τις διεθνείς αυξήσεις τιμών έρχονται να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα.

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Μιχάλης Χωραφάς και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο. Όπως λέει οι αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί και καταγράφονται ήδη σε πληθώρα οικοδομικών υλικών που φτάνουν, αυτή τη στιγμή, σε 10% με 20%, έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος μιας νέας ανέγερσης και έχει κάνει πολλούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις, σε μια περίοδο που όλα έδειχναν ιδανικά για τον κλάδο.

Ο κ. Χωραφάς τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι ήταν περισσότερο ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά ότι ο κλάδος της οικοδομής θα ανάκαμπτε, τόσο από Έλληνες, αλλά και από αλλοδαπούς που ήθελαν να ξεκινήσουν να χτίζουν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν αυτοί που ήδη είχαν ξεκινήσει να χτίζουν, και πλέον βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να αυξάνονται και να μην είναι βέβαιο ό,τι έχουν τη δυνατότητα να τους καλύψουν.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου οι οποίοι έχουν ακόμα ένα πρόβλημα να λύσουν με τις αυξημένες τιμές να κάνουν πιο δύσκολες τις οικοδομικές εργασίες.

Το ΤΕΕ ΤΑΚ όπως είπε έχει προτείνει τη επανασύσταση της επιτροπής ελέγχου και αναθεώρησης τιμών στα δημόσια έργα, ώστε όταν παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις να μπορεί να παρεμβαίνει. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τόσο τα δημόσια έργα τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αυξήσεων που έρχονται πολύ μετά από την υπογραφή των συμβάσεων, αλλά κάτι τέτοιο θα παρέσερνε προς τα κάτω όλες τις τιμές της οικονομικής αλυσίδας.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας