Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021

Πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων-Κυκλοφοριακές αλλαγές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στη Σητεία

 

Αλλάζουν σημαντικά τα κυκλοφοριακά δεδομένα από τον επόμενο μήνα στο κέντρο και σε τμήμα της παραλιακής ζώνης της Σητείας. Τις αποφάσεις έλαβε η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Σητείας στην τελευταία της συνεδρίαση χθες Δευτέρα 28 Ιουνίου υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιάννη Παπαδάκη.

Με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για μία «ιστορική συνεδρίαση», αφού ελήφθησαν αποφάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα της πόλης που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων διαχρονικά σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα η εφαρμογή τους από τον επόμενο μήνα και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, είτε σε εικοσιτετράωρη βάση, είτε για συγκεκριμένο ημερήσιο χρονοδιάγραμμα, θα λειτουργήσει κι ως ένα test των κυκλοφοριακών αλλαγών που θα επέλθουν σε περίπου δύο χρόνια στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου έργου, της ανάπλασης της πλατείας και κεντρικών τμημάτων της πόλης.

Οι αποφάσεις αφορούν τη χρήση τμημάτων δημοτικών δρόμων ως πεζόδρομου, έπειτα από την υποβολή αντίστοιχων αιτημάτων συλλόγων της περιοχής, όπως του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας.

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “ιστορική” διότι κατεγράφη μία διαφορετική προσέγγιση κι αντιμετώπιση από πολίτες μέσω των φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση κάποιων χρόνιων προβλημάτων κυκλοφορίας σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ως Επιτροπή είδαμε πολύ θετικά την αντιμετώπιση αυτή και αναμένουμε να συνδράμουν και στην εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδάκης.

 

Καραμανλή και Βενιζέλου

Πρόκειται για τα ίδια κεντρικά τμήματα που έχουν εντοπίσει και οι φορείς.

«Αφορούν τις ίδιες οδούς και αντίστοιχα τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προτείνονται σε τμήματα των οδών Κ. Καραμανλή και  Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι προτάσεις των Συλλόγων αφορούν το κλείσιμο των τμημάτων αυτών για όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Να χρησιμοποιούνται δηλαδή αυτοί οι δρόμοι ως πεζόδρομοι για την εξυπηρέτηση του κόσμου, χωρίς την κυκλοφορία οχημάτων πλην μίας τμηματικής, για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και την προσωρινή στάση οχημάτων», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης

– Συγκεκριμένα και βάσει των προτάσεων των συλλόγων η Επιτροπή Κυκλοφοριακού αποφάσισε να εγκρίνει για τον υφιστάμενο πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή (από το «Εν Πλω») μέχρι την αρχή της παραλίας, την προμήθεια μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, την τοποθέτηση ηλεκτρονικών μπαρών με χρονοδιακόπτες, ώστε να εφαρμόζεται αυστηρά κα μόνο το ωράριο της φορτοεκφόρτωσης και της τροφοδοσίας των καταστημάτων κι από κει κι έπειτα να μην υπάρχει δυνατότητα κυκλοφορίας οχημάτων, για την εξυπηρέτηση ατομικών αναγκών, όπως για παράδειγμα συναλλαγών σε ΑΤΜ κλπ.

– Ένα άλλο τμήμα αφορά επίσης την Κ. Καραμνλή, από τον κόμβο της πλατείας μέχρι την αρχή της Παπανδρέου (Κέντρο Ενημέρωσης Γεωπάρκου). Προβλέπεται το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, έμπροσθεν των καταστημάτων (άνοδος από την κεντρική πλατεία και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη) να κλείσει πλήρως, από την αρχή όμως της νησίδας κι όχι από τον κυκλικό κόμβο της πλατείας, για να μπορεί να διεξάγεται η κυκλική πορεία κυκλοφορίας.

Το άλλο ρεύμα, της εισόδου από την Παπανδρέου προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, για τις βραδινές ώρες όλης της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή από 19.00 έως 05.00, θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κανονικά από τα ΤΑΧΙ και μόνο για προσωρινή στάση ιδιωτικών οχημάτων δίπλα από τη νησίδα, όχι για στάθμευση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στιγμιαίας εξυπηρέτησης αποβίβασης ή επιβίβασης πολιτών, take away.

– Ένα τρίτο τμήμα όπου προβλέπονται κυκλοφοριακές αλλαγές αφορά την Ελευθερίου Βενιζέλου. Το τμήμα της από την Δημοκρίτου προς την Παγκρήτια Τράπεζα θα λειτουργήσει τους θερινούς μήνες και για τις ίδιες βραδινές ώρες σαν πεζόδρομος. Η έξοδος των προερχόμενων από την πλατεία οχημάτων θα είναι δυνατή μόνο από τη Δημοκρίτου.

Επίσης στο τμήμα της ίδιας οδού, από την αρχή των ρακάδικων και μέχρι την κεντρική πλατεία της Σητείας, (μπροστά από το «Κρέμα -Κανέλα») δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία- πλην των μηχανών delivery – και θα λειτουργεί πάλι σαν πεζόδρομος όλη την καλοκαιρινή περίοδο και στο ίδιο ωράριο.

 

Για αποσυμφόρηση

«Επισημαίνω εκ νέου ότι οι κυκλοφοριακές αυτές αλλαγές αποτελούν αιτήματα των φορέων της περιοχής μας. Έγιναν δεκτά και περιμένουμε την συνδρομή τους για την εφαρμογή τους. Θεωρούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα αποσυμφορήσουν κεντρικά σημεία της πόλης, όπου τα κυκλοφοριακά προβλήματα ήταν πολλά και σχεδόν καθημερινά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Είναι πιστεύω κι ένα test για την εφαρμογή μελλοντικά των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης, το 2023. Άρα θα έχουμε και δεδομένα για την λειτουργία του κέντρου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα υπάρξει επιπρόσθετα ενημέρωση των πολιτών γι’ αυτές καθώς και συνεργασία με τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο και την τήρηση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας