Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μετά από απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Επισιτισμού – Τουρισμού για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον κλάδο  του Επισιτισμού –Τουρισμού στις 20 Απριλίου,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου συμμετέχει με ομόφωνη απόφαση του.
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 20 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λασιθίου.

Η προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση παρατείνει την αβεβαιότητα και την αγωνία των εργαζομένων του κλάδου, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει νομοθετήσει τις ρυθμίσεις στα δίκαια αιτήματα μας.
Εξαπολύει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Τονίζουμε δε για πολλοστή φορά, το ότι σεβόμαστε τα μέτρα προστασίας  για την εξάπλωση της πανδημίας σε καμία περίπτωση μην το εκλάβετε αδυναμία

Την ίδια αδιαφορία αντιμετωπίζουμε και από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις του Νομού μας.

Εδώ και χρόνια από το 1996 έως το 2018 υπογράφαμε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ανταποκρίνονταν στις ιδιαιτερότητες του Ν. Λασιθίου.

Είμαστε μισθολογικά κάτω από την Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε, όμως έχουμε σημαντικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες μας, όπως η κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης από και προς τα Ξενοδοχεία, η διαδικασία επαναπρόσληψης και επίσης οι ειδικότητες που έχουμε προσθέσει, οι οποίες είναι απαραίτητες στα Ξενοδοχεία, και που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε.

Σημαντικές ειδικότητες που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη των επιχειρήσεων που βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Με το να μην έχουν κάνει τις αρχαιρεσίες τους δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση.

Παράλληλα όλες οι μεγάλες Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως μας δήλωσαν επίσημα είναι μέλη του ΣΕΤΕ.

Αυτό δείχνει ότι οι εργοδότες δεν θέλουν να έχουν τοπικές εργοδοτικές οργανώσεις γι΄ αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μπορεί να τους έχει συμπεριλάβει ως μέλη της, αλλά δεν τους εκπροσωπεί.

Τους καλούμε να αναλογιστούν  τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και ας πράξουν σύντομα τα δέοντα για  το καλό του τόπου και των εργαζομένων.

Απρίλιος του 2021 και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό είναι στον αέρα!

. Επιδόματα πείνας των 400€ για τους εποχικούς και 534€ για τους συνεχούς απασχόλησης είναι η στήριξη της πολιτείας ένα χρόνο τώρα, αποκλείοντας όμως χιλιάδες εργαζόμενους και από αυτές τις πενιχρές επιδοτήσεις.

. Απολύσεις καθημερινά, τώρα που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές μη σεβόμενοι οι εργοδότες την νομοθεσία περί υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και φυσικά καμία αντίδραση από το Υπουργείο Εργασίας αφού ακόμα περιμένουμε την εγκύκλιο που θα διασφαλίζει την επαναπρόσληψη, θα βγάζει άκυρες τις απολύσεις όπως έγινε στο πρώτο κύμα της Πανδημίας και που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να πληρώσουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους.

. Επιδόματα που έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους, στους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, που ενώ έχει ανακοινωθεί από τον Γενάρη και αφορά ένα έκτακτο επίδομα 400€ για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο έχουμε φτάσει Απρίλιο και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ.

. Ούτε λόγος για αναπλήρωση μισθών σε αυτούς που παλεύουν ένα χρόνο τώρα να επιβιώσουν με τα 534€, ούτε φυσικά για τους εποχικά εργαζόμενους εξασφάλιση και οικονομική κάλυψη μέχρι τον Ιούνιο που θα πάνε για δουλειά, είτε στην εστίαση, είτε στον Τουρισμό.

Άφαντα τα ένσημα από τις μονομερής αναστολές συμβάσεων του 2020, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι δικαιούχοι επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ να μην μπορούν να τα εισπράξουν.

.Τέλος ούτε κουβέντα για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας που καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας και το πώς θα πάμε για δουλειά το καλοκαίρι.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε προς όλους πως για 600€ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΉΘΗΚΕ
ΖΗΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1. Υπογραφή  Τοπικών  Κλαδικών ΣΣΕ και την υποχρεωτική εφαρμογή τους που θα καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας.

  1. Το Υπουργείο Εργασίας επιτέλους να κηρύξει άμεσα την κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας ως γενικώς υποχρεωτική, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, για να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος που να αμείβεται με τα κατώτατα κλιμάκια.
  2. Για τους εργαζόμενους με υποχρεωτικό δικαίωμα επαναπρόσληψης να επανέλθει η ρύθμιση της μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ ) από τον Απρίλιο, γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων θα πάει για δουλειά τον Ιούνιο και θα πάρει το πρώτο μισθό τον Ιούλιο.

4.Να εκδοθεί η εγκύκλιος  που θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης λόγω αναστολής σύμβασης, και  θα ακυρώνει τις απολύσεις που ήδη έχουμε με τα ξενοδοχεία κλειστά και τέλος που θα ξεκαθαρίζει πως οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

5.Να εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερώς αναστολές συμβάσεων, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ(όπως λοχεία κ.α.)

  1. Για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς  δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι να ανοίξει η εστίαση και να  επιστρέψουν στη δουλειά τους.
  2. Όσον αφορά τους συναδέλφους που είναι ένα χρόνο τώρα σε αναστολή σύμβασης ζητούμε την αναπλήρωση του μισθού στο 80%.
  3. Να συνεχιστεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του 2021 καθώς πιστεύουμε πως μόνο έτσι θα αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο μας.
  4. Μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
    Καλούμε όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους – εργαζόμενους-άνεργους να δώσουν ένα δυναμικό παρόν.
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο Εργατικό Κέντρο  Ν. Λασιθίου την Τρίτη 20 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ.
    Θα τηρηθούν  όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σχετικά με την πανδημία.
    Δεν θα επιτρέψουμε η κρίση της πανδημίας να γίνει άλλοθι και να χαθούν εργασιακά δικαιώματα που κατακτήσαμε 10ετίες με πολλούς αγώνες.
    Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και θα παλέψουμε να γίνουν πράξη.
    Κανένας εργαζόμενος μόνος του, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
    ΟΧΙ στη νέα λιτότητα και φτωχοποίηση των εργαζομένων.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΑΧΗ

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος
Μιχάλης  Γαρεφαλάκης

Η Γεν. Γραμματέας
Μαρία Μαρκάκη Φαζού

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας