Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Στήριξη στην Κρήτη με αίτιο την ακαρπία της ελιάς

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2021-05-24/elia_elaiolado_2.jpgΑλλάζει τις διεκδικήσεις του ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία

Από τον παγετό στην ακαρπία της ελιάς άλλαξε τις διεκδικήσεις του από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται για τη χώρα μας (με την Κρήτη θεωρητικά να βρίσκεται στις περιοχές που δικαιούνται) τα πρώτα 155 εκατομμύρια ευρώ, για τις ζημιές των ελαιοδέντρων από τον παγετό της φετινής άνοιξης.

Η αλλαγή πλεύσης του Έλληνα υπουργού, ως προς τις διεκδικήσεις, γίνεται με αφορμή τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. στους Γερμανούς και τους Βέλγους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, που είχαν ως συνέπεια, πέρα από τις ζημιές στις περιουσίες, να χαθούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές!

«Το σημαντικό για μας είναι να βρει ο υπουργός τρόπους για να διεκδικήσουμε χρήματα. Από ’κει και πέρα, σήμερα η Γερμανία, που ηγείται της Ε.Ε., διαπίστωσε και η ίδια τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς, μάλιστα, εκτός από περιουσίες, από τις φονικές πλημμύρες χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί», σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ελαιοκαλλιεργητών και Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Το θέμα τέθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας την περασμένη Δευτέρα 19 Ιουλίου, με το έγγραφο προς τις αρμόδιες Αρχές των Βρυξελλών να έχει κοινοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν Γερμανία και Βέλγιο επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες.

Στο Συμβούλιο, στήριξη από την Κομισιόν ζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι πληγείσες χώρες Γερμανία και Βέλγιο, που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες, με την ελληνική πλευρά να ακολουθεί, εξηγώντας ότι καταγράφεται σημαντική ακαρπία στα ελαιόδεντρα της χώρας.

Το αίτημα για “ακαρπία”

Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπία, τα πέντε συνεχή κύματα παγετού που έπληξαν τη χώρα το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου προκάλεσαν ακαρπία στα ελαιόδεντρα, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου. Εξαιτίας αυτού, ζήτησε από την Κομισιόν οικονομική στήριξη για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί περισσότερο και δη στις περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας, της Φωκίδας, της Λέσβου, της Χαλκιδικής, της Φθιώτιδας και της Νότιας Πελοποννήσου.

Αλληλεγγύη

Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, εξέφρασε την αλληλεγγύη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, και παρέπεμψε προς το παρόν τις εθνικές αντιπροσωπίες να αξιοποιήσουν τα μέτρα 5 και 7 της ΚΑΠ για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο ίδιος προέτρεψε τις πληγείσες χώρες να διευκολύνουν τους παραγωγούς με προκαταβολές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο επίτροπος εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα της χώρας, καθώς, όπως εξήγησε, τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν έγινε αποδέκτης κοινής δήλωσης από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με τις επιπτώσεις του παγετού στην παραγωγή. Τότε, η Αθήνα ανέφερε ζημιές μόνο σε οπωροκηπευτικά και αμπελώνες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Γ.Δ. Γεωργίας δεν «έλαβαν σχετικές πληροφορίες και για τα ελαιόδεντρα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα», τόνισε ο Βοϊτσεχόφσκι, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν αναφέρθηκε ούτε κατά τις μηνιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής για τη διαχείριση των αροτραίων καλλιεργειών και του ελαιολάδου.

Παρέπεμψε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό de minimis, όπου είναι δυνατόν, και δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα άλλα κράτη, τα θέματα που έθεσαν.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Κρήτη να πάρει χρήματα από προγράμματα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «έχει πλέον σήμερα γίνει κατανοητό στην Ε.Ε. ότι η παγκοσμιοποίηση, που υποτίθεται ότι στόχο είχε να πλήξει τα μονοπώλια, στην πραγματικότητα έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και απέτυχε παταγωδώς. Έτσι, έχει πλέον ξεκαθαριστεί η ανάγκη να ενισχυθούν οι νότιες και αγροτικές - φτωχότερες - χώρες, που όλα αυτά τα χρόνια ζημιώθηκαν από την παγκοσμιοποίηση περισσότερο σε σχέση με τις άλλες, τις πιο ανεπτυγμένες χώρες»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι μπορεί η Κρήτη να πάρει χρήματα από διάφορα προγράμματα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φωτογραφία: unsplash

 

Πηγή: Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας