Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΕΚΑΒ: στη μέγιστη ετοιμότητα χωρίς στιγμή εφησυχασμού, έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ιδίως στις γιορτές

 

Αρνητικά είναι όλα τα μοριακά τεστ covid, στα οποία υπεβλήθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στους Διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας.  «Αυτό», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Υπεύθυνος του Τομέα, κ. Ηλίας Ξυπόλιτος, «σημαίνει ότι τηρούνται απαρέγκλιτα από την Υπηρεσία όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρ’ ότι η περιοχή της Σητείας βρίσκεται σε μία καλή κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία είναι σε πολύ χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα, το ΕΚΑΒ λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα σε πλήρη ετοιμότητα αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με την δέουσα προσοχή.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιστατικά κορονοϊού, επιφέρει μία ομαλότητα τόσο στην περιοχή, όσο και σε σχέση με την λειτουργία της Υπηρεσίας αυτήν την περίοδο. Σε αυτό συμβάλει και το ότι γενικότερα η κίνηση περιστατικών είναι μειωμένη δεδομένου ότι ο κόσμος δεν μετακινείται όπως στο παρελθόν, ούτε και διακινείται με την ίδια συχνότητα στο Νοσοκομείο. Υπάρχει μία σχετική ομαλοποίηση όσον αφορά τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, το αντίθετο. Ο Τομέας είναι στη μέγιστη ετοιμότητα, χωρίς στιγμή εφησυχασμού. Παρέχει τις υπηρεσίες του οπουδήποτε χρειαστεί. Και φυσικά στην περίπτωση κρουσμάτων, κάτι που όλοι απευχόμαστε. Όμως είναι κάτι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.

Εμείς ως Υπηρεσία λειτουργούμε στο πλαίσιο υγειονομικής κρίσης, με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων. Εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα κάτι που αποδεικνύεται και από την μη ύπαρξη κρούσματος στους ίδιους τους διασώστες του Τομέα μας. Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα στα περιστατικά και ασφαλώς σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως “ύποπτα”, όπως είναι τα εμπύρετα, τα βαριά αναπνευστικά, οι κεφαλαλγίες, συμπτώματα δηλαδή μίας γρίπης που θεωρούνται και covid. Στην διακομιδή τέτοιων περιστατικών πραγματοποιείται και άμεσα απολύμανση του οχήματος. Όπως έχουμε αναφέρει, στον Τομέα της Σητείας υπάρχει ένα ασθενοφόρο που διακινεί μόνο περιστατικά covid».

Όλο αυτό το διάστημα έχουν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ διαγνωσμένα -αυτά που έχουν γίνει γνωστά- περιστατικά, των οποίων ο αριθμός είναι μικρός. Αλλά και αρκετά “ύποπτα” περιστατικά, τα οποία ήταν αρνητικά.

Ο Τομέας ΕΚΑΒ της Σητείας, λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση. Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο δεν δίδονται άδειες προσωπικού, πλέον η Υπηρεσία λειτουργεί ως επί το πλείστο με δύο βάρδιες, πρωί απόγευμα και από τον Δεκέμβρη και νύχτες. Αυτό σημαίνει κάλυψη με δύο οχήματα και πληρώματα αντίστοιχα.

Για την ενίσχυση του δυναμικού της Υπηρεσίας αναμένεται η κάλυψη τριών θέσεων επικουρικού προσωπικού. Ήταν μια εκκρεμότητα στο πλαίσιο τελευταίας προκήρυξης, η οποία ωστόσο «άνοιξε ξανά» την 1η και στις 8 Δεκεμβρίου έληξε η διορία για τις αιτήσεις. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι τρεις θέσεις και από τις αρχές του νέου έτους θα αναλάβουν υπηρεσία οι Διασώστες.

 

Προσοχή την εορταστική περίοδο

Ο κ. Ξυπόλιτος εστιάζοντας στην σοβαρότητα της κατάστασης λόγω της πανδημίας, αλλά και στην κομβική περίοδο, που διανύουμε εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων, τόνισε ότι «χρειάζεται από όλους ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η περιοχή της Σητείας είναι “καθαρή” σε κρούσματα κορονοϊού καθώς και ότι ο Νομός Λασιθίου παραμένει “λευκός” στον υγειονομικό χάρτη.

Φαίνεται ότι οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό διότι, αν υπάρξει χαλάρωση, θα έχουμε γεγονότα Μακεδονίας. Δηλαδή αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα Νοσοκομεία. Και καθότι τα Νοσοκομεία του Νομού μας δεν έχουν τη δυναμική που έχουν τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, σε κλίνες, σε ιατρικό προσωπικό κλπ., όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα που θα έχουμε θα είναι πολύ σοβαρό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνη ΜΕΘ που λειτουργεί στο Λασίθι είναι αυτή του Αγίου Νικολάου. Ο αριθμός των κρεβατιών περιορισμένος, οπότε ευχόμαστε να μην φθάσουμε σε ένα σημείο που να ξεφύγει η κατάσταση. Πόσο δε όταν φαίνεται ότι ως τώρα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στο Νομό σε ό,τι αφορά την πανδημία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρξει μία ξαφνική έξαρση και να συνεχίσει να είναι ομαλή η κατάσταση».

‘‘Αν υπάρξει χαλάρωση, θα έχουμε γεγονότα Μακεδονίας’’

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας