Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Εστιατόρια και καφέ ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες  από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης και στη Σητεία προκειμένου τα καταστήματα τους να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο την ερχόμενη Δευτέρα.

Εργασίες καθαριότητας και άλλες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων της περιοχής με τους ιδιοκτήτες αυτών να εύχονται να κυλήσουν όλα καλά και όσο το δυνατόν ομαλά  από δω κι έπειτα.

Με δηλώσεις τους στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ιδιοκτήτες καταστημάτων  περιέγραψαν την διαμορφούμενη  κατάσταση. Ο λόγος για τους κυρίους Εμμανουήλ Καμπανό, Νίκο Γαρεφαλάκη, Γιώργο Πασπαλαράκη , Γιώργο Γιακουμάκη οι οποίοι  μεταξύ άλλων ανέφεραν  τους προβληματισμούς αλλά παράλληλα και την επιθυμία να επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή τους, να επιστρέψουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι  στη δουλειά τους.  Να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν  αλλά και για να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα διεξόδου απολαμβάνοντας ένα καφέ, ποτό και φαγητό με φίλους και οικεία πρόσωπα, κάτι ‘’δεδομένο’’ και απλό μέχρι πριν κάποιους μήνες, απαγορευτικό στην συνέχεια, κάτι που  έχει λείψει σίγουρα  στους πολίτες όλων των ηλικιών όλο αυτό το διάστημα.

Διότι πράγματι τα καταστήματα της εστίασης παραμένουν κλειστά για περίπου έξι μήνες και συνολικά οκτώ στην διάρκεια της πανδημίας. Μεγάλο και δύσκολο  χρονικό διάστημα για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η  εστίαση όπως έχει ανακοινωθεί ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα. Ανοίγει όμως -επισημαίνεται από τους επαγγελματίες  του κλάδου  – χωρίς να έχει υπάρξει νωρίτερα η οικονομική στήριξη  της  επανεκκίνησης, από την πολιτεία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων. Την ίδια ώρα όπως προαναφέρθηκε, οι καταστηματάρχες προχωρούν σε εργασίες, απαραίτητες πολλές εκ των οποίων για να ανοίξουν εκ νέου τα καταστήματα τους έπειτα από τόσο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι προστίθενται οφειλές στις σωρευμένες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που  τα καταστήματα ήταν κλειστά κι έπρεπε παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί να επιβιώσουν.

Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι βέβαια η επαναλειτουργία των καταστημάτων υπό τις συνθήκες της πανδημίας που δυστυχώς εξακολουθεί να ταλανίζει όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου υπάρχει  προβληματισμός, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους προαναφερόμενους επαγγελματίες κι όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σητείας Μανόλης Αγγελάκης, υπάρχουν και διαφορετικά δεδομένα ενθαρρυντικά για τα φετινό καλοκαίρι.

Καταρχήν, όπως όλοι τόνισαν και όπως αποδείχθηκε και στην διάρκεια της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου, στην περιοχή της Σητείας καταγράφεται εναρμόνιση και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων τόσο από την πλευρά των καταστημάτων όσο και του κόσμου. Συνολικά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η κατάσταση, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο, όπως όλοι επισημαίνουν. Στην διαχείριση της κατάστασης έχουν προστεθεί πλέον και τα ‘’όπλα ‘’ του εμβολιασμού που προχωράει και περιλαμβάνει ένα αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού, η διενέργεια συχνών  rapid test  και ασφαλώς η διενέργεια των  self  tests  σε εβδομαδιαία βάση των εργαζομένων – δύο φορές – στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας (όπως και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων). Και βέβαια, όπως αναμένεται, στην ημερήσια διάταξη θα είναι και οι έλεγχοι  από τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων.

Βάσει όσων προαναφέρθηκαν, εκτιμάται ότι  τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες   προκύψουν, μπορούν εν τη γενέσει τους να αντιμετωπιστούν.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα έχει βέβαια και κάποια παράδοξα, όπως το γεγονός του ανεφοδιασμού τους, δεδομένου ότι τόσο η Δευτέρα όσο και η Τρίτη του Πάσχα είναι αργίες.

Ζητούμενο  ωστόσο  είναι η  λειτουργία των καταστημάτων με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια ιδιοκτητών, εργαζομένων και πελατών. Επίσης, όπως επισημαίνεται, ζητούμενο είναι να μην ανοίξουν τα καταστήματα και έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα να κλείσουν ξανά. Ένα ακόμα ζητούμενο είναι η  τήρηση  των δεσμεύσεων της πολιτείας  προς τον κλάδο δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο.

«Έχουν περάσει έξι μήνες  – συνολικά είναι οκτώ- από τότε που τα  καταστήματα  της εστίασης είναι κλειστά. Είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.  Πλέον, όπως έχει ανακοινωθεί, τα καταστήματα ανοίγουν την Δευτέρα του Πάσχα. Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε  έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο, ντόπιους κι επισκέπτες ακολούθως και να τους παρέχουμε την φιλοξενία για την οποία είναι ιδιαίτερα φημισμένη η περιοχή μας.  Ευχόμαστε λοιπόν όλα να κυλήσουν ομαλά  και να ακολουθήσει ένα ωραίο καλοκαίρι στηρίζοντας την εξωστρέφεια του τόπου μας που τόσο πολύ έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Αγγελάκης.

 

Πηγή : Aνατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας