Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Με χαμηλές πληρότητες 20-40% λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία

 Sitia News

«Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιούλη με το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχείων της περιοχής του Δήμου Σητείας να έχουν ανοίξει μεν, να λειτουργούν όμως με χαμηλές πληρότητες», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.

«Οι πληρότητες αυτήν την εποχή», συνέχισε, «είναι της τάξης του 20% με 40% για την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Βέβαια η κίνηση αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή και Σάββατο λόγω της επισκεψιμότητας πολιτών από την υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Σητείας. Είναι θετικό ασφαλώς. Δημιουργείται κάποια κίνηση. Είναι εσωτερικός τουρισμός και συγκεκριμένα από την Κρήτη.

Διότι από την υπόλοιπη Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κόστος των εισιτηρίων είναι μεγάλο και τώρα με τα νέα δεδομένα επιβαρύνεται σημαντικά. Για να ταξιδέψει κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε rapid τεστ. Έχουν αποκλειστεί επί της ουσίας τα self tests που ήταν οικονομικά, της τάξης των 5 €. Το ένα rapid κοστίζει περίπου 20 € κι όπως γίνεται αντιληπτό μία τετραμελής για παράδειγμα οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά επιβαρύνεται με συν 80 €. Αν συνυπολογίσουμε το κόστος εισιτηρίων για να μετακινηθούν από και προς την Κρήτη, συνολικά το ποσό φθάνει και τα 500 €, ποσό απαγορευτικό, αφού με τα ίδια χρήματα μπορεί μία οικογένεια να κάνει τις διακοπές της, δηλαδή με την αξία των εισιτηρίων και μόνο, σε ένα άλλο μέρος της χώρας, όπου το κόστος μετακίνησης είναι πολύ -πολύ μικρότερο.

Η Κρήτη είναι νησί. Ο εσωτερικός τουρισμός από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο με αυτές τις συνθήκες να μετακινηθεί, να μείνει σε ξενοδοχείο, σε κατάλυμα κλπ για να κάνει διακοπές».

Υπάρχει βέβαια επισκεψιμότητα στην περιοχή της Σητείας από Έλληνες, ως επί το πλείστον ετεροδημότες, οι οποίοι έχουν διασφαλίσει την διαμονή τους σε σπίτια που έχουν οι ίδιοι ή σε σπίτια συγγενικών ή φιλικών τους προσώπων.

Δημιουργείται ασφαλώς μία κινητικότητα στην περιοχή, ωστόσο είναι λίγο παραπλανητική δεδομένου ότι δεν αφορά τουριστική κίνηση, αλλά επισκεψιμότητα κυρίως ετεροδημοτών.»

 

Από άλλες χώρες

«Οι ξένοι επισκέπτες της περιόδου προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία ενώ αισθητή είναι η απουσία επισκεπτών από την Σκανδιναβία, που εδώ και αρκετά χρόνια έδιναν δυναμικό “παρών” στην περιοχή του Δήμου Σητείας, στο πλαίσιο της απ’ ευθείας σύνδεσης μέσω και των πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία κλπ. Αυτό δεν έγινε πέρυσι ούτε και φέτος και δεν είναι γνωστό τί μέλλει γενέσθαι. Όταν με το καλό ομαλοποιηθεί η κατάσταση λόγω της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια ουσιαστικά από το μηδέν, για να δημιουργηθούν αντίστοιχα οι συνθήκες που υπήρχαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και μέχρι το 2019».

 

Σε αναμονή

Προς το παρόν η εικόνα του φετινού Ιουλίου δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για τον ξενοδοχειακό κλάδο στην περιοχή και δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά βάσει των κρατήσεων -που ασφαλώς επηρεάζονται από την διαμορφούμενη κατάσταση της πανδημίας.

«Είναι αβέβαιο το μέλλον. Δεν ξέρουμε τί θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις. Ακόμα δεν υπάρχει μία αξιόλογη αύξηση των κρατήσεων. Είναι “παγωμένη” η κατάσταση. Οι αγορές ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Η Αγγλία αναμένεται να ανοίξει, η Πορτογαλία έχει κλείσει, το τοπίο είναι θολό γενικά. Όλα είναι σε αναμονή. Μακάρι να εξελιχθεί καλύτερα ο Ιούλιος. Αυτή ήταν εξάλλου η αρχική εκτίμηση για τον μήνα που διανύουμε. Όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει ρευστή και όχι σαφής», επεσήμανε ο κ. Κακουράκης.

«Και φέτος ισχύουν και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία. Κατά κύριο λόγο είναι τα ίδια με την διαφοροποίηση του σερβιρίσματος πρωινού με μπουφέ με την λήψη αντίστοιχων μέτρων. Το σύνολο των επισκεπτών σχεδόν ως τώρα από το εξωτερικό έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού», κατέληξε.

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας