Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Μήνυμα αναγνώστη για την επίδραση της τεχνολογίας στα νέα παιδιά

Παιδιά τεχνολογία
 Καλημέρα η καλησπέρα.

Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα το οποίο είναι πολύ επίκαιρο και πολύ επικίνδυνο. 

 Τους τελευταίους 5 μήνες έχω συνέχεια αναφορές από παιδιά μικρής ηλικίας για την κατάσταση που επικρατεί στο διαδίκτυο με άλλα μικρά παιδιά σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ρυθμούς τους οποίους οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Οι μικρότεροι σε ηλικία όμως μπορούν και ελκύονται από τέτοιου είδους τεχνολογικές εξελίξεις .

 Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας γρήγορη ικανοποίηση του εγωισμού του χρήστη μέσω αποδοχής "φίλων" και μαζεύοντας like να προσελκύσουν νέες γενιές που αποζητούν την αποδοχή του περιγύρου τους και όχι μόνο. 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς δεν γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν οι εφαρμογές αυτές στις ζωές των παιδιών τους. Δεν υπάρχουν δυστυχώς ηλικιακά φίλτρα ούτε έλεγχος κακόβουλων χρηστών.

 Εν συντομία ο λόγος για τον οποίο τα μικρά παιδιά σε τέτοιες ηλικίες έχουν πρόσβαση σε τέτοιου μεγέθους παγκόσμιες πλατφόρμες είναι η άγνοια των γονέων. Καθώς τα παιδιά απασχολούνται εύκολα με την τεχνολογία λογω της πληθώρας των δυνατοτήτων δίνοντας μια ψευδή αίσθηση ησυχιας και ταξης στον γονεα. 

Η τεχνολογία θα έπρεπε , ειδικά στον αιώνα που ζούμε, να χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο, κι όχι ως ένα ανοιχτό παράθυρο προβολής της προσωπικής ζωής μας στο ευρύ κοινό. 

Είναι γεγονός οτι μέσω του διαδικτύου το περιεχόμενο το οποίο είναι διαθέσιμο είναι αδιανόητα μεγάλο. Ομως κανείς δεν εμποδίζει τα μικρα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ακατάλληλο υλικό για την ηλικια τους. Μιλάω για πορνογραφικό υλικό, για βία καθώς και άσχημα πρότυπα που διαπομπεύει η κοινότητα των media σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς κανέναν να αναρωτιέται για ποιο λόγο ενα κορίτσι η αγορι 8 χρονων εχει πρόσβαση σε αυτο. 

Μέσα λοιπόν από την προβολή των λάθος προτύπων, μεσω της αποδοχής της άσχημης συμπεριφοράς και της παραπλάνησης των μικρών ηλικιών καταλήγει η κοινωνία με έναν ύπουλο τρόπο να αποτελείται απο μέλη τα οποία ταυτίζονται και τα δέχονται ως δικαιολογημένη κουλτούρα λόγω εποχής το περιεχόμενο αυτό. 

 Γυρνώντας λοιπόν στο ηλικιακό θέμα, βλέπουμε σε αφθονία περιπτώσεις μικρών παιδιών , ενα αγνοια των επιπτώσεων, να επικροτούν μισογυνιστικες απόψεις και τρόπους ζωης καθως και να ακολουθούν φιλοχρήματα και άπληστα πρότυπα που προβάλλονται χωρίς κανένα φίλτρο. 

Είναι καθήκον λοιπόν οι κοινωνίες παγκόσμια και πανελλαδικά να προστατεύσουν τις μικρές ηλικίες, και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα να δημιουργηθούν γενιες με πρότυπα σεβασμού, ορθής κοινωνικής συμπεριφοράς, συνεργασιας ,αληλεγγυης και εθελοντισμού. 

Το μέλλον κρέμεται απο μια πολύ λεπτη κλωστή, ας μην ειναι η γενιά μας ο λόγος που θα κοπεί.

 

Μιχαλης Κατσαμποξακης 

 

Συνολικες προβολες σελιδας