Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Προσπάθειες για να ξαναμπεί η Σητεία στον χάρτη του ελαιολάδου

 

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας περιέλαβε και απολογισμό των πεπραγμένων για την τελευταία χρονιά. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣ κ. Νίκος Διαλυνάς, «στη διάρκεια της Γ.Σ. εγκρίθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα, η έκθεση διαχείρισης, ενώ υπήρξε και ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Δ.Σ. αποτελούν ο Γιώργος Ζερβάκης, ο Νίκος Μακρυνάκης, ο Σταύρος Συλλιγαρδάκης, η Μαρία Σπανουδάκη, ο Νίκος Διαλυνάς, ο πατήρ Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Μανόλης Μαυροματάκης, ο Γιάννης Κακουράκης και εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας.

«Το βασικό θέμα», πρόσθεσε ο κ. Διαλυνάς, «αφορούσε τον απολογισμό δράσεων του ΟΑΣ του τελευταίου χρόνου. Οι βασικές ενέργειες του ΟΑΣ αφορούν την υποστήριξη του Δήμου σε θέματα τεχνικής υποστήριξης και μελετών. Κυρίως για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων που θέλει να συμμετάσχει ο Δήμος, όπως το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», μελέτες που εκκρεμούσαν για τις ΟΧΕ που είχαν εγκριθεί από τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Επειδή ο ΟΑΣ έχει μία μεγαλύτερη ευελιξία στο γραφειοκρατικό και διαδικαστικό κομμάτι, υποστηρίζει σε αυτά τα θέματα το Δήμο Σητείας».

 

Για το Γεωπάρκο

Ενημερώθηκε παράλληλα η Γ.Σ. για την συμμετοχή του ΟΑΣ στην έκθεση διαχείρισης, που έγινε για το Γεωπάρκο. «Όπως γνωρίζετε, ήταν και στις παρατηρήσεις της έκθεσης Επιτροπής, οπότε ο ΟΑΣ συνέταξε την έκθεση διαχείρισης του Γεωπάρκου, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας μεταξύ των ΟΑΣ -Γεωπάρκου-ΜΑΔΕΣ- ΔΟΚΑΣ. Αποτέλεσμα της έκθεσης ήταν και η ενέργεια που έγινε φέτος στο φαράγγι του Ρίχτη, όπου έχουν ξεκινήσει οι επισκέπτες να καταβάλλουν ένα μικρό αντίτιμο. Όλα τα φυσικά πάρκα -όπως είναι γνωστό- έχουν και έξοδα που έχουν να κάνουν είτε με την συντήρηση, είτε με την καθαριότητα κλπ. Οπότε έπρεπε σιγά- σιγά και στη Σητεία να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε το Γεωπάρκο να έχει και τα δικά του έσοδα και να μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από την λειτουργία» τόνισε ο κ. Διαλυνάς.

 

Το ελαιόλαδο

Η Γ.Σ. συμπεριέλαβε και ενημέρωση για τα προγράμματα που τρέχει ο ΟΑΣ. «Πέρυσι», συνέχισε ο κ. Διαλυνάς, «εγκρίθηκε ένα διασυνοριακό πρόγραμμα “Intereg Ελλάδας -Κύπρου”, που αφορά τα ανοικτά οικομουσεία. Ο ΟΑΣ είναι διαχειριστής εταίρος, συμμετέχει και ο Δήμος Σητείας μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και την Αναπτυξιακή Τροόδους.

Ο προϋπολογισμός για τον ΟΑΣ και το Δήμο Σητείας είναι ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου, αρκετά υψηλός και κύρια δράση του προγράμματος σε ό,τι αφορά την Σητεία είναι η ανακαίνιση του κτηρίου του πρώην ΚΕΓΕ. Εκεί θα γίνει ένα μικρό συνεδριακό κέντρο, ένας εκθεσιακός χώρος, ένα χώρος γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Όλο αυτό σκοπός είναι να διασυνδεθεί με την Φάμπρικα, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο στην Μαρωνιά, που έχει ανακαινιστεί από το “Leader 1”, ώστε να ξεκινήσουμε σιγά -σιγά να κεφαλαιοποιούμε αυτό που έχει η Σητεία όσον αφορά την ελιά και το ελαιόλαδο. Υπήρχαν ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την διοίκηση του ΟΑΣ αναφορικά με το brand της Σητείας σαν Πόλη του Ελαιολάδου. Είχαν κατατεθεί δύο προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο, μία από το Δήμο και μία από τον ΟΑΣ, από τις προηγούμενες διοικήσεις τους, τις οποίες φροντίσαμε να εγκριθούν.

Δεν ήταν ανταγωνιστικές προτάσεις, οπότε έπρεπε να γίνουν ενέργειες και αφορούν κι αυτές δράσεις προβολής τόσο για το Γεωπάρκο, όσο και για το ελαιόλαδο. Οπότε όλα αυτά θέλουμε να τα ενοποιήσουμε και να ξαναμπεί η Σητεία στον χάρτη του ελαιολάδου, όπως ήταν και παλαιότερα με όλες τις ενέργειες, που γινόταν κυρίως από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τον ΟΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι και η δράση που αφορά την πραγματοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού ATHENA το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Απριλίου, στην Σητεία. Μία προσπάθεια στην οποία καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Νατάσσας Πλακάκη, του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Μακρυνάκη, την οποία στηρίζει ενεργά και ο ΟΑΣ. Είναι πιστεύουμε μία σημαντική δράση και την υποστηρίζουμε. Είναι καλό να δείξουμε τί είναι για τον τόπο μας το ελαιόλαδο, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σε σχέση και με την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα γίνουν πολλές προωθητικές ενέργειες μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού και συνδυαστικά με εκείνες του ΟΑΣ, θεωρούμε ότι θα είναι η αρχή για μία πολύ καλή επόμενη καλοκαιρινή περίοδο στην Σητεία.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας αποτελεί το πιο σοβαρό εργαλείο του Δήμου Σητείας κι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο, στο να βοηθάνε το Δήμο. Κάποιοι παλαιότερα είχαν το όραμα να τον δημιουργήσουν, φρόντισαν ο Οργανισμός να έχει τα απαραίτητα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες ώστε με αυτά να χρηματοδοτούνται δράσεις και ενέργειες που θα εξυπηρετήσουν και το Δήμο, τα σωματεία της περιοχή, ώστε να υπάρχει ένα γενικότερο όφελος για τον πληθυσμό της περιοχής μας», κατέληξε ο κ. Διαλυνάς.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας