Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δ.Σ. επί της Μ.Π.Ε για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς στις θέσεις «Κεφάλι» και «Βιτσιλιά».

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, υπό την προεδρία του κ. Νίκου Μεραμβελλιωτάκη, αφορούσε την γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ

του έργου «Ηλεκτροπαραγωγικοί Σταθμοί κατανεμόμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 93 mw με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης -60mw φωτοβολταϊκά στις θέσεις Κεφάλι και Βιτσιλιά και υποσταθμός ανύψωσης μέσης υψηλής τάσης στη θέση Δασονάρι Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το θέμα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Ελένη Πλατανάκη. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ του έργου στη θέση «Κεφάλι» ο ΚΑΜΠΗΕ θα διαθέτει 118 συστοιχίες συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 75MW και αντίστοιχο αριθμό αντιστροφέων (inverters) καθώς και Φωτοβολταϊκό Σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 50MW. Στη θέση «Βιτσιλιά» ο ΚΑΜΠΗΕ θα διαθέτει 28 συστοιχίες συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 18MW και αντίστοιχο αριθμό αντιστροφέων καθώς και Φωτοβολταϊκό Σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 10MW. Τα έργα θα συνδεθούν μέσω υπογείων γραμμών μέσης τάσης στο νέο (Υ/Σ) Υποσταθμό Ανύψωσης 33/150KV Μέσης / Υψηλής Τάσης, που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία σε γειτονική περιοχή των έργων στο Δασονάρι. Έπειτα ο Υποσταθμός θα συνδέεται με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή υψηλής τάσης που διέρχεται εντός της περιοχής ενδιαφέροντος του νέου Υποσταθμού.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Λεύκης και συγκεκριμένα η περιοχή ενδιαφέροντος του προτεινόμενου Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού (Η/Σ) στο Κεφάλι βρίσκεται περίπου 1,44 Km νότια του οικισμού Μέσα Απίδι, 1,54 Km δυτικά του οικισμού Αγία Τριάδα και 4,27 Km περίπου νοτιοανατολικά του οικισμού Επάνω Περβολάκια.

Αντίστοιχα η περιοχή ενδιαφέροντος του Η/Σ στη θέση Βιτσιλιά βρίσκεται περίπου 1,28 Km νότια του οικισμού Μέσα Απίδι, 1,58 Km περίπου δυτικά του οικισμού Αγία Τριάδα και 4,22 Kmπερίπου νοτιοανατολικά του οικισμού Επάνω Περβολάκια. Η περιοχή ενδιαφέροντος του νέου υποσταθμού στη θέση Δασονάρι βρίσκεται περίπου 2 Km περίπου ανατολικά του οικισμού Γούδουρας, 2,8Km περίπου βορειανατολικά του οικισμού Αγία ΤριάΔΑ και 5,7 Km νότια του οικισμού Αγία Ειρήνη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ευρεία συζήτηση για τις επιπτώσεις του έργου στα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις σχετικές με τα γεωλογικά, τεκτονικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον, στο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα, πανίδα και οικοσυστήματα.

 

Η άποψη του Δημάρχου

Αμέσως μετά την εισήγηση της κ. Πλατανάκη ο Δήμαρχος Σητείας έκανε λόγο για ένα διαφορετικό έργο, φωτοβολταϊκό (ηλιοσυλλέκτες) με αποθήκευση σε κοινές, μεγάλους μεγέθους μπαταρίες. Η επενδύτρια εταιρεία, όπως ανέφερε, είχε προχωρήσει πολύ πριν σε συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είχαν συμφωνήσει να γίνει το έργο, θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να «αξιοποιηθούν» κάποιες εκτάσεις.

Ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι στη θέση ενός Δημοτικού Συμβούλου θα ψήφιζε θετικά για δύο λόγους, αφ’ ενός γιατί το συγκεκριμένο έργο τυγχάνει της καθολικής αποδοχής της τοπικής κοινωνίας «την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπ’ όψιν μας ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι. Αφετέρου γιατί το έργο χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή του Αθερινόλακκου, που ήδη έχει χαρακτηριστεί από το χωροταξικό Κρήτης σαν ένας ενεργειακός κόμβος όπου μπορούν να χωροθετηθούν κάποια έργα, τα οποία συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του προϊόντος που λέγεται ενέργεια.

Μόνο γι’ αυτούς τους λόγους θα συναινούσα. Το λέω γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσω άμεσα τη θέση μου. Εκτιμώ ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αποφασίζουν ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που έχει καθένας, τα ερεθίσματα και τί πιστεύει ότι πρέπει να ψηφίσει. Δεν πρέπει να επηρεαστεί κανείς -και το λέω απευθυνόμενος προς τους Συμβούλους της παράταξής μας -και κατά συνείδηση πρέπει να αποφασίσει σε ένα δύσκολο θέμα».

 

Να τεθούν όροι

Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης, αφού σχολίασε ότι από την πλευρά του ο κ. Ζερβάκης «στρογγυλεύει» τα πράγματα, επεσήμανε ότι «εμείς ανέκαθεν κι όχι “αλά κάρτ” ευθυγραμμιζόμαστε με τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Το συγκεκριμένο είναι κάτι καινούριο, αφού αφορά το ζήτημα της αποθήκευσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε.

Θα πρέπει, επειδή στην κρατική νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές οι κατηγορίες των έργων, να ζητήσει ο Δήμος από τον αρμόδιο υπουργό να ενταχθούν στην κατηγορία των έργων ΑΠΕ που δίνουν στο Δήμο το 1,7% καθώς και να ερευνηθούν άλλα θέματα.

Επίσης να ζητηθεί από την επενδύτρια εταιρεία να χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου το τοπικό εργατικό δυναμικό και να γίνει μία σύμβαση που να κατοχυρώνει νομικά τις τοπικές κοινότητες και το Δήμο Σητείας για την καταβολή ενός ποσού ετησίως από την εταιρεία μόλις λάβει την άδεια εγκατάστασης, για έργα αναπτυξιακά στις δύο τοπικές κοινότητες.

Ο κ. Ζερβάκης συμφώνησε ότι είναι θέματα που έχουν συμπεριληφθεί από τη Δημοτική Αρχή καθώς και κάποια άλλα, που πρέπει να τεθούν ως όροι και δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως οι μπαταρίες και η προστασία του χώρου πέριξ της χωροθέτησής τους και της ζώνης αντιπυρικής προστασίας που δεν υπάρχει.

 

Τα χωρικά σχέδια

Ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης τοποθετήθηκε ακολούθως επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Στερεά Ελλάδα αναμένεται μία επέλαση επενδυτών βάσει και του πίνακα της ΡΑΕ. Επίσης από τους χάρτες της ΡΑΕ γίνεται αντιληπτό ότι εταιρεία ιδίων συμφερόντων, έχει ήδη καταθέσει για την υλοποίηση άλλης μία επένδυσης, δίπλα στην προαναφερόμενη, των ίδιων διαστάσεων. «Επομένως αν πούμε “ναι” σε αυτή είμαστε αναγκασμένοι να πούμε “ναι” και στην άλλη. Κι αν αυτό γίνει θα ακολουθήσουν κι άλλες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανωλάκης εστίασε παράλληλα στα τοπικά χωρικά σχέδια. «Η κυβέρνηση έχει κάνει κάλεσμα από πέρυσι στους Δήμους -ειδικά σε αυτούς που έχουν προτεραιότητα, που δέχονται αναπτυξιακές πιέσεις και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον- να καταθέσουν προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν νέα τοπικά χωρικά σχέδια που θα αντικαταστήσουν τους πρώην ΣΧΟΑΑΠ.

Είναι σημαντικό κι έπρεπε ήδη να το είχαμε κάνει, γιατί με τα νέα χωρικά σχέδια καθορίζονται οι χρήσεις γης. Έτσι λοιπόν αν πούμε ναι σε αυτήν την επένδυση έχουμε ήδη καθορίσει τις χρήσεις γης». Επίσης αναφέρθηκε στο ότι η έκταση που προορίζεται για το έργο είναι χορτολιβαδική και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. «Επομένως όσοι δεν έχουν, δεν πρόκειται να δουν χρήματα. Διότι με το βρώμικο παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες ουσιαστικά κλέβει την περιουσία των πολιτών και την μετατρέπει σε δασική για να την δώσει σε αυτούς τους επενδυτές, είτε με ενοίκιο είτε χωρίς. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια δεν μπορούμε να λέμε ναι, σε αυτές τις επενδύσεις», πρόσθεσε.

 

Για την απελευθέρωση της ενέργειας

Ο κ. Συμεών Συμεωνίδης στάθηκε στην «περιβόητη πράσινη ανάπτυξη που ξεκοκαλίζει βουνά, δάση και ό,τι χρειαστεί, η οποία θα γίνει ακόμα πιο επιθετική τα επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό αποτελεί διέξοδο για εκατομμύρια λιμνάζοντα κεφάλαια που αναζητούν κέρδη.

Όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους για την απελευθέρωση της ενέργειας, την προώθηση των συμφερόντων μεγάλων ομίλων που βγάζουν τεράστια κέρδη από τα φωτοβλοταϊκά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες.

Επένδυση σαν τη σημερινή, που γεμίζει 150.000 φωτοβολταϊκά πάνελ σε περίπου 800.000 τ.μ. βουνού, δίπλα στο μελλοντικό -που δεν θα το επιτρέψει πιστεύω ο λαός- εγκληματικό ηλιοθερμικό πάνω από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και όλα τα βουνά της περιοχής συνολικά, φαίνεται ότι εννοούσε η κυβέρνηση στην περυσινή φιέστα, όταν έλεγε για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, όπου μας φλόμωσαν με το παραμύθι της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κλπ.

Ευτυχώς ο Σητειακός λαός έχει τεράστια πείρα. Πολλές δεκαετίες τώρα με την σημερινή εξέλιξη του ενεργειακού κόμβου και το αποτέλεσμα της κατάληψης όλων των βουνοκορφών, την αύξηση της τιμής του ρεύματος και την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Φτάνει πια, η περιοχή μας είναι υπερκορεσμένη».

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συζήτηση και ψηφοφορία

Εκφράστηκαν πολλές απόψεις, με το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Συμβούλων να λαμβάνουν το λόγο εστιάζοντας στα αρνητικά. Τονίστηκε ότι τέτοια έργα επηρεάζουν ανεπανόρθωτα το μέλλον του τόπου και την ανάπτυξή του. Αλλά παρουσιάστηκαν και τα θετικά, στα οποία επικράτησε η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων των περιοχών ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου, όπως αυτή μεταφέρθηκε μέσω αντίστοιχων αποφάσεων που αναγνώστηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Συμμετείχε και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απιδίων κ. Καβαλαράκης, ο οποίος εξέφρασε και μετέφερε την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου. Ισοψηφία (θετικά ψήφισαν 9 σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και αρνητικά επίσης 9 από όλες τις παρατάξεις) επικράτησε κατά την ψηφοφορία. Η ψήφος τελικά του Προέδρου καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα, που είναι η αρνητική γνωμοδότη κατά της ΜΠΕ του έργου.

 

Συνολικες προβολες σελιδας