Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Στήριξη της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου-οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη, ανέφερε ότι εκτός από πρώτος στους εμβολιασμούς ο νομός Λασιθίου

είναι και πρώτος στα προβλήματα της δημόσιας υγείας, επεσήμανε ο κ. Νικολαράκης στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που επισκέφτηκε πριν απο λίγες ημέρες τον Άγιο Νικόλαο. Ζήτησε δε πριν λήξει η θητεία του Υπουργού να ενσκήψει στα προβλήματα αυτά για να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας στο νομό.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λυθούν προβλήματα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθεί η εντοπιότητα για το ιατρικό προσωπικό στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να μην λειτουργούν οι γυναίκες γιατροί ως διερχόμενες από το Λασίθι χωρίς ποτέ να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνήθως συμβαίνει να διορίζονται στο Λασίθι, να εγκυμονούν και να λαμβάνουν τις άδειες που δικαιούνται και όταν έρθει η ώρα να υπηρετήσουν να μετατίθενται εκτός νομού. Συνήθως στο Ηράκλειο ή άλλη περιοχή της χώρας.

«Προφανώς είναι νόμιμη η διαδικασία και βεβαίως είναι απόλυτο δικαίωμα της γυναίκας να γεννήσει. Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι να δεσμεύεται όποιος έρχεται στο Λασίθι πως θα κάνει συγκεκριμένο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας κι αυτό να είναι μια πενταετία τουλάχιστον κι όχι να μην υπηρετεί καθόλου, διότι έτσι δεν στηρίζεται σύστημα υγείας, με γιατρούς μόνο στα χαρτιά», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολαράκης, πρότεινε τη μοριοδότηση για την υπηρέτηση στο Λασίθι και ανέφερε κι άλλες παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν την δημόσια υγεία, για τα οποία ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως μπορούν να μπουν στον διάλογο για το νομοσχέδιο δημόσιας υγείας.

 

Πρόσκληση στη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ

Παράλληλα, σε ότι αφορά προβλήματα της δημόσιας υγείας στο Λασίθι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου αποφάσισε να στείλει γραπτή πρόσκληση στην Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, ζητώντας της να επισκεφτεί τον Σύλλογο σε ειδική συνεδρίασή του. «Θέλουμε να μας ορίσει πότε θα έρθει για να κανονίσουμε τη συνεδρίασή μας με μόνο θέμα την υγεία του νομού», δήλωσε ο κ. Νικολαράκης.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε γιατί θεωρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου πως θα πρέπει κάποτε τα θέματα της δημόσιας υγείας να αντιμετωπιστούν με σοβαρό τρόπο, για να μην απαξιωθεί πλήρως και να μην καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας στο νομό, δεδομένου ότι οι γιατροί της Ελλάδας φεύγουν στο εξωτερικό κι αυτό δυσκολεύει την κατάσταση συνολικά.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας