Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Μνημείο στους σφαγιασθέντες στους Τουρτούλους

 

Όλους εκείνους τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας τίμησαν όσοι συμμετείχαν στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου «Οι Τουρτούλοι», στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 και με αφορμή τις θηριωδίες του Αφεντακάκη στην επαρχία Σητείας, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 1821.

Μία εκδήλωση μνήμης και τιμής των αθώων και αδικοχαμένων ψυχών η οποία έλαβε χώρα στους Τουρτούλους, στη διάρκεια της οποίας μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας.  Ένα τρισάγιο στη μνήμη των σφαγιασθέντων στην επαρχία, το τετραήμερο από 26 έως 29 Ιουνίου 1821 όπου έγιναν αλλεπάλληλες σφαγές που διέταξε ο Αφεντακάκης που είχε έδρα στους Τουρτούλους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής εντοιχισμένης πλάκας στον χώρο της θυσίας από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Ξενικάκη και κατάθεση στεφάνου στον τόπο της θυσίας, από την Δημοτική Σύμβουλο Σητείας, εντεταλμένη σύμβουλο πολιτιστικών, Μαρία Γιαννακάκη. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας ο οποίος τυχαίνει να ήταν και ο αύλειος χώρος του «πύργου» του Αφεντακάκη.

Ο κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ιερών μνημείων, στα σημαντικότερα γεγονότα και την στάση που κράτησε η Σητεία την δεκαετία 1821- 1830.

Το κείμενο της αναμνηστικής πλάκας – γραμμένο από τον κ. Παπαδάκη – αναφέρει: «Εδώ υπήρξε ο πύργος Αφεντακάκη. Εδώ 26- 29/6/1821 έγινε λουτρό αίματος 300 Χριστιανών,  λίπασμα λευτεριάς».

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας