Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Γ. Παπαδόπουλος στο ΡΛ: Νωρίς για να πούμε αν έχει γίνει ο κύριος σεισμός – Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το φαινόμενο που εξελίσσεται

Τις δικές του εκτιμήσεις σε σχέση με τη σεισμική ακολουθία που από τα ξημερώματα έχει ταρακουνήσει την ανατολική Κρήτη, με δύο ισχυρές δονήσεις και αρκετές άλλες μικρότερες έδωσε στο Ράδιο Λασίθι ο σεισμολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τα φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει να εξελίσσονται από τη νύχτα μελετώνται πάρα πολύ προσεκτικά, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι όμως πάρα πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επικινδυνότητα της σεισμικής ακολουθίας που έχει ήδη καταγραφεί.

Με ένα σεισμό 5,1 Ρίχτερ στις 3:30, ένα μεγαλύτερο μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στις 07:11 το πρωί της Δευτέρας, και αρκετούς μικρότερους στο ενδιάμεσο, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι πως, εξ΄ ορισμού, ο δεύτερος και μεγαλύτερος σεισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μετασεισμός, και έτσι ενδεχομένως να πρόκειται για τον κύριο σεισμό, κάτι που όμως δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αυτή την ώρα.

Το ότι το επίκεντρο της σεισμικής ακολουθίας βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σητείας, προσφέρει ένα τοίχος προστασίας σε κάθε ενδεχόμενο, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, και τελικά οι επόμενες ώρες και μέρες θα δώσουν στην επιστημονική κοινότητα πιο σαφή δεδομένα ώστε να προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα.

 

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας