Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ζητούμενο πάντα η έγκαιρη στελέχωση και η ομαλή λειτουργία των σχολείων του δήμου Σητείας

 

«Η πλήρης στελέχωση των σχολικών μονάδων της περιοχής του Δήμου Σητείας, η ομαλή και ασφαλής λειτουργία τους στο πλαίσιο της πανδημίας, αποτελούν κυρίαρχα ζητούμενα για την εκπαιδευτική κοινότητα στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας, Αλέξανδρος Αλεξάκης.

«Αυτή την στιγμή τα σχολεία της περιοχής είναι στελεχωμένα κατά ένα ποσοστό 70% με 80%, κάτι που σημαίνει κι ανάλογη διαμόρφωση του προγράμματος ενός σχολείου. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης στελέχωση των σχολείων από την πρώτη ημέρα. Τα παιδιά δεν μπορούν να χάσουν μαθήματα λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών και ειδικά όταν σχεδόν ολόκληρη η προηγούμενη χρονιά κύλησε με τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Στο Δήμο Σητείας υπάρχουν αρκετά κενά σε ειδικότητες και αρκετά σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο ξεκίνημα, όλο τους το πρόγραμμα. Περιμένουμε την επόμενη φάση πρόσληψης τέλος του μήνα. Διεκδικούμε κι ευχόμαστε να γίνει άμεση πλήρης στελέχωση των σχολείων», πρόσθεσε.

 

Τήρηση των μέτρων

«Κάθε σχολείο», συνέχισε, «οφείλει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας έναντι του covid. Προβλέπεται και πρέπει να γίνεται η διεξαγωγή των self tests δύο φορές την εβδομάδα από τα παιδιά, να δηλώνεται το αποτέλεσμα και να προσέρχονται με το σχετικό έγγραφο στο σχολείο. Είναι στο χέρι όλων να γίνονται πραγματικά οι έλεγχοι ώστε να διασφαλίσουμε και να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά, να μην ξανακλείσουν. Κάθε σχολική μονάδα έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό self tests. Επίσης ο κάθε μαθητής, όταν παρατηρηθεί ότι έχει συμπτώματα, δεν νιώθει καλά, τον απομονώνουμε και κάνουμε το τεστ. Αυτό γίνεται στην προσπάθεια όσο το δυνατόν αποτροπής κάποιας διασποράς του ιού.

Αυτά τα μέτρα βέβαια, εκτός από την ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συνοδεύονται και από μία σωρεία αποφάσεων της πολιτείας που δεν θα αφήσει τον αριθμό των μαθητών που θα νοσήσουν ή που θα εμφανιστούν σαν κρούσματα, να φθάσουν το 50%. Γιατί το 50% συν 1, όπως εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας με την σχετική υπουργική απόφαση, θα είναι ο αριθμός με τον οποίο θα κλείνει το σχολείο. Δηλαδή να είναι θετικοί στον κορονοϊό οι μισοί μαθητές και λίγο περισσότεροι. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τί κάνουμε για να μην φθάσουμε στο 50% συν 1.

Εκπαιδευτικοί και γονείς συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε την ελπίδα ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και δεν θα κλείσουν τα σχολεία. Να γίνονται τα μαθήματα στο φυσικό περιβάλλον στο χώρο των σχολείων.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, κάτι, που κανείς δεν θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα από την πολιτεία ώστε να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία που προβλέπεται».

 

Προσοχή και υπευθυνότητα

«Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας κάνει τα τεστ ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο Δήμο Σητείας, πάνω από το 90% των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί, άρα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας. Βέβαια πάντα υπάρχει η ανησυχία διότι οι μεταλλάξεις πολλές φορές “χτυπάνε” και εμβολιασμένους. Επομένως απαιτείται η μέγιστη προσοχή πέραν του αν είμαστε εμβολιασμένοι ή όχι.

Υπεύθυνη στάση και τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητο να τηρείται και από τους γονείς και το σύνολο τελικά της κοινωνίας. Γιατί δεν μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις οι μαθητές λόγω της απροσεξίας απέναντι στον κορονοϊό. Οι μαθητές πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν μάθημα στο σχολείο» τόνισε ο κ. Αλεξάκης.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, «οι οποίες έχουν στελεχωθεί με προσωπικό καθαριότητας, ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενημέρωση από τις σχολικές μονάδες για τυχόν ελλείψεις. Το θέμα της καθαριότητας και ειδικά την περίοδο του κορονοϊού είναι μείζονος σημασίας».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας