Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Μητρ. κ. Κύριλλος: «Κάνω έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν, είναι η μόνη λύση αυτή την χρονική στιγμή»

«Εξ αρχής είχαμε πει ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε γιατί πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό. Ο ιός είναι υπαρκτός. Το θέμα του εμβολιασμού είναι ένα θέμα ιατρικό, δεν είναι θέμα ούτε πίστεως, ούτε ομολογίας πίστεως, ούτε απιστίας απέναντι στον Χριστό και σε όσα πρεσβεύει η Εκκλησία.

Εμείς υπακούμε σε αυτά που μας λένε οι ειδικοί, οι γιατροί, οι επιστήμονες. Είπαν να εμβολιαστούν και το κάναμε, να φοράμε μάσκες και το κάνουμε ενώ τηρούμε και τα μέτρα για τους Ναούς, εξ αρχής η Εκκλησία της Κρήτης πήρε αυτή την θέση, συστρατευόμενη με τα μέτρα που πρότεινε η Πολιτεία».

Αυτά δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που έκανε μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» του Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, για ιερείς στην Κρήτη που αρνούνται σε πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να συμμετέχουν στη Θεία Κοινωνία και να εξομολογηθούν.

Ο Σεβασμιώτατος λέει πως καταδικάζει τέτοια φαινόμενα,που αποτελούν ωστόσο όπως τονίζει, «μεμονωμένες εξαιρέσεις, οι οποίες καταδικάζονται, θεωρώ, και από τους κατά τόπους Επισκόπους. Και στην περιοχή μας και σε όλο τον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχουν κάποιοι ιερείς οι οποίοι είναι δύσκολοι στο να παραδεχθούν ότι πρέπει να εμβολιαστούμε και λένε ότι τα εμβόλια πάνε να μας ελέγξουν, να μας εξουσιάστουν, κλπ. Μακριά από μας τέτοιου είδους πρακτικές και θεωρίες. Εγώ σε κάθε περίπτωση σέβομαι την προσωπική άποψη του καθενός, κάνω όμως έκκληση σε όλο τον κόσμο για να εμβολιαστεί, δεν είναι ούτε αμαρτία, ούτε προδοσία πίστεως το εμβόλιο. Όπως είπε από πέρυσι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από τον ιό δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί».

Υπάρχουν όπως λέει ορισμένοι εξομολόγοι σε Μοναστήρια, «που επηρεάζουν πολύ κόσμο στο να μην εμβολιαστεί. Δυστυχώς ορισμένα Μοναστήρια έχουν καταντήσει να είναι κέντρα αντιεμβολιαστών και άντρα αντίστασης έναντι του εμβολίου, γιατί υποτίθεται καταργείται η πίστη μας».

Οι ιερείς να προτρέψουν τους πιστούς να εμβολιαστούν

Τα πράγματα, επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος, «είναι απλά, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Βλέποντας τώρα τα κρούσματα να εκτοξεύονται με την μετάλλαξη Δ, που δεν ξέρουμε και ποια θα είναι η συμπεριφορά της, θα πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να πείσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να εμβολιστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση αυτήν την χρονική στιγμή. Και εγώ έχω εμβολιαστεί και οι περισσότεροι ιερείς μας, τους οποίους και προτρέπουμε σχετικά. Όπως τους προτρέπουμε να προτρέψουν και αυτοί με την σειρά τους τούς πιστούς, αφού οι ιερείς είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Όπως ακούμε να λένε και οι γιατροί άλλωστε αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι, δεν είναι οι εμβολιασμένοι. Και εάν αύριο-μεθαύριο οι γιατροί μάς πουν ότι πρέπει να κάνουμε και τρίτη δόση, τότε θα την κάνουμε, πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και να μην χρησιμοποιούμε αφελή επιχειρήματα του τύπου το εμβόλιο είναι κακό».

Ο διαχρονικός ρόλος της Εκκλησίας

Εξάλλου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στον ρόλο της Εκκλησίας και στην προηγούμενη πανδημία προ 100 περίπου ετών με την ισπανική γρίπη. «Εάν πάμε στα Αρχεία των Μητροπόλεών μας θα βρούμε από τους προκατόχους μας εγκυκλίους που προέτρεπαν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι πάντα η Εκκλησία πρωτοστατεί σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού κινδυνεύει η υγεία των ανθρώπων».

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας