Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ο κορονοϊός πολιορκεί τη χώρα, υγειονομικοί ζητούν «κλείσιμο» της Κρήτης

 

Πολιορκεί τη χώρα ο κορονοϊός, με 1211 κρούσματα να ανακοινώνονται χθες, ενώ 25 από αυτά αφορούν την Κρήτη. Τρία μάλιστα απ’ αυτά αποδίδονται στο Ν. Λασιθίου, 2 στο Ν. Ρεθύμνης, 7 στο Ν. Χανίων και 13 στο Ν. Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ανήμερα της εθνικής επετείου. Πρόκειται για μία 19χρονη κοπέλα η οποία είχε έρθει στην Κρήτη από τη Θεσσαλονίκη ενώ το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά 36χρονο με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος όμως απουσίαζε και είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Κρήτη.  Για τα δύο αυτά περιστατικά δεν υπήρξε ανάγκη νοσηλείας, αλλά έλαβαν οδηγίες και επέστρεψαν στο χώρο διαμονής τους, προκειμένου να μπουν σε διαδικασία αυτοπεριορισμού.

 

 

Προβληματισμός  στο χώρο της Δημόσιας Υγείας

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο νησί, γεννά προβληματισμούς στους ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Δεδομένο είναι ότι το Λασίθι παραμένει σε συνθήκες που είναι ελεγχόμενες και βέβαια δεν συντρέχει λόγος αλλαγής επιπέδου. Ωστόσο, η ανησυχία όσων γνωρίζουν πως εξελίσσεται η πανδημία είναι η καθυστέρηση που σημειώνεται στο κλείσιμο των επιβαρυμένων περιοχών.

Ειδικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα σε μεγάλες πόλεις και αναλύονται από πανεπιστημιακούς μαρτυρούν πως μέσα σε μία εβδομάδα μπορούν τα κρούσματα να δεκαπλασιαστούν σε μια περιοχή κι αυτό είναι μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

 

Ζητούν κλείσιμο της Κρήτης

Το κλείσιμο της Κρήτης είναι ένα σενάριο υπαρκτό που το υποστηρίζουν άνθρωποι της δημόσιας υγείας ακόμα και στο Λασίθι. Και ίσως να έχουν δίκιο, αφού όπως επιβεβαιώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης, «πάνω από 90% των κρουσμάτων που καταγράφονται στο Λασίθι είναι εκτός Κρήτης και δεν υπάρχουν περιστατικά στην κοινότητα».

Αυτή η προφανής διαπίστωση που κάνει ο Διοικητής με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, μαρτυρεί το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει: Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επιδείνωσης. Αν και είναι δύσκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση στο Λασίθι, όπως έγινε στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί για παράδειγμα η φυγή – νέων ανθρώπων κυρίως – από τη Θεσσαλονίκη, οδήγησε τις γύρω περιοχές, όπως οι Σέρρες, στο κόκκινο. Το πρόβλημα μάλιστα εστιάζεται στη νυκτερινή ζωή και η έξαρση των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες και στο ηλικιακό γκρουπ των φοιτητών (18-24).

Με αυτά τα δεδομένα, η περίπτωση της Κρήτης, μπορεί να καταστεί ελεγχόμενη, αν υπάρξει έλεγχος στις μετακινήσεις και αποκλεισμοί.

 
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας