Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ζητούν εργατικά χέρια στο λιομάζωμα... με επιδότηση

Ελιές - ΛιομάζωμαΤη στήριξη της απασχόλησης στην ύπαιθρο θα ζητήσουν σήμερα από τον Μάκη Βορίδη οι Στέλιος Βοργιάς και Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Μια πολύ σημαντική συζήτηση για το θέμα των εργατικών χεριών που θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου θα έχουν σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες ότι ήδη στη λίστα που έχει φτιαχτεί έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για μεροκάματα στο λιομάζωμα περισσότεροι από πέρυσι, με ένα ποσοστό αύξησης που φτάνει το 40% και με το 95% να είναι Έλληνες, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βοργιάς, «σε μια εποχή που η ανεργία έχει φτάσει στο 20%, πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης. Και αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ζήτηση εργατικών χεριών προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, όμως, δε στηρίζεται αυτή η προσπάθεια, αλλά απεναντίας τιμωρείται. Αν ένας εργαζόμενος πάει να ασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα, είτε θα βγει από το πρόγραμμα της αναστολής, είτε θα χάσει το ταμείο ανεργίας».

Από την πλευρά του, μάλιστα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε ξεκάθαρα: «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες πρέπει να είναι επιδοτούμενες από το κράτος. Να κάνουμε λοιπόν ένα ξεκίνημα και είναι μια πρόταση δική μας, η οποία είναι υγιής. Συμφωνούν τα Εργατικά Κέντρα ανά την Ελλάδα. Κι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα δεν είναι υγιές. Είναι άρρωστο το σύστημα αυτή τη στιγμή ως έχει».

«Αρρωστημένη κατάσταση»

Συγκεκριμένα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει ως «αρρωστημένη κατάσταση» να επιδοτείται η ανεργία και όχι η απασχόληση και να επαναπαύονται ενδεχομένως κάποιοι νέοι άνθρωποι με το επίδομα ανεργίας, αντί αυτά τα χρήματα να τα λαμβάνουν υπό τη μορφή επιδόματος εργασίας και να δουλεύουν κάνοντας μεροκάματα στην ύπαιθρο.

Όπως, δηλαδή, εξηγεί και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «ζητάμε να δημιουργηθεί ένα “ταμείο εργασίας”, το οποίο μπορεί να απορροφήσει πάρα πολλά Ελληνόπουλα που είναι άνεργα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να απορροφήσει πάρα πολλά εργατικά χέρια και με τη σειρά μας εμείς οι παραγωγοί να έχουμε χαμηλό κοστολόγιο. Αλλά και με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα αξιοπρεπέστατο ημερομίσθιο»...

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα συνδικαλιστές των εργαζομένων και των αγροτών δήλωσαν στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, θα πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την επιδότηση της εργασίας, ώστε να εξασφαλιστούν μεροκάματα αξιοπρέπειας.

«Ζητάμε από κοινού με τον κ. Ιερωνυμάκη ένα τέτοιο πρόγραμμα στήριξης, που θα είναι προς όφελος όχι μόνο του πρωτογενούς τομέα, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά των ασφαλιστικών ταμείων και εν γένει του πρωτογενούς τομέα. Γιατί αυτά τα χρήματα θα μείνουν εδώ. Θα ανακυκλωθούν κ.λπ.»...

Στο μεταξύ, αν δε γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ύπαιθρο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «αυτή την περίοδο ειδικά, εάν δε δοθούν αυτά τα κίνητρα, υπάρχει πρόβλημα να μη μαζευτούν οι ελιές. Ποιος θα τις μαζέψει; Και πώς θα πάει ο άλλος με ένα μεροκάματο που δε θα είναι αξιοπρεπές; Αλλά ακόμα κι αν μαζευτεί ένα μέρος των ελιών αυτών, είναι σωστό να μαζευτεί από άτομα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα; Αν πάθει ένας από αυτούς ένα ατύχημα, τι γίνεται; Άνθρωποι είναι κι αυτοί, ανεξάρτητα αν έχουνε χαρτιά ή όχι».

Η λίστα του ΕΚΗ  : Μεγάλο το ενδιαφέρον για μεροκάματο στο λιομάζωμα

Στο μεταξύ, με τη συνεργασία του με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει και φέτος λίστα με ανθρώπους που τηλεφωνούν και ζητούν δουλειά στις ελιές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά, μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 30 με 40% αύξηση των ενδιαφερομένων σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

«Και έχει σημασία», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «ότι πριν από έξι χρόνια που την ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια το 80% που ερχόταν ήταν αλλοδαποί. Τώρα το 95% είναι Έλληνες. Έχουμε δεχτεί τηλέφωνα ανθρώπων από το Μεσολόγγι, από την Αττική, από το Κιλκίς, από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτό δείχνει την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να εργαστούν»...

 

 

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας