Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Πολύ καλή η ποιότητα του ελαιολάδου, μεσοβεντέμα φέτος στην περιοχή της Σητείας

 

Η νέα ελαιοκομική σαιζόν έχει πλέον ξεκινήσει και στο Δήμο Σητείας. Φέτος η έναρξή της σημειώθηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές και σταδιακά ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

«Θετικά», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης «είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ποιότητα του ελαιολάδου. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές. Σύμφωνα με τις αλέσεις στα ελαιουργεία της περιοχής, μιλάμε για 3 γραμμές και το πολύ ως 5-6, έξι, όχι περισσότερο. Βέβαια σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, είναι λογικό αυτή την εποχή να μην είναι τόσο υψηλές. Είναι σχετικά νωρίς ακόμη. Φέτος θα έχουμε στην περιοχή μας μία μεσαία χρονιά, μία μεσοβεντέμα».

Για τις τιμές αυτή την ώρα δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις και ανακοινώσεις, κάτι που αναμένεται έπειτα από ένα δεκαήμερο περίπου.

 

Ιδιαιτερότητες λόγω κορονοϊού

Η φετινή σαιζόν έχει επίσης κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω δυστυχώς κορονοϊού. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, είτε στις μετακινήσεις στο χωράφι, είτε στην λειτουργία των ελαιουργείων. Συνθήκες δύσκολες, οι οποίες επηρεάζουν την τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν.

Επίσης ένα άλλο θέμα αφορά τη σχετική έλλειψη εργατών γης και δη για την ελαιοσυλλογή, αφού φέτος λόγω των συνθηκών είναι δύσκολες οι μετακινήσεις.

Από την άλλη φέτος -λόγω και πάλι των συνθηκών- αρκετοί είναι οι παραγωγοί που οι ίδιοι προχωρούν στην ελαιοσυλλογή, έχοντας αυτή την δυνατότητα λόγω των διαμορφούμενων εργασιακών ή άλλων δεδομένων.

«Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την φετινή ελαιοκομική σαιζόν. Θα πρέπει να διαχειριστούμε τις καταστάσεις στο πλαίσιο των συνθηκών που βιώνουμε και μακάρι να πάνε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα. Είναι θετικό, όπως προείπα, ότι φέτος έχουμε καλή ποιότητα ελαιολάδου. Η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε νωρίς και υπάρχει η δυνατότητα να μαζευτούν οι ελιές. Μακάρι να ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες και να εξελιχθούν όλα ομαλά. Να είμαστε καλά και να πάνε όλα καλά», τόνισε ο κ. Τσιφετάκης.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας