Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Παράταση για τις αιτήσεις αγροτικού ρεύματος – Πως γίνεται η διαδικασία στο Λασίθι

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/2018/01/agrotis-ierapetra.jpg

Παράταση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου θα έχουν όσοι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ώστε να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι αγροτικού τιμολογίου ρεύματος.

Η επικαιροποίηση αυτή αφορά αγρότες με παλιά συμβόλαια οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ήδη ειδοποιηθεί από την ΔΕΗ ή τον πάροχο στον οποίο έχουν συμβόλαιο.

Μετά από ερωτήσεις που έγιναν στο Ράδιο Λασίθι σχετικά με τις διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν από τους αγρότες για να μην χάσουν το φθηνότερο ρεύμα, και με δεδομένο πως ούτε στην Ιεράπετρα, ούτε στη Σητεία, υπάρχουν καταστήματα της ΔΕΗ ώστε να μάθουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι τις απαραίτητες διαδικασίες, από πλευράς ΔΕΗ μας δόθηκαν κάποιες απαντήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία όλοι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν νέο Δελτίο Νο1 (Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών  στοιχείων) για τις ήδη ηλεκτροδοτημένες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις τις οποίες πρέπει να υποβάλλουν στον προμηθευτή του ρεύματός τους.

Μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, και έτσι μέχρι την έκδοσή του δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να καταθέσουν εναλλακτικά την τελευταία Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να συνεχίσουν οι αγρότες να είναι δικαιούχοι του αγροτικού ρεύματος.

Μια διαδικασία που μπορεί να γίνει είτε με μια επίσκεψη,στο κατάστημα της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο, είτε ηλεκτρονικά, εφόσον έχετε τα απαραίτητα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή στη διεύθυνση forms-agrotes.dei.gr

Τα έγγραφα είναι τα εξής:

• Τον «λογαριασμό συμβολαίου» της παροχής

• Το ΑΦΜ

• Την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ (δήλωση ΟΣΔΕ)

Για την επίσκεψη στο γραφείο του Αγίου Νικολάου είναι απαραίτητο λόγω Covid να κλειστεί ραντεβού καλώντας στο κεντρικό αριθμό της ΔΕΗ 800 900 1000 .

Όσοι επιλέξουν να κάνουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, από τη ΔΕΗ μας διευκρινίστηκε πως λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων η ιστοσελίδα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που όμως δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έτσι όσοι υποβάλλουν τα έγγραφά τους, στο τελευταίο στάδιο θα δουν να εμφανίζεται στην οθόνη τους ένας κωδικός, τον οποίο μπορούν να σημειώσουν, χωρίς κάποιο άλλο μήνυμα επιβεβαίωσης πως η διαδικασία ήταν επιτυχής. Η εμφάνιση του κωδικού είναι η απόδειξη ότι η αίτηση καταχωρήθηκε και έτσι αν θέλει κάποιος μπορεί να καλώντας στο 800 900 1000 να επιβεβαιώσει πως όλα πήγαν καλά. Παράλληλα θα λάβει και ένα επιβεβαιωτικό e-mail, το οποίο όμως ενδέχεται να καθυστερήσει μερικές μέρες.

Επιπλέον μας διευκρινίστηκε πως όσοι παράλληλα με την αίτηση για επικαιροποίηση στοιχείων, θέλουν να αλλάξουν και τα ιδιοκτησιακά στοιχεία της παροχής, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει πρώτη, είτε με επίσκεψη στο κατάστημα είτε και μέσω τηλεφώνου στο 800 900 1000.

Ζήτημα για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση είναι τι θα συμβεί σε περιπτώσεις ενοικιάσεων αγροτικών εκτάσεων, όπου το ρεύμα μπορεί να είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη και η δήλωση ΟΣΔΕ να γίνεται από ενοικιαστή.

 

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας