Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Σχέδιο ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας για σεισμούς

Από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοτών, είναι και το σχέδιο «Εγκέλαδος» που αφορά τα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης, καθώς και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών, τόσο κατά την διάρκεια σεισμού, όσο και μετά το σεισμό.

Σκοπός του σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος – ΤΚ), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως είναι ο σεισμός, από τη στιγμή που εκδηλώνεται αφού δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος πρόγνωσης – πρόβλεψης.

Πρόκειται για σειρά δράσεων που αποσκοπούν στη Προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πλουτοπαραγωγικών πηγών, και υποδομών της χώρας (γενική τοποθέτηση).

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου, επεξεργάζεται ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο ενεργειών όταν εκδηλώνεται ένας σεισμός, που αφορά τόσο το Δήμο ως αρμόδιο φορέα δράσης,  όσο και τους πολίτες για το τί πρέπει να κάνουν.

Επίσης προετοιμάζει ένα σχεδιάγραμμα της πόλης της Σητείας, πάνω στο οποίο θα αποτυπώνονται οι χώροι καταφυγής, οι χώροι συγκέντρωσης, οι χώροι καταυλισμού, οι χώροι υδροδότησης, οι χώροι σταθμών πρώτων βοηθειών, οι χώροι διανομής συσσιτίου, τα δρομολόγια και γενικά κάθε τί που κρίνεται αναγκαίο για την ασφάλεια – διαβίωση των πολιτών.

Παρόμοια μνημόνια ενεργειών διαχείρισης κρίσης λόγω σεισμού, να καταρτήσουν και οι τοπικές κοινότητες καθώς και επιχειρησιακά σχεδιαγράμματα  με τους προβλεπόμενους χώρους καταφυγής, συγκέντρωσης κλπ (ως άνω).

Ήδη με απόφαση Δημάρχου συγκροτείται η επιτροπή προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων του Δήμου.

Η πολιτική προστασία του Δήμου, σε συνεργασία με τους Διευθυντές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα προγραμματίσει ασκήσεις αντιμετώπισης σεισμού, με συμμετοχή φορέων πολιτικής προστασίας..

Μέσα στα πλαίσια του προσεισμικού ελέγχου είναι και η υποχρέωση των δημοτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους εγκαταλελειμμένα σπίτια, παλιές περιφράξεις που εγκυμονούν κίνδυνο σε διερχόμενους  κλπ, να προβούν ΑΜΕΣΑ στην τακτοποίηση – αποκατάστασης τους  Σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το τραγικό γεγονός του αναπάντεχου θανάτου των δύο νέων παιδιών,  που συγκλόνισε το πανελλήνιο και όχι μόνο, από το πρόσφατο σεισμό της Σάμου, ας προβληματίσει και  παραδειγματίσει όλους μας, για να βγαίνουνε πάντα νικητές από έκτακτα φυσικά φαινόμενα και όχι να θρηνούμε  ανθρώπινες ζωές.

Ως αρμόδιος καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας,  θα καταβάλω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου και πάντα υπό των κατευθύνσεων του Κου Δημάρχου,  να φέρω σε πέρας αυτό το ευαίσθητο κομμάτι που έχει να κάνει με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Απαιτείται η συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως,  μακρυά από μικροπολιτικες και παλαιοκομματικές συμπεριφορές.

Μόνο έτσι κερδίζεται η ανθρώπινη ζωή…

Είναι χρέος όλων μας να τη σεβαστούμε…

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας