Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Στο μυαλό του Βιτσέντζου Κορνάρου

αρχείο λήψης

 

Η διαδικτυακή ομιλία της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος από  τον Νάσο Ζαγκότη

 

 

Στα άδυτα της παραστατικής τέχνης που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της θεατρικής παρουσίασης ενός μνημειώδους ποιήματος  όπως είναι ο «Ερωτόκριτος»,μας έβαλε Νάσος Ζαγκότης, με τη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση της Στέγης Βιτσέντζος  Κορνάρος, χτες, με τίτλο, «Ερωτόκριτος, μια παράσταση, δύο προσεγγίσεις»

.

20201125_19054320201125_190755

Ο σκηνοθέτης της εξαιρετικά επιτυχημένης από κάθε άποψη παράστασης, που παρουσιάστηκε το 2018 και 2019 με διαφορετική  προσέγγιση κάθε φορά, μας έβαλε μπροστά στους προβληματισμούς  του, που οδήγησαν, την πρώτη φορά στην προσωποποίηση της ψυχής της Αρετούσας,(Ψυχάρι) την δεύτερη φορά ,σε μια Αρετούσα με δύο πρόσωπα και δύο εκφάνσεις,  η μια , αυτή που πρέπει, η άλλη, αυτή που θέλει και τολμά.

Με απλό τρόπο, ο Νάσος  Ζαγκότης, μας είπε απλά πως η προσπάθεια όλη είναι να μπεις στο μυαλό του δημιουργού και να προσπαθήσεις να αποκωδικοποιήσεις τη  διάθεση του, την σκέψη και τον στόχο του,  την ποιητική του γραμμή και την λογοτεχνική του ευφυΐα.

Ο δημιουργός αναφέρθηκε σε όλους τους συντελεστές παραστάσεων, και είχε την χαρά, να μιλήσει με κάποιους από αυτούς ,όπως και με θεατές, στην σύντομη διαδικασία των ερωτήσεων που ακολούθησε την ομιλία του.

Έγινε η ομιλία,  μια ευκαιρία για δημιουργηθεί μια φιλική παρέα, όπως είπε ο ίδιος.

Αν θελήσουμε τώρα να μιλήσουμε για «είδηση», αυτή προκύπτει από την συνομιλία του κ. Ζαγκότη με την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας Βέρα Περράκη, παραγωγό των παραστάσεων του έργου του Κορνάρου,  που κατάφερε να εκμαιεύσει μια υπόσχεση πως θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν το εγχείρημα.

20201125_190151

αρχείο λήψης

Την ομιλία προλόγισε ο Γιώργος Γαλανάκης που απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσους νοιάζονται για τον πολιτισμό,  να γίνουν φίλοι της Στέγης, που παραμένει πάντα ανοιχτή.

Η ομιλία, ολόκληρη, θα ανεβεί στο κανάλι της Στέγης στο youtube στην διεύθυνση: 

https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA/videos

Ν.ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας