Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Οι ζημιές στον ελαιόκαρπο δεν ήταν αντίστοιχα πολύ μεγάλες με τους υψηλούς πληθυσμούς στο δάκο

 

Το πρόγραμμα δακοκτονίας που εκτελείται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, εξελίσσεται με το ρυθμό που υπαγορεύει η παρατήρηση της εξέλιξης του βλαβερού εντόμου.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των χωριών έχει διενεργηθεί ο 4ος ψεκασμός και σε ορισμένα έχει ξεκινήσει ο 5ος ψεκασμός, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου. Όμως η εξέλιξη του προγράμματος, προσαρμόζεται ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής και από άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τους πληθυσμούς του δάκου. Μέσα στον Αύγουστο εκδηλώθηκε υψηλή πίεση λόγω αύξησης των πληθυσμών του δάκου και τότε κάποια χωριά είχαν ψεκάσει νωρίτερα με αποτέλεσμα να εισέρχονται νωρίτερα και στον 5ο ψεκασμό.

Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου, γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη,

Η γενική εικόνα, από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε όλο το νομό, δείχνει ότι σε γενικές γραμμές, παρά τους υψηλούς πληθυσμούς που είχαμε, οι ζημιές στον ελαιόκαρπο δεν ήταν αντίστοιχα πολύ μεγάλες. Οι ζημιές μπορεί να εντοπίζονται εστιακά, σε ορισμένα σημεία όπου τα δέντρα είχαν κλαδευτεί πολύ αυστηρά ή όπου πότιζαν πολύ τα δέντρα, ή ακόμη όπου το μικροκλίμα ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του εντόμου.

«Σαν συνολική εικόνα, στην Π.Ε. Λασιθίου θα λέγαμε ότι η κατάσταση είναι καλή μέχρι στιγμής, καλύτερη με την αντίστοιχη περυσινή. Όμως, το “παιχνίδι” με το δάκο παίζεται ακόμη. Δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Τη μεγάλη διαφορά θα την κάνει το φθινόπωρο, γιατί ο καιρός που θα επικρατήσει τους δυο επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικός. Οι κρίσιμοι μήνες θα είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, πιθανόν και λίγο ο Δεκέμβριος. Πέρυσι πέρασε ο μισός Δεκέμβριος μέχρι να σημειωθεί μείωση των θερμοκρασιών», είπε η κ. Καραταράκη.

 

Ψεκασμοί και συγκομιδή

Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας προβλέπει 6 ψεκασμούς στο Λασίθι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει ολοκληρωθεί παντού ο 4ος ψεκασμός και έχει ξεκινήσει σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου ο 5ος ψεκασμός. Εάν προκύψει πρόθεση και εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών να ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος τη συγκομιδή ελιάς, πιθανόν να μην ολοκληρωθεί ούτε ο 5ος ψεκασμός παντού, γιατί αλλιώς θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες χρονικής απόστασης από τον ψεκασμό για να γίνει η συλλογή των ελιών σε περιοχές που ψεκαστούν τελευταία.

Η κ. Καραταράκη μίλησε για μια προσπάθεια «συντονισμού» μεταξύ Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ελαιοπαραγωγών, μήπως περάσει φέτος ως ιδέα και οι παραγωγοί αρχίσουν τη συγκομιδή νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, θα επηρεάσει και το πρόγραμμα εξέλιξης των ψεκασμών, είπε.

Καθοριστικό, βέβαια, ρόλο θα παίξει επίσης και το αν τα ελαιουργεία πάρουν άδεια να ανοίξουν νωρίτερα από άλλες χρονιές.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας