Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Πυκνοί δακοπληθυσμοί προσβάλουν τον ελαιόκαρπο στην Ανατολική Κρήτη

Γράφει ο Νικος Μιχελακης*

Ενώ ο  πρώτος  ψεκασμός, σωστά άρχισε νωρίς, από τέλη Μαΐου  και μάλλον έχει  ήδη  ολοκληρωθεί σε ορισμένες περιοχές του Ηράκλειου και Ρεθύμνου,  σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα δεν άρχισε η μόλις αρχίζει!

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Δάκος δεν περίμενε πότε θα διατεθούν τα φάρμακα και πότε  θα γίνουν οι προσλήψεις του εποπτικού προσωπικού (Τομεαρχών) και ….. πότε  θα αρχίσουν οι ψεκασμοί!

Βρήκε ανοιχτή την «κερκόπορτα»  και εισέβαλε δυναμικά στην Ανατολική Κρήτη αλλά ενδεχόμενα και σε άλλες περιοχές με υψηλούς  δακοπληθυσμούς στις παγίδες αλλά και αρκετές  προσβολές στον ελαιόκαρπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με Γεωπόνους και παραγωγούς, πολλές από τις προσβολές αυτές είναι πολύ προχωρημένες και βρίσκονται σε στάδιο νύμφης, πράγμα που δείχνει ότι έγιναν πριν  από 20 τουλάχιστο μέρες.

Και επειδή το φαινόμενο ως φαίνεται κυριαρχεί σε αρδευόμενους ελαιώνες, δεν είναι λίγοι στην Σητεία εκείνοι που ακύρωσαν  προγραμματισμένες αρδεύσεις του ΤΟΕΒ!

Έτσι,  δυστυχώς, πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν, επαληθεύτηκαν οι επισημάνσεις  των αλλεπάλληλων  δημοσιευμάτων μας στον τοπικό τύπο και στη  ιστοσελίδα www.sedik.gr (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 26/3, 22,4 και 5/5).

Με τις επισημάνσεις αυτές υπογραμμιζόταν ότι ο φετινός ζεστός και ξηρός χειμώνας που εξώθησε σε πολύ πρώιμη άνθηση,  θα ευνοήσει και πρώιμη εμφάνιση  αλλά και προσβολές του Δάκου και ότι κατά συνέπεια οι ψεκασμοί θα πρεπει να αρχίσουν φέτος  πολύ νωρίτερα!

Δυστυχώς όμως  φαίνεται ότι οι αρμόδιοι και κυρίως η  κεντρική διοίκηση που επί χρόνια φέρει την αποκλειστική ευθύνη  των κρίσιμων θεμάτων της  προμήθειας φαρμάκων  και προσλήψεων προσωπικού, συνεχίζουν να εθελοτυφλούν.  Παραδίδουν τας φάρμακα της μιας χρονιάς την επόμενη χρονιά και κάνουν τις προσλήψεις τομεαρχών αφού έχει γίνει η πρώτη κρίσιμη διαβροχή!

Από την άλλη πλευρά όμως και εκείνοι που πρέπει να ελέγξουν την διοικηση για την συνέχιση των επί χρόνια αποτυχημένων διαδικασιών που εφαρμόζει (πολιτικοί, παραγωγοί  κ.λ.π.  παράγοντες) δεν φαίνεται να ανησυχούν!

Άμεση αντιμετώπιση των δακοπροσβολών

και ριζική αναδιοργάνωση  της δακοκτονίας 

 

Στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις με τον εισβολέα να  βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, οι αρμόδιοι οφείλουν να αφυπνιστούν.

Οι πρώτες  δακοπροσβολές πρέπει άμεσα να καθηλωθούν  με ψεκασμούς κάλυψης, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες  επιμόλυνσης άλλων περιοχών. Και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη  του  συστήματος  της δακοκτονίας και όχι με συστάσεις προς τους παραγωγούς οι οποίοι  άλλοι αδυνατούν και άλλοι απουσιάζουν.

Τα προβλήματα ΠΟΠ και Κανονισμών πρέπει να επιλυθούν. Γιατί απλούστατα  αν το ελαιόλαδο που  θα παραχθεί είναι υποβαθμισμένο δεν μπορεί να είναι ΠΟΠ!

Από την άλλη πλευρά  απόλυτη είναι η ανάγκη να υπάρξει  κεντρική πολιτική απόφαση  για ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας.

Οι δραματικές καταστροφές του 2019 αν ξανασυμβούν  δεν θα ήταν  σοβαρό να αποδοθούν και πάλι σε  ακαταμάχητες κλιματικές συνθήκες και να αναζητούνται λύσεις αποζημιώσεων με υποβολή και… άλλου Φακέλου στην ΕΕ!

Είναι πλέον φαεινότερο του ηλίου ότι,  απαιτείται  ριζική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος, με σχέδιο από όχι από απλά αρεστούς, αλλά έμπειρους και  αδέσμευτους  υπηρεσιακά και πολιτικά επιστήμονες η οποία θα  προβλέπει περιφερειοποιηση με  κεντρικό συντονισμό και πρωτοκόλλα εφαρμογής κατά περιφέρεια.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του (nmixel@otenet.gr)

 

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας