Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Ανακαίνιση των τεσσάρων Νοσοκομείων του Ν. Λασιθίου-4,5 εκατ. από πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

 

Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας και μπαίνει στο στάδιο υλοποίησης το μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό έργο της αναβάθμισης των Νοσοκομείων του Λασιθίου.

Είναι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το σημαντικότερο έργο αναβάθμισης των νοσοκομείων, θα υλοποιηθεί την επόμενη διετία, με ένα έργο που θα κοστίσει 4,5 εκ. ευρώ και θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική ανακαίνιση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων των τεσσάρων νοσοκομείων.

Πρόκειται για το έργο που αφορά «Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Υποδομών και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ στο  Γ.Ν. Λασιθίου – Γ.Ν.ΚΥ Νεαπόλεως Διαλυνάκειο», όπως περιγράφεται το έργο και η απόφαση του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του και όπως οι δράσεις αυτές αποτυπώνονται στο Τεχνικό Δελτίο του έργου στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο υπηρετεί την γενικότερη πολιτική εφαρμογής στις δομές Υγείας, στρατηγικών που λειτουργούν στη λογική της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, της προώθησης της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας, της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.

Όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν με παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τις δυνατότητες και την λειτουργικότητα των κτιρίων αφού θα διατεθούν 4,5 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία του νομού για να γίνουν εργασίες που θα τα αναβαθμίσουν σημαντικά.

Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων τα περισσότερα των οποίων δεν πληρούν τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατανάλωσης ενέργειας και αποδοτικής ενεργειακής λειτουργίας. Παράλληλα το έργο προβλέπει και θερμομόνωση και υγρομόνωση στις στέγες των κτιρίων καθώς και θερμομονώσεις στους τοίχους. Χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις στέγες με τον ήλιο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο και να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας με πιο σύγχρονα συστήματα από τα παραδοσιακά ηλιοθερμικά.

Παράλληλα θα υπάρξουν αναβαθμίσεις στα συστήματα κλιματισμού κι άλλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη λειτουργική εικόνα των κτιρίων και την κατανάλωση ρεύματος όπως η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο θα οδηγήσει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας. Θα βοηθήσει στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε ετήσια βάση, μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αλλά έχει σημασία επίσης γιατί θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τη σημασία της ενεργειακής αυτάρκειας και της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων ενώ σε πρακτικό επίπεδο θα προκύψουν αναβαθμισμένα κτίρια που βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών άνεσης και του παρεχόμενου νοσηλευτικού έργου και συνθήκες σημαντικά αναβαθμισμένες για το προσωπικό αλλά και τους νοσηλευόμενους.

Να σημειωθεί πως το πλαίσιο των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης προβλεπόταν από την πρόσκληση πως θα πρέπει να είναι τέτοιο έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία των Νοσοκομειακών Μονάδων και η ενεργειακή αναβάθμιση τους θα πρέπει να στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων που ικανοποιούν ή και ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αναβάθμιση οδηγεί σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτίρια. Άλλωστε αυτή ήταν και η βασικότερη προϋπόθεση για να εγκριθεί μία πρόταση, όπως αυτή του Νοσοκομείου Λασιθίου.

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας