Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Αποκάλυψη: Ιστορική ημέρα - Ηλεκτρίστηκε το μικρό καλώδιο της Κρήτης

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2020-01-26/676a4253be142f001a9a9a04f3bfdca6.jpgΤο πρώτο ηλεκτρικό φορτίο στις 12 Ιανουαρίου στο νησί

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα για τη Κρήτη αφού ένα εγχείρημα  που συζητιέται εδώ και δεκαετίες είναι πλέον γεγονός.

 

Το πρωί της Τρίτης ηλεκτρίστηκε η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και πλέον περνά σε φάση δοκιμής των αντοχών ώστε προσεχώς να αρχίσει η μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου από  το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα προς το διασυνδεμένο πλέον ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10 το πρωί, ηλεκτρίστηκε το 1 από τα 2 καλώδια που συνθέτουν τη λεγόμενη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοπονήσου . Το καλώδιο που ηλεκτρίστηκε την Τρίτη πρόκειται να μείνει ηλεκτρισμένο, σε δοκιμαστική λειτουργία για ένα 24ωρο προκειμένου να διαπιστωθούν στη πράξη οι αντοχές σε θέματα μόνωσης κτλ.

Το πρώτο ηλεκτρικό φορτίο στις 12 Ιανουαρίου

Το έτερο καλώδιο αναμένεται να ηλεκτριστεί κι αυτό μετά τα Χριστούγεννα ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση θα μεταφέρει για πρώτη φορά ηλεκτρικό φορτίο προς το νησί μας στις 12 Ιανουαρίου.

Αν μη τι άλλο μιλάμε για μια ιστορική στιγμή για  το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών δεκαετιών(μή ξεχνάμε ότι η ιδέα της υποθαλλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα είναι στο τραπέζι από τη δεκαετία του '80) πήρε πλέον σάρκα και οστά!

Πρόκειται, θυμίζουμε, για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων σε βάθος που φτάνει τα 1.000 μέτρα.

Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων, συνολικής ισχύος 170 μεγαβάτ  που συνθέτουν τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης πραγματοποιήθηκε σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

 Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας