Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ο Ν. Καραμανωλάκης για την “Ανατολική παράκαμψη Σητείας”

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Σητείας Νίκος Καραμανωλάκης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη την οποία κοινοποίησε στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη:

Είναι γνωστό το πρόβλημα με τον παραλιακό δρόμο της Σητείας. Μετά το τραγικό δυστύχημα που συνέβη όταν φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε Ολλανδό ποδηλάτη, επιτρέψτε να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις.
Ο παραλιακός δρόμος έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ΄50 εντός αιγιαλού. Υπήρξε έκτοτε διάβρωση της ακτής η οποία επιδεινώθηκε με την επέκταση του λιμένα στα Κόκκινα αλλά και με την αφαίρεση φερτών υλικών από τη κοίτη του ποταμού της Μαρωνιάς για τη κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ζου. Ο δρόμος αυτός μετά τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας(1/2013) κατέστη παράνομος αφού ούτε η Περιφέρεια που έχει την αρμοδιότητα αλλά ούτε και ο Δήμος Σητείας έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες- υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αυτό μέχρι το τέλος του 2013- ώστε να νομιμοποιηθεί.
Το 2016  ο δρόμος κατέρρευσε όταν ένα τμήμα του τοιχίου υποχώρησε.
Ο δρόμος αυτός μετά τη στροφή του Πετρά, όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα, είναι ιδιαίτερα στενός άρα επικίνδυνος, τον διασχίζουν δε καθημερινά φοιτητές του ΤΕΙ, περιπατητές, ποδηλάτες, λεωφορεία, απορριμματοφόρα, φορτηγά, οχήματα με επισκέπτες προς το Βαϊ και αλλού, εξυπηρετεί δε τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Ιτάνου και σύντομα, όταν κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο χώρο του Χυτά που θα εξυπηρετεί και το Δήμο Ιεράπετρας, θα τον διασχίζουν και μεγάλα κοντρεϊνερ που θα δημιουργήσουν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα.

Θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαίο πλέον να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το έργο «Ανατολική παράκαμψη της Σητείας» ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για το Δήμο Σητείας. Είναι ένα έργο που θα αποσυμφορήσει τη πόλη, θα επιτρέψει την ασφαλή μετακίνηση στο παραλιακό με κατασκευή πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου, θα επιτρέψει δε στη περιοχή του Πετρά να πολεοδομηθεί και να αποκτήσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που όλοι θέλουμε.

Με δεδομένο ότι το έργο αυτό έχει ολοκληρωμένη μελέτη εδώ και δύο δεκαετίες και με δεδομένο ότι υπήρξε βούληση στο παρελθόν χρηματοδότησης από τον κ. Αρναουτάκη, ερωτάστε εάν προτίθεστε να επικαιροποιήσετε τη μελέτη αυτή ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Νίκος Καραμανωλάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας