Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Αγαπημένος προορισμός για τους φίλους του wind surfing η Δημοτική Ενότητα Ιτάνου

Όπως όλα δείχνουν, και στην εποχή της πανδημίας, καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου είναι η καθιέρωσή της σαν προορισμός -και μάλιστα ένας από τους καλύτερους- για wind surfing. Στην παρούσα φάση οι πληρότητες «στα παραθαλάσσια τουριστικά καταλύματα αγγίζουν και το 100%, με περίπου το 90% των επισκεπτών να είναι άνθρωποι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα και σπορ», όπως ανέφερε στην ΑΝΑΟΤΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών -Διαχειριστών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης.

Πιο αναλυτικά, η φετινή σαιζόν ξεκίνησε με καλύτερα δεδομένα για την περιοχή δράσης του Συλλόγου, που περιλαμβάνει το Παλαίκαστρο, τον Κουρεμένο, τη Χιόνα, τη Ζάκρο και τον Ξερόκαμπο του Δήμου Σητείας. Η αρχή έγινε με δειλά βήματα τον Ιούνιο, οπότε τα καταλύματα ξεκίνησαν να υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες της φετινής σαιζόν. «Υπήρξε ένα ενδιαφέρον και μία κίνηση που για τον Ιούνιο κυμάνθηκε από 20% έως 40%», συμπλήρωσε ο κ. Κοξαράκης.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους η κίνηση ήταν υποτονική, όπως κάθε χρόνο σχεδόν την περίοδο αυτή. Σταδιακά όμως άρχισε να αυξάνεται.

Η άρση των περιορισμών στα ταξίδια και το άνοιγμα χωρών- όπως της Αγγλίας, δημιουργούν μία αισιόδοξη αίσθηση και για το επόμενο χρονικό διάστημα -εφ’ όσον δεν προκύψουν αρνητικές αλλαγές στο πλαίσιο της πανδημίας- σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση στην περιοχή».

Σημαντικότατος στην διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι ο ρόλος του windsurfing και ασφαλώς των αντίστοιχων Σχολών που λειτουργούν στην περιοχή. Εξάλλου και κ. Κοξαράκης αλλά και ο Σύλλογος εδώ και πάρα πολλά χρόνια εστιάζουν στη συγκεκριμένη δυνατότητα της περιοχής. «Καθοριστικό ρόλο για την κίνηση που έχουμε στην περιοχή μας έχουν οι Σχολές wind surfing, οι οποίες είναι ο κύριος πόλος έλξης των περισσότερων, του 90% των υπαρχόντων πελατών καθώς κι εκείνων που πρόκειται να έρθουν. Η δυναμική σε αυτό το σπορ είναι πολύ μεγάλη. Η ύπαρξη των σχολών καθοριστική. Και υπάρχουν γιατί εδώ και 17 χρόνια δώσαμε μεγάλη μάχη για να λειτουργήσουν στην περιοχή οι σχολές. Κι αυτή την στιγμή θερίζουμε τον κόπο μας. Το αναφέρω για να θυμίσω σε όποιους -ευτυχώς μικρός αριθμός- είναι ακόμα δύσπιστοι ως προς αυτό ή δίνουν προτεραιότητα σε άλλα πράγματα εκτός του τουρισμού.

Όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο τόπος μας στηρίζεται σχεδόν 100% στον τουρισμό και στο wind surfing. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε στην περιοχή μας αυτές τις ανεμολογικές συνθήκες που ευνοούν αυτό το άθλημα, αυτό το σπορ. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αφορά πολλά επαγγέλματα, πολλούς εργαζόμενους και καταστήματα, μία μεγάλη αλυσίδα που είναι συνυφασμένη με τον τουρισμό, επηρεάζει, στηρίζει την τοπική οικονομία», τόνισε ο κ. Κοξαράκης.

 

Το κυκλοφοριακό στο Παλαίκαστρο

Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες της περιοχής είναι Γερμανοί, Αυστριακοί, Γάλλοι -κατά κύριο λόγο επαναλαμβανόμενοι πελάτες, ενώ δυναμική παρουσία καταγράφουν οι Ιταλοί.

Θετική λοιπόν επί του παρόντος η εικόνα της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και θετικά και τα μηνύματα για τη συνέχεια, πάντα εφ’ όσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις λόγω της πανδημίας.

«Χρειάζεται», υπογράμμισε ο κ. Κοξαράκης, «προσοχή απ’ όλους, οι οποίοι εμπλέκονται με τον τουρισμό, είτε φορείς, είτε επαγγελματίες είτε οι πολίτες, όταν βλέπουν κάτι στραβό που επηρεάζει αρνητικά τον τομέα του τουρισμού να το θέτουν, να το αναδεικνύουν, να συμβάλουν για να αντιμετωπιστεί.

Επί παραδείγματι, ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή του Παλαικάστρου είναι το κυκλοφοριακό. Κάθε καλοκαίρι, παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση των κεντρικών αρτηριών του οικισμού κυρίως λόγω της παράνομης στάθμευσης. Θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην προκαλούν με την λανθασμένη οδηγική συμπεριφορά τους προβλήματα. Απαιτείται και η συνδρομή της Αστυνομίας για την διενέργεια ελέγχων και ρύθμισης της κυκλοφορίας. Έχουμε μία αρτηρία στην οποία μονίμως κάποιοι είναι παρκαρισμένοι. Κάνω έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Επίσης να υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας από το πρωί μέχρι το απόγευμα ή το βράδυ για να υπάρχει έλεγχος αφενός σε ό,τι αφορά την παράνομη στάθμευση, αφ’ ετέρου την ημερήσια κυκλοφορία, η οποία θυμίζει τα Μάλια, όπου για τη διέλευση ενός χιλιομέτρου πρέπει να περιμένεις μία ώρα».

 

Τα απορρίμματα στις παραλίες

Επίσης ένα άλλο θέμα είναι αυτό της κατάληψης των παραλιών της περιοχής, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και της κακής κατάστασης που κάποιοι προκαλούν, αφήνοντας γεμάτη μία παραλία με απορρίμματα. Από τη μία εμείς καθαρίζουμε, κλαδεύουμε κλπ, κι έρχεται κάποιος από το Ηράκλειο ή από οπουδήποτε αλλού, κατασκηνώνει όπου θέλει και αφήνει τον χώρο γεμάτο απορρίμματα φεύγοντας.

Δε θα πρέπει οι παραλίες να παρουσιάζουν την εικόνα της μόνιμης κατάληψης, αλλά να είναι ελεύθερες και καθαρές. Απευθύνω παράκληση σε όλους να σεβαστούν τον τόπο μας. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ως προς την καθαριότητα, την ευπρεπή εικόνα που πρέπει να έχει η περιοχή μας και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να κακοποιούμε αυτό από το οποίο περιμένουμε να ζήσουμε. Κι αυτό είναι ο τουρισμός»,  κατέληξε ο κ. Κοξαράκης.

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας