Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Εργα στην ακτογραμμή και στο λιμάνι εξήγγειλε ο Γ. Πλακιωτάκης (βιντεο-φωτο)

 

  • Καθησυχαστικός για ΒΟΑΚ και Νοσοκομείο

Μέσα στο 2022 μπορούν να ενταχθούν  και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τα ώριμα μελετητικά έργα στην περιφέρεια Λασιθίου που συνδέονται με τον ΒΟΑΚ, δήλωσε  ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  σήμερα, στην διάρκεια της επίσκεψης του στο δημαρχείο της πόλης.

Ο Γιάννης,Πλακιωτάκης θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εύλογα υπάρχουν και εκφράστηκαν σήμερα από τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη και την αντιπολίτευση, διαβεβαίωσε πως ο Άξονας θα ξεκινά από το Καστέλλι και θα  καταλήγει στην Σητεία, ενώ τα τμήματα που είναι ώριμα, μπορούν να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, « τουλάχιστον τα τμήματα μέχρι την Παχιά Άμμο», όπως είπε.

 

 

Ανησυχίες υπάρχουν και για το Νοσοκομείο, και εκφράστηκαν σήμερα από τον Νίκο Καραμανωλάκη. Ο υπουργός, δεν επιβεβαίωσε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε τόσο  κάθετος όσο για τον ΒΟΑΚ.

«Δεν νομίζω πως πρέπει  να δημιουργούμε εντυπώσεις για την αποδυνάμωση του», είπε, ενώ λίγο πριν είχε  αναφέρει πως το νοσοκομείο  Σητείας έχει ειδικό ρόλο να επιτελέσει και  ενισχύεται τα τελευταία χρόνια.

Προστασία ακτογραμμής και βελτίωση του παλιού λιμανιού

 

Στην επίσκεψη του στον δημαρχείο Σητείας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης , μαζί με τον Γ. Γ του Υπουργείου Μανώλη Κουτουλάκη, άριστο γνώστη των θεμάτων της περιοχής , και την συνοδεία του, έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, σε μια συνάντηση , που αυτή την φορά, εκτός από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, παραβρέθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης .

Συγκεκριμένα, δυο επικεφαλής παρατάξεων , ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Νίκος Καραμανωλάκης και από την παράταξη Πατεράκη ο Λεωνίδας  Τερζής.

Δυο  έργα που αφορούν το υπουργείο του θέλησε να ανακοινώσει, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πραγματοποιεί μια προεκλογική επίσκεψη με ανάλογες εξαγγελίες και πως η επίσκεψη του στην  πόλη του , δεν είναι ευκαιριακή , αλλά γίνεται στα πλαίσια παρουσίασης του νέου προγράμματος, ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου», όπως είπε,  του υπουργείου Ναυτιλίας .

Τα συγκεκριμένα έργα που ανακοίνωσε για την Σητεία, είναι

Η προστασία της  ακτογραμμής, έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης , ύφους 4 εκατομμυρίων ευρώ . Οι μελέτες ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή .

Προβλέπονται τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες που θα αντιμετωπίζουν την διάβρωση που έχει εξαφανίσει την παραλία. « Θα ξαναζωντανέψει η παραλία μέχρι τον Πετρά», είπε .

Με πόρους από το ΕΣΠΑ θα γίνει η βελτίωση του παλιού λιμανιού, με έργα αποκατάστασης.

Ακτοπλοικές συνδέσεις και υποδομές 

 

Στην βάση της διαπίστωσης πως δύο  πολύ κρίσιμα  ζητήματα υπάρχουν  για όλη την χώρα και ειδικά για τα  νησιά, κινήθηκαν οι γενικότερες τοποθετήσεις  του υπουργού. Είναι:

Οι ποιοτικές  και επαρκείς ακτοπλοίκες συνδέσεις και η   αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Νέαρχος» που κινείται στην λογική του «Φιλόδημος» θα γίνει η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πως τα πλοία γερνάνε , δηλαδή.

Οι άγονες γραμμές , όπως κι αυτή που συνδέει την Σητεία με την Ρόδο , εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με υποχρέωση δρομολόγησης νεότευκτου πλοίου, για 5 έως εφτά χρόνια.

Γ. Ζερβάκης : «Η  πόλη αλλάζει εικόνα και βηματισμό»

 

Αδιανόητο, χαρακτήρισε ο Γ. Ζερβάκης το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ΒΟΑΚ που θα αφήνει εκτός την Σητεία.

Ο δήμαρχος έθεσε το θέμα της ρήτρας ανταποδοτικότητας και  της αύξησης του ρεύματος.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης, λέγοντας πως «αλλάζει  εικόνα και βηματισμό σιγά σιγά».

Εχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το επόμενο βήμα, είπε, μπορούμε αντάξια να ανταγωνιστούμε οποιονδήποτε.

Ο Γ. Ζερβάκης ευχαρίστησε τον Γ. Πλακιωτάκη για την « άψογη συνεργασία», που θα συνεχιστεί για το καλό των δημοτών.

Ν. Κουρουπάκης : « Η μπάλα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση»

 

Ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού, από την Γλυφάδα μέχρι τα Κόκκινα  ζήτησε ο Νίκος Κουρουπάκης.

Τόνισε πως πλωτές εξέδρες πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό ώστε να διευρυνθεί η χωρητικότητα του λιμανιού .

Χαρακτήρισε σημαντική, για πολλούς λόγους,  την ακτοπλοϊκή γραμμή ούτε έχει δρομολογηθεί.

Τέλος, απευθύνθηκε στην πλειοψηφία που πρέπει να  τρέξει μελέτες  και σχεδιασμούς. «Η μπάλα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε.

 

  • Θέμα αντικατάστασης του σκάφους του λιμενικού σώματος, λόγω παλαιότητας , έβαλε ο Νίκος Καραμανωλάκης.

Ο ίδιο ζήτησε να δοθεί ώθηση στην κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό και αν στραφεί η προσοχή στο Κουφονήσι που χαρακτήρισε παραμελημένο.

 

  • Χαιρέτησαν τον υπουργό και τον ευχαρίστησαν για επιμέρους θέματα ή του εξέφρασαν προβληματισμούς (με τη σειρά) οι:

Ελένη Πλατανάκη, Μ. Αντωνιδάκης, Ν. Μακρυνάκης, Λ. Τερζής, Στ. Συλλιγαρδάκης, Γ. Αιλαμάκης.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας