Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

«Το Λασίθι έχει μια εικόνα που μας προβληματίζει»-ο καθηγητής Ν. Τζανάκης για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων

«Το Λασίθι έχει μια επιδημιολογική εικόνα που προβληματίζει, αν και την τελευταία εβδομάδα διαφαινόταν μια σταθεροποίηση», τονίζει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στα 12 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Λασιθιώτη καθηγητή, μετά από 2-3 ημέρες θα μπορεί να υπάρχει μια πιο σαφής και τεκμηριωμένη επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο, όπως αναφέρει, «το Λασίθι μας προβληματίζει, δεν είναι το παλιό καλό Λασίθι των προηγούμενων δύο μηνών».

Όπως είπε, αιτία του συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων αποτελούν μικρές ή λίγο μεγαλύτερες συρροές κυρίως σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, με Σητεία και Οροπέδιο Λασιθίου να φαίνονται εν γένει «καθαρές» περιοχές.

Στο ερώτημά μας ο κ. Τζανάκης απαντά πως η αύξηση οφείλεται στο ότι δεν προσέχει ο κόσμος. «Γίνονται παρέες, μαζώξεις για ρακές κλπ., σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται τα μέτρα».

Ο καθηγητής, πάντως, αναφέρει πως είναι δύσκολο το Λασίθι να ξαναμπεί ενδεχόμενα σε «κόκκινο» καθεστώς. «Παρότι σε ένα μήνα η περιοχή βρέθηκε πολύ κοντά στο κόκκινο, έχω την αίσθηση ότι σιγά-σιγά θα το αποφύγει. Δεν το αποκλείω πάντως», τονίζει.

Αναφορικά με το πότε βλέπει αποκλιμάκωση της εικόνας αυτής, ο κ. Τζανάκης σημειώνει πως «εάν ο κόσμος εμβολιαστεί, προς τα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως τα πράγματα να είναι καλύτερα. Αρκεί ο κόσμος, ξαναλέω, να εμβολιαστεί».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας