Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Λ. Τερζής - Συγκυρίες, εξαγγελίες και επίσκεψη του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη

 


Το Σάββατο 25/9/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη.

Παραποιεί τιμή, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευτυχής η συγκυρίας της παρουσίας του ως υπουργός στο εν λόγω υπουργείο.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον νομό και την περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σητείας διαφαίνεται από τις χρηματοδοτήσεις που έχει κατά το παρελθόν πιστώσει το Υπουργείο, αλλά για τους άξονες που μας παρουσίασε κατά την συνάντηση.

Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός της πρότασης για ένταξη το Ταμείο Ανάκαμψης  της από το 2016 παραληφθείσας Μελέτης σκοπιμότητας ( Μακρύ Γιαλού και Σητείας) και από το 2018 ανατεθείσας εφαρμοστικής Μελέτης  των Υφάλων  για την προστασία  της  παραλία της Σητείας προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ.

Η παρουσία του υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο σε συνδυασμό με την  ύπαρξη δύο μελετών από την προηγούμενη δημοτική περίοδο (όπως διευκρινιστικά ο ίδιος ανέφερε) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ευτυχής συγκυρία.

Ωστόσο η ανάγκη σε λιμενικά έργα ή έργα προστασίας λιμενικών υποδομών και προστασίας από την διάβρωση των ακτών  δεν σταματούν μόνο στην παραλία της Σητείας.

Γεωγραφικά αποτελούμε τον μεγαλύτερο δήμο στην Κρήτη, με τεράστια διασπορά πληθυσμού, αχανές αγροτικό δίκτυο, δύσκολο επαρχιακό και  επαφή με τρία πελάγη.

Από την πλευρά μου ετέθησαν επίσης τα παρακάτω θέματα:

  • Αντίστοιχη ανάγκη για προστασία από την διάβρωση χρήζει και το σημείο αρχής της παραλίας Κουρεμένου, όπου το υπουργείο θα μπορούσε να μεσολαβήσει για την χρηματοδότηση μελέτης ακτομηχανικής, σκοπιμότητας και εφαρμοστικής για την προστασία της παραλίας. Εξ΄ άλλου σε συνάρτηση με την μελέτη εξομοίωσης του λιμανιού στον κουρεμένο και τις δυνητικές υποδομές που μπορούν να γίνουν, είναι εφικτό να ελλιμενίζονται σκάφη αναψυχής με στόχο και τον τουρισμό yachting. Δόθηκε έμφαση στην έκδοση ΜΠΕ, μιας και από την πλευρά μας είχε υποβληθεί δύο φορές στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και είχε απορριφθεί αναιτιολόγητα.
  • Επίσης διευκρινίστηκε στον υπουργό πως στο Κουφωνήσι χρήζει επικαιροποίησης η από την εποχή του Δήμου Λεύκης ακτομηχανική μελέτη για την κατασκευή ενός μόλου.
  • Στον υπουργό τέθηκε επίσης το ζήτημα καταβολής των συμπληρωματικών  απαλλοτριώσεων για τον οδικό κομμάτι Κουτσουράς –Ανάληψη μιας και έχει εκδοθεί τελεσίδική δικαστική απόφαση και απομένει  από την Τράπεζα της Ελλάδος να πιστώσει τα χρήματα δια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους δικαιούχους.
  • Συνεπικουρώντας προλαλήσαντες συναδέλφους αναφέρθηκα στην τεράστια αύξηση που θα επέλθει στην δαπάνη για την ΔΕΗ. Ως αγροτικός δήμος με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος γεωτρήσεων δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετακυλήσει ο κόστος στον αγρότη. Αυτό θα καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν του αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Στον κύριο υπουργό ετέθη η λογική της ανακατανομής και ενίσχυσης των ΚΑΠ(Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων)   με έμφαση στους Περιφερειακούς- Αγροτικούς Δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα σχετικά λειτουργικά έξοδα από ότι οι Αστικοί Δήμοι.
  • Σχετικά με τον ΒΟΑΚ, η ανάθεση σε μελετητή μόνο για το τμήμα Γέφυρα Φρουζί- Παχειά Άμμος, παρά το γεγονός πως έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο η πρόσληψη τριών μελετητών για το τμήμα Καβούσι- Αυχήν Αγκαθίας προκαλεί έντονο προβληματισμό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

 

Ο κ. Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω, η μέριμνα του φρονώ πως θεωρείται δεδομένη άλλωστε  το έχει αποδείξει μέχρι τώρα παρά την διετή καθυστέρηση, ως από-μηχανής θεός δίνει λύση, επιβεβαιώνοντας την ρήση του θυμόσοφου λαού μας « Στα γκαβά πουλιά κάνει ο Θεός φωλιά»

 

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος

Συνολικες προβολες σελιδας