Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ο ενεργός και ενημερωμένος πολίτης απέναντι στις φυσικές καταστροφές(βιντεο-φωτο)

DSC03317Μια εκδήλωση του Γεωπάρκου Σητείας για την Παγκόσμια Μέρα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

 

DSC03292

Τον ενημερωμένο, ενεργό πολίτη που μπορεί να σταθεί ψύχραιμα απέναντι σε μια φυσική καταστροφή και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και πάντως, με τις λιγότερες συνέπειες, επέλεξε να αναδείξει το Γεωπάρκο Σητείας, στην δική του συμμετοχή στην Παγκόσμια Μέρα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της UNESCO, ως μέλος της παγκόσμιας αυτής “οικογένειας”.

DSC03295
“Ο ρόλος των πολιτών στην πρόληψη και στην μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές” είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Γεωπάρκο στους χώρους του Πολύκεντρου, με τον Συντονιστή του Βαγγέλη Περάκη να αναφέρει ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό, όταν σε σεισμό στην Ερεσσό της Λέσβου, παιδιά που βρισκόταν στο σχολείο, ήσυχα, ψύχραιμα και συντεταγμένα, οργάνωσαν την έξοδο τους από το κτίριο, χωρίς να υπάρξει κανένας κίνδυνος και κανένα επεισόδιο. Αιτία; Είχαν παρακολουθήσει μόλις πριν δύο μέρες πρόγραμμα για το πως είναι η σωστή αντιμετώπιση σεισμού σε σχολικές αίθουσες.

DSC03298

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Πυροσβεστική με δύο στελέχη της. Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας , Αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης παρουσίασε αναλυτικά το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας Σητείας και τις επικαιροποίησης που έχει δεχτεί.  Μίλησε ακόμα για τις δασικές περιοχές και τους κινδύνους μέσα σε ένα ξεροθερμικό περιβάλλον, όπως αυτό της περιοχής μας και αναφέρθηκε στις πλημμύρες του 2019. Στόχος του, η ανάδειξη τακτικών και στρατηγικών από πολίτες, εθελοντές, δομές, φορείς.

DSC03301

Ο Επιπυραγός  Εμμ. Ροβυθάκης, αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας,  στην δική του ομιλία με θέμα “Διαχείριση κρίσεων και καταστροφών-Ο ενεργός πολίτης “ θέλησε να αναδείξει την όλο και πιο σημαντική συμβολή του ενεργού πολίτη, στο περιβάλλον της κλιματικής αλλαγής και της συχνότερη παρουσίας ακραίων φυσικών φαινομένων.

DSC03314 DSC03315

Πολύ σημαντική και όλως ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της νέας γενιάς στην εκδήλωση και όχι μόνο εκεί, αφού οι μαθητές του Γυμνασίου Χανδρά, απέδειξαν με την παρουσίαση που έκαναν πως δικαίως διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών του 2019. Μια βράβευση που πέτυχαν,  ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις συμμετοχές από 26 μεσογειακές χώρες, παίρνοντας την 9η θέση στο σύνολο και την  δεύτερη όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές. Οπως μας είπε η καθηγήτρια τους Αγγελική Χρηστάκη, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, επιχείρησαν να αποτυπώσουν τρόπους προστασίας και τρόπους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η κυρία Χρηστάκη τόνισε πως μαζί με την γνωστική διαδικασία και την σύνδεση αυτής της παρουσίασης με τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου, πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας του, ενεργού, ενημερωμένοι πολίτη, που προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

 

 

Πηγή : Style 100Fm

Video : Style 100Fm - SitiaFm 95.5

Συνολικες προβολες σελιδας